Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προς κυβέρνηση: "Υπάρχει το πετραχήλι αλλά υπάρχει και το καριοφίλι"!

Με "ολική ρήξη" προειδοποιεί την κυβέρνηση ο ηγέτης της Ελληνικής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος μέχρι τώρα τηρούσε σαφώς φιλική προς αυτήν, στάση. Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, μιλάει στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο για τη σχέση της εκκλησίας με το κράτος, την οικονομική κρίση, την μεταναστευτική πολιτική αλλά και για την εκκλησιαστική περιουσία.
Ο .Ιερώνυμος «αιφνιδιάζει» με τον τρόπο που στέλνει το μήνυμά του στη κυβέρνηση για τις σχέσεις κράτους-εκκλησίας και τις προσθέσεις του έναντι της κυβερνητικής πολιτικής.
Η φράση «υπάρχει το πετραχήλι αλλά υπάρχει και το καριοφίλι» είναι ενδεικτική του ύφους της συνέντευξης και τον λεγομένων του Αρχιεπισκόπου που απευθύνεται στην κυβέρνηση για τις σχέσεις της με την εκκλησία.
Μεγάλο μέρος της συνέντευξης καταλαμβάνει το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας για το οποίο ο κ.Ιερώνυμος περιγράφει με γλαφυρό τρόπο πώς η εκκλησία βοήθησε στο παρελθόν την ελληνική οικονομία και ποτέ δεν έμαθε κανείς που πήγαν τα χρήματα που δόθηκαν από όλες τις μητροπόλεις της χώρας, «όταν ζητήσαμε να μάθουμε τι έγιναν οι δωρεές, μας απάντησαν ότι κάηκαν τα αρχεία του υπουργείου οικονομικών» λέει χαρακτηριστικά και ξεκαθαρίζει ότι η πολυσυζητημένη εκκλησιαστική περιουσία είναι πολύ μικρότερη από τα μεγέθη που κατά καιρούς έχουν περιγραφεί.

Όσον αφορά στον διαχωρισμό του κράτους με την εκκλησία η δήλωση του Αρχιεπισκόπου είναι σαφής «Αν δεν μας θέλουν να μας το πουν αλλά να επιστρέψουν την περιουσία μας» και τονίζει ότι σε καμία από τις συναντήσεις που είχε με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα προς συζήτηση.

Ο Αρχιεπίσκοπος μιλάει για την οικονομική κρίση αναφερόμενος στις ευθύνες αυτών που ψηφίζουν και εκείνων που εκλέγονται αλλά και για την στάση «σιωπής» που έχει τηρήσει από την εκλογή του έως σήμερα και τονίζει ότι η στάση του έναντι των αποφάσεων της κυβέρνησης μπορεί να αλλάξει αν του δοθεί το "πράσινο φως" από την Ιερά Σύνοδο στην οπόία το κλίμα είναι σαφώς πολεμικό κατά της κυβέρνησης.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr