Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Εμείς χτίζουμε τζαμί ενώ αυτοί δεν έχουν αναγνωρίσει το οικουμενικό πατριαρχείο.

“Ο θεσμός που εκπροσωπείται από το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, δεν έχει νομική προσωπικότητα στο ισχύον σήμερα νομικό καθεστώς της Τουρκία. Δεν έχει νομική προσωπικότητα, αλλά υπάρχει”, δήλωσε την Τετάρτη (19/01) ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, ξεκαθαρίζοντας πως η Άγκυρα δεν είναι έτοιμη ακόμη, να αντιμετωπίσει το θέμα της αναγνώρισης νομικής προσωπικότητας στο Πατριαρχείο.
“Διερευνούμε μια λύση που θα αναγνωρίζει την ύπαρξη του Πατριαρχείου αλλά να του παραχωρεί νομική προσωπικότητα, σύμφωνα με την συνθήκη της Λοζάννης και τους νόμους μας”,
 είπε ο κ. Αρίντς, υπογραμμίζοντας ότι το ίδιο ισχύει και για την καθολική εκκλησία στην Τουρκία. “Προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του Βατικανού για μια νομική προσωπικότητα της Καθολικής Εκκλησίας την Τουρκία”, είπε.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, είπε ακόμη πως πρέπει να αντιμετωπιστούν οι φόβοι, οι παραισθήσεις και οι προκαταλήψεις στη χώρα. “Αυτό που έχει σημασία είναι οι διαφορές θρησκευτικές ομάδες στην Τουρκία να μπορούν να ζήσουν ελεύθερα, ειρηνικά και να μπορούν να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα τους”, είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι αυτή είναι και η προσέγγιση του AKP (του κυβερνητικού Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης).

Τέλος, ο ίδιος δεσμεύτηκε πως η κυβέρνηση της Τουρκίας θα κάνει οτιδήποτε επιβάλλεται από το νόμο, καθώς και ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, αν ορισμένοι νόμοι δεν επαρκούν για την ικανοποίηση των αιτημάτων, “γιατί αυτό που έχει σημασία, είναι τα διακιώματα”.