Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Έρχονται κατεπειγόντως νέα ρωσικά Α/Α βλήματα για τον Ελληνικό Στρατό


Ξεκινά τους επόμενους μήνες η παραλαβή από τον Ελληνικό Στρατό των νέων ρωσικών αντιαεροπορικών βλημάτων 9Μ331 για τα SHORADS Tor-M1 και  9M33M3 για τα αντιαεροπορικά αυτοκινούμενα συστήματα SA-8B Gecko ( OSA-AKM),
 τα οποία παραγγέλθηκαν υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας σε μία προσπάθεια ενίσχυσης των αντιαεροπορικών δυνατοτήτων του Ε.Σ. στα νησιά του Α.Αιγαίου και στο μέτωπο του Έβρου.  
Τα βλήματα θα προωθηθούν άμεσα στις Α/Α πυροβολαρχίες καθώς σε πολλά από τα νυν βλήματα είτε έχει εξαντληθεί το όριο ζωής τους, (SA-8b Gecko) είτε βρίσκονται αρκετά κάτω από τον προβλεπόμενο αριθμό, λόγω μη επαρκούς αριθμού βλημάτων στην αρχική παραγγελία  (Tor-M1).

Τα βλήματα θα έχουν ενσωματωμένες ελαφρές βελτιώσεις σε ότι αφορά την αντοχή τους σε ηλεκτρονικά αντίμετρα, ένας τομέας στον οποίο ήδη οι επιδόσεις τους ήταν εξαιρετικές.

Όντας η μοναδική προμήθεια ρωσικών όπλων την τελευταία οκταετία (έστω αναγκαστική, αφού τα συστήματα παρά το γεγονός ότι έχουν αποδείξει όχι απλώς την αξία τους, αλλά και την υπεροχή τους απέναντι στα τουρκικά μαχητικά, κινδύνευαν να βγουν εκτός μάχης λόγω έλλειψης βλημάτων), το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε απόλυτη προτεραιότητα στην κατασκευή και παράδοσή τους και έτσι περίπου εννέα μήνες μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών παραγγελία τους, θα ξεκινήσουν να παραδίδονται.

Το SA-15 Tor-M1, αποτελεί ένα ολοκληρωτικά ανεξάρτητο, χαμηλού έως μεσαίου ύψους βολής, σύστημα αεράμυνας, ικανό για παρακολούθηση, διοίκηση και έλεγχο, εκτόξευση και καθοδήγηση πυραύλων και λειτουργία πάνω σε ένα και μόνο όχημα, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει ηττηθεί σε ασκήσεις από κανένα σύστημα ηλεκτρονικών αντιμέτρων κανενός αεροσκάφους της ΠΑ (F-16, Mirage 2000-5, F-4 AUP κλπ), ενώ η φονικότητά του φτάνει το 90%!

Μπορεί να αντιμετωπίσει πυραύλους cruise, κατευθυνόμενες βόμβες, ελικόπτερα υποστήριξης πυρός και αεροσκάφη που πετούν σε πολύ χαμηλό ύψος και είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

Το ραντάρ τριών διαστάσεων ανιχνεύει και αναγνωρίζει στόχους, υπολογίζει τις τροχιές τους, καθορίζει την προτεραιότητα απειλής που παρουσιάζει ο καθένας και τροφοδοτεί με τα στοιχεία τη θέση διοίκησης και το ραντάρ παρακολούθησης. Το ραντάρ παρακολούθησης μπορεί να παρακολουθεί ταυτόχρονα μέχρι δύο στόχους και να καθοδηγεί τα βλήματα για την αναχαίτισή τους.

Ο πύργος του συστήματος φιλοξενεί δύο μονάδες σωλήνων εκτόξευσης από τέσσερις εκτοξευτές 9Μ334 των βλημάτων 9Μ331. Ο πύραυλος στερεού καυσίμου οδηγείται στο στόχο με ραδιοεντολές και η κεφαλή του είναι θραυματιζόμενη, εκτοξεύοντας μεγάλης πυκνότητας μεταλλικά θραύσματα προς το στόχο όταν τον πλησιάσει. Ο πύραυλος εκτοξεύεται με ταχύτητα 25 μέτρων / δευτερόλεπτο και ο κινητήρας του ξεκινά σε ύψος 16 - 21 μέτρων. Σε απόσταση 1,5 χλμ., η ταχύτητα πλησιάζει στα 700 - 800 μέτρα / δευτερόλεπτο.

Το παλμικό αυτό ραντάρ του «προγόνου» των Tor-M1 του SA-8 GECKO  λειτουργεί στη συχνότητα J (14.5 GHz) με εμβέλεια 20 χλμ.

Η δραστική εμβέλεια των πυραύλων 9M33M φτάνει τα 10-12 χλμ. με δυνατότητα των βλημάτων να φτάσουν μέχρι και τα 15 χλμ., αλλά χωρίς το σύστημα να μπορεί να κατευθύνει τα βλήματα σε αυτές τις αποστάσεις.
Το βλήμα 9Κ33Μ3 που παραλαμβάνουμε έχει αυξημένο, σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις που φτάνει τα 170 κιλά και μεγαλύτερη πολεμική κεφαλή. Αναπτύσσει μέγιστη σταθερή ταχύτητα 2,4 mach, η οποία φτάνει στο μέγιστό της στα 3 mach, έχοντας τη δυνατότητα να πλήξει στόχο στα 1,4 mach στις πρώτες εκδόσεις και 1,6 στις μεταγενέστερες.

Τα πρώτα 12 συστήματα ΟSΑ-ΑΚ αποκτήθηκαν δωρεάν από τα αποθέματα του στρατού της πρώην Αν. Γερμανίας και εισήχθησαν στον Ελληνικό Στρατό το 1992. Το 1998 αγοράστηκαν 20 επιπλέον μεταχειρισμένα συστήματα ΟSΑ-ΑΚΜ από τη Ρωσία, ενώ εκσυγχρονίστηκαν τα αρχικά 12 ΟSΑ-ΑΚ στο επίπεδο ΑΚΜ. Τα 32 συστήματα ΟSΑ-ΑΚΜ, διατίθενται σήμερα στις αντιαεροπορικές μοίρες των μεγάλων νησιών του Ανατολικού Αιγαίου όπου και συγκροτήθηκαν πρόσθετες αντιαεροπορικές πυροβολαρχίες σε αριθμό ανάλογο του μεγέθους κάθε νησιού.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr