Μία πολύ βασική παράμετρος της έρευνας των ανθρώπινων πολιτισμικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων έχει να κάνει με την προσπάθεια επιστημονικής αποκρυπτογράφησης των διάφορων συμβόλων που χρησιμοποιούνται από ομάδες ανθρώπων και συλλογικούς φορείς.
Τον σκοπό δηλ. για τον οποίο γίνεται χρήση ενός δεδομένου συμβόλου και όχι κάποιου άλλου, τους πραγματικούς λόγους που κρύβονται πίσω απ’ αυτή την προτίμηση, αλλά και την πιθανή διαστρέβλωση της αληθινής σημασίας του που ουκ ολίγες φορές λαμβάνει χώρα κτλ.
Γι’ αυτό και σε μια ολοκληρωμένη ερευνητική διαδικασία ο παράγοντας της συμβολιστικής τέχνης θα πρέπει οπωσδήποτε να λαμβάνεται πολύ σοβαρά κατά νου.
Σχετικά πρόσφατα λοιπόν έγινε κάποιος θόρυβος για το έμβλημα που χρησιμοποιεί η περίφημη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού της Ελλάδας και το αν αυτό είναι... το επίσημο σύμβολο του βρετανικού τεκτονισμού!!!
Πρόκειται για πολύ σοβαρό κατά τη γνώμη μας θέμα, εφόσον εδώ γίνεται λόγος για μια στρατιωτική ελληνική υπηρεσία (με νευραλγικό μάλιστα ρόλο στα πλαίσια των ενόπλων δυνάμεων της πατρίδας μας), αλλά και επειδή ο βρετανικός (αγγλοσαξονικός) τεκτονισμός θεωρείται το επίκεντρο της παγκόσμιας μασονικής κίνησης και η Μεγάλη Στοά του Λονδίνου αποκαλείται χαρακτηριστικά «Μητέρα Στοά» από τους όπου Γης «ορθόδοξους» ελευθεροτέκτονες...
Στο παρόν λοιπόν κείμενό μας θα προσπαθήσουμε να αποσαφηνίσουμε κάπως τα πράγματα, λόγω της παραδοσιακής μας ευαισθησίας στα εθνικά μας ζητήματα, χρησιμοποιώντας πληροφοριακό υλικό από τα «άδυτα των αδύτων» των μυστικών κυκλωμάτων που κυβερνούνε τον κόσμο μας.
Ας δούμε καταρχάς εν συντομία ποια είναι η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (Γ.Υ.Σ.). Μία υπηρεσία με εργασιακό αντικείμενο-χάρτες υψηλοτάτου επιπέδου, η οποία έχει προσφέρει τα μέγιστα στο έθνος!
Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα επίσημα διακινούνται η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού είναι μια ανεξάρτητη υπηρεσία του Ελληνικού Στρατού, η οποία επανδρώνεται από στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό και της οποίας το κύριο αντικείμενο είναι η γεωδαίτηση και η τοπογράφηση της ελληνικής επικράτειας από καθαρά στρατιωτική άποψη (πλην των υδάτων, των λιμένων και των αιγιαλών, το οποίο αποτελεί έργο της Υδρογραφικής Υπηρεσίας).
Σύμφωνα με την ίδια τη Γ.Υ.Σ. (που, να σημειωθεί, πρωτοϊδρύθηκε το 1889 ως «Γεωδαιτική Αποστολή»): «Τη σημερινή της ονομασία, η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, έλαβε, τελικά, με το Ν.Δ. της 10-2-1926 με το οποίο δημοσιεύθηκε και ο νέος οργανισμός της. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου καταστράφηκαν σχεδόν εξ' ολοκλήρου το επιστημονικό της αρχείο και ο εξοπλισμός της.
Με τον αναγκαστικό Νόμο 968/49 "Περί Ανασυγκροτήσεως της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού" άρχισε η ανασυγκρότηση της Γ.Υ.Σ. Η ανάθεση το 1962 από την Πολιτική ηγεσία στη ΓΥΣ του έργου "Χαρτογράφηση της Ελλάδος" πέραν του στρατιωτικού της έργου, έδωσε τη δυνατότητα να φθάσει σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο, ώστε σήμερα να συγκρίνεται με αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων ανεπτυγμένων χωρών.
Σήμερα η Γ.Υ.Σ. παράγει όλα τα χαρτογραφικά προϊόντα που απαιτούνται για την υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και διαθέτει διάφορα προϊόντα για την ανάπτυξη της χώρας και την ικανοποίηση των αναγκών του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου»...
Ας δούμε τώρα από τι ακριβώς συνίσταται το έμβλημα αυτής της ελληνικής υπηρεσίας με την τόσο μεγάλη εθνική συνεισφορά. Ύστερα θα κάνουμε μία σύγκριση με το αντίστοιχο σύμβολο της Μεγάλης Στοάς του Λονδίνου και αμέσως μετά μία δική μας εξήγηση και σχολιασμό πάνω σε όλα αυτά τα τόσο κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν από την ως άνω αναμφίβολη ομοιότητα. Το επίσημο έμβλημα λοιπόν της Γ.Υ.Σ. αποτελείται από έναν χάρτη της ελλαδικής επικράτειας εντός κύκλου, πάνω από τον οποίο ίσταται μια κουκουβάγια (που συμβολίζει τη σοφία).
Ένας διαβήτης δεσπόζει επί του χάρτου, μαζί με έναν γνώμονα, ενώ στο ενδιάμεσο προβάλλουν τα αρχαιοελληνικά λόγια «Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί». Επίσης, κάτω από τον χάρτη υπάρχουν κάποια γεωμετρικά σχήματα κτλ.
Απ’ την άλλη, το επίσημο σήμα της Μεγάλης Στοάς της Βρετανίας, της κορυφαίας δηλ. και πλέον παραδοσιακής τεκτονικής στοάς του πλανήτη, συντίθεται από τα ίδια ακριβώς στοιχεία με αυτά του εμβλήματος της Γ.Υ.Σ. και μάλιστα απολύτως με την ίδια διάταξη!
Από εδώ άλλωστε προκύπτει και η «σκανδαλώδης» ομοιότητα ανάμεσα στα δυο σύμβολα. Απλά, στη θέση της Ελλάδας βρίσκεται η υδρόγειος σφαίρα, στη δε θέση του πουλιού της σοφίας βρίσκεται ο περίφημος Παντεπόπτης Οφθαλμός της αρχαίας αιγυπτιακής θεότητας του Ρα...
Όμως, αμφότερη η προέλευση των συμβόλων αυτών είναι 100% αρχαιοελληνική και έχει να κάνει βεβαίως με τα ελληνικά θρησκευτικά μυστήρια, αλλά και με τις ελληνικές επιστήμες και τέχνες!
Το σύνθημα για παράδειγμα με την αρχαιοελληνική φράση που χρησιμοποιείται στο έμβλημα της Γ.Υ.Σ. (και το οποίο βεβαίως έχει προσλάβει και ο τεκτονισμός) σχετίζεται πολύ με το περίφημο «Μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω», που δέσποζε στην είσοδο της πλατωνικής Ακαδημίας των Αθηνών στην αρχαία Ελλάδα.
Το οποίο φυσικά εννοούσε ότι δεν ήταν ευπρόσδεκτος όποιος και όποιος στην υψηλοτάτου επιπέδου σχολή του Πλάτωνα και ειδικότερα δεν ήταν επιθυμητός εκείνος που δεν γνώριζε την «επιστήμη των επιστημών», δηλ. τα μαθηματικά... Βεβαίως, αυτή την πλατωνική λογική την εξέλαβε αργότερα και ο τεκτονισμός, στην προσπάθειά του να εντάξει στη δική του διδασκαλία ό,τι ανώτερο από τον αρχαίο ελληνικό – και όχι μόνο – στοχασμό. Το ίδιο και η Γ.Υ.Σ. θεωρούμε ότι είναι πέρα για πέρα φυσιολογικό να κάνει χρήση αυτής της ελληνικής (ούτως ή άλλως) παράδοσης και εξάλλου είναι γνωστό ότι κάθε στρατιωτική υπηρεσία χρησιμοποιεί εθιμικά στο έμβλημά της κάποιο σύνθημα, με κρυμμένο συνήθως κάποιο πολύ βαθύ νόημα.
Το ίδιο ισχύει και για το «σήμα-κατατεθέν» του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού-φιλοσόφου Πυθαγόρα, δηλ. τον γνώμονα και τον διαβήτη, που η Γ.Υ.Σ. χρησιμοποίησε για να δείξει την κύρια δραστηριότητά της, που δεν είναι παρά η χάραξη χαρτών, αλλά και για να επικαλεστεί έτσι την πολύ πλούσια ελληνική παράδοση.
Τώρα, το ότι τα ίδια ακριβώς σύμβολα υιοθέτησε και η μασονία... γι’ αυτό δεν ευθύνεται ούτε η Γ.Υ.Σ. βέβαια, ούτε πολύ περισσότερο ο Πυθαγόρας!... Απλά, υφίσταται – όπως προείπαμε – η τάση της τεκτονικής φιλοσοφίας να εκλαμβάνει στοιχεία διαφόρων υψίστων ιστορικών παραδόσεων και θεωρητικών ρευμάτων και να τα εντάσσει σε μία ενιαία δική της διδασκαλία, σε ένα ενδιαφέρον αμάλγαμα, το οποίο για κάποιους είναι μεγαλοφυές, ενώ για άλλους «σατανικό»...
Ένα άλλο θέμα που προέκυψε σχετικά με το έμβλημα της Γ.Υ.Σ. είναι ότι μέσα στον χάρτη του συμβόλου αυτού υποτίθεται ότι κάποια νησιά του Αιγαίου πελάγους, από αυτά που ανήκουν διοικητικά στην Ελλάδα, όπως η Ρόδος, η Κως, η Σάμος κτλ., έχουν ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΧΡΩΜΑ από αυτό των άλλων νησιών του Αιγαίου, καθώς και της υπόλοιπης Ελλάδας!!!
Και όχι μόνο αυτό, αλλά εμφανίζονται να έχουν... το ίδιο ακριβώς χρώμα με αυτό της γειτονικής Τουρκίας! Έτσι, κάποιοι έκαναν λόγο ξεκάθαρα για «μειοδοτικό χάρτη»...
Η αλήθεια πάντως είναι ότι μάλλον πρόκειται για «παιχνίδι» της λεγόμενης σκίασης των αποχρώσεων που δημιουργεί σε πολύ μικρά εικονίδια ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και όχι για κάποιο εσκεμμένο λάθος του γραφίστα του εν λόγω σήματος.
Δηλ. δεν έγινε προφανώς επίτηδες κάτι τέτοιο, αλλά πολύ απλά επειδή τα νησιά αυτά είναι πολύ μικρά μέσα στον χάρτη, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν φαίνεται ο χρωματισμός τους και έτσι δημιουργείται η αυταπάτη ότι ανήκουν στην Τουρκία!
Άρα, θα λέγαμε ότι είναι μια οπτική ψευδαίσθηση της πρώτης ματιάς και δεν αποσκοπεί καθόλου να δημιουργήσει την υποσυνείδητη εντύπωση ότι τα συγκεκριμένα νησιά έπεται σύντομα να περάσουν στη δικαιοδοσία της Τουρκίας στο πλαίσιο ανάπλασης της περιοχής του Αιγαίου μέσω της περιβόητης «συνεκμετάλλευσής» του...
Δρ. Ησαΐας Κωνσταντινίδης
elora