Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Ο αρχιεπίσκοπος αναπολεί και αναρωτιέται…"Άραγε υπονομεύουμε το μέλλον των παιδιών μας;"

Στις μελλοντικές δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η Ελλάδα και το κόστος που μπορεί να έχουν για τις επόμενες γενιές αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά τα εγκαίνια του πρώτου Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής.
"Άραγε οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνουμε είναι μόνο για εμάς ή μήπως υπονομεύουμε το μέλλον των παιδιών μας;", ανέφερε με νόημα ο Αρχιεπίσκοπος.
Για το έργο που εγκαινίασε σήμερα υπογράμμισε πως "στην εποχή μας είναι πολλοί αυτοί που αρέσκονται στην περιγραφή και την κριτική".
"Σήμερα έχουμε πράξη", ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως το μυστικό για να αντιμετωπίσουμε την κρίση είναι η "συνεργασία".
Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε αναλυτικά στις φιλανθρωπικές και κοινωνικές δράσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της φιλανθρωπικής εταιρείας "Αποστολή".
Στα εγκαίνια του Ιατρείου για ανασφάλιστους και οικονομικά αδύναμους πολίτες που υλοποιείται από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και τη φιλανθρωπική εταιρεία «Αποστολή» της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών παρευρέθηκαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσής, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τ. Γιαννίτσης, ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μ. Μπόλαρης, ο Τομεάρχης Υγείας του κόμματος της Αξιωματικής Αντίπολιτευσης κ. Θ. Γιαννόπουλος και άλλοι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας.
Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλης επισήμανε από την πλευρά του ότι "Εκκλησία και επιστήμη ενώνουν τις δυνάμεις τους για μία σειρά από δράσεις".
Ο Γενικός Διευθυντής της "Αποστολής" κ. Κ. Δήμτσας σημείωσε πως "σήμερα δεσμευόμαστε ότι η λειτουργία του ιατρείου έχει ως στόχο την προστασία του προσώπου".
Το Ιατρείο
Αυτοί που θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής είναι:
•    Δεκάδες χιλιάδες ανασφάλιστοι πολίτες που είναι αποκλεισμένοι από υπηρεσίες υγείας.
•    Ένας στους 4 εργαζόμενους που είναι ανασφάλιστος.
•    150.000 μακροχρόνια ανασφάλιστοι  του ΟΑΕΕ, ομοίως αποκλεισμένοι από τις παροχές του συστήματος Υγείας.
•    Νέο – άστεγοι, πρώην έμποροι και επιχειρηματίες.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η «Αποστολή», υπέγραψαν Σύμφωνο Συνεργασίας, για την στήριξη των ανασφάλιστων, άστεγων, αδύναμων και των άλλων ευπαθών  κοινωνικών  ομάδων του πληθυσμού που πλήττονται από την  οικονομική κρίση.
Το πρώτο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, το οποίο στεγάζεται στα γραφεία του ΙΣΑ  (Σεβαστουπόλεως 113), θα λειτουργεί με εθελοντές ιατρούς, διαφόρων ειδικοτήτων μέλη του ΙΣΑ, παρέχοντας Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στις  λιγότερο ευνοούμενες κοινωνικές  ομάδες και στους ανασφάλιστους πολίτες.
Στο Ιατρείο θα γίνεται κλινική εξέταση και παρακολούθηση των ασθενών, από εθελοντές ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, θα χορηγούνται φάρμακα και θα παραπέμπονται οι ασθενείς για εργαστηριακές εξετάσεις σε Ιατρεία και Ιατρικά Κέντρα εθελοντών ιατρών του  ΙΣΑ.
Επιπλέον, θα γίνεται εμβολιασμός παιδιών, ηλικιωμένων και ατόμων άλλων ευπαθών ομάδων.