Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Μνήμη Κεμάλ (ή η ψυχοπαθολογία της λατρείας ενός δολοφόνου)…

Σας είχαμε ενημερώσει και προ ημερών για την ημέρα μνήμης του Μουσταφά Κεμάλ στο Προξενείο της Κομοτηνής. Καιρός όμως σήμερα για περισσότερες λεπτομέρειες. Απολαύστε λοιπόν την απόλυτη παράνοια γύρω από τη θεσμοθετημένη λατρεία ενός φασιστικού καθάρματος, που αιματοκύλισε μια ολόκληρη χώρα, ξεκλήρισε εθνότητες και ενέπνευσε Χίτλερ και Στάλιν. Το δημοσίευμα από τη Ρόντοπ Ρουζγκαρί (11-11-2010) και η μετάφραση του http://tourkikanea.wordpress.com:
Μνημονεύσαμε τον συντοπίτη μας τον Ατατούρκ !
Μνημονεύτηκε στην Κομοτηνή το 72ο έτος από τότε που ο συντοπίτης μας ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο ιδρυτής της Τουρκικής Δημοκρατίας και αυτός που έφερε στο Τουρκικό Έθνος τη συνείδηση του, έφυγε από ανάμεσα μας.
Στην τελετή που οργανώθηκε στο Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής μετείχαν ο πρόξενος Μουσταφά Σάρνιτς και οι εργαζόμενοι του προξενείου, ο βουλευτής Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο πρόεδρος τη Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης και Μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, ο Μουφτής Κομοτηνής Ιμπραίμ Σερήφ, ο δήμαρχος Αριανών Χαλίτ Μεχμέτ, ο υποψήφιος δήμαρχος Ιάσμου Ισμέτ Καδή, πρόεδροι μειονοτικών συλλόγων, τέως βουλευτές και πολλοί Δυτικοθρακιώτες Τούρκοι.

Στην τελετή ο πρόξενος Σάρνιτς είπε : ¨Ο Ατατούρκ ήταν ένας από εσάς¨. Στην τελετή ο συνταξιούχος δάσκαλος Καντίρ Γιουνούσογλου ανέγνωσε τον λόγο του Ατατούρκ προς τους νέους. Επίσης ο δάσκαλος που δεν τον έβαλαν να δουλέψει Νεμτζί Αμπντουλρεζάκ μοιράστηκε με τους θεατές το ποίημα του ¨Ο Ατατούρκ που ζει στην Δυτική Θράκη¨. Στην φετινή τελετή τα παιδιά Αχμέτ Γιουσούφ, Χαλιλιμπράμ Ακντενίζ και ο Σερκάν Κιουτσούκ από τα Μελίβοια κέρδισαν το θαυμασμό με τα ποιήματα που διάβασαν.

Ο Ατατούρκ ήταν ένας από εσάς, ήταν από τα Βαλκάνια
Μετά τον εθνικό ύμνο και ενός λεπτού σιγή άρχισαν οι ομιλίες. Ο Μουσταφά Σάρνιτς ανέφερε πως έχουν συγκεντρωθεί εδώ για να μνημονεύσουν την 72η επέτειο θανάτου του Ατατούρκ, και πως έχουν ορίσει ως στόχο τους το επίπεδο του σύγχρονου πολιτισμού του Ατατούρκ : ¨ Μια από τις ιδέες του Ατατούρκ ήταν να επέλθει μια αδερφική ανθρώπινη ζωή ανάμεσα στα έθνη. Ο άνθρωπος όσο σκέπτεται για το έθνος του οποίου είναι μέλος, τόσο πρέπει να νοιάζεται και για την άνεση και την ηρεμία όλων των εθνών του κόσμου. Η ρήση του ¨Ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στον κόσμο¨, έχει καταστεί σύμβολο της ιδέας της ειρήνης. Οι μέρες της 10 Νοεμβρίου, πλέον εκτός από επέτειος που έφυγε ανάμεσα μας, αποτελούνε όχημα για τον εμπλουτισμό των έργων του που άφησε σε εμάς και για την καλύτερη περιγραφή τους στις επόμενες γενιές…

Ο Ατατούρκ ήταν ένας από εσάς, ήταν από τα Βαλκάνια
Δεν ξέρω, το ξέρετε πως ο παππούς του ο Ρενσέ γεννήθηκε στο χωριό Κότζατζικ. Ο πατέρας του κάποιο διάστημα έζησε εκεί. Αργότερα τα παιδικά του χρόνια ο Ατατούρκ τα πέρασε στην Θεσσαλονίκη. Σαν φοιτητής για ένα διάστημα βρέθηκε και στο Μοναστήρι. Έχει ιδιαίτερη σημασία να μνημονεύουμε την κληρονομιά του και να στηρίζουμε τις αξίες του σε αυτά τα χώματα¨.

Τον συντοπίτη μας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και τον μνημονεύουμε και τον αισθανόμαστε στις καρδιές μας.
Ο πρόεδρος τη Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης και Μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, ευχαρίστησε όλους όσους συγκεντρώθηκαν εδώ για την μνημόνευση του Ατατούρκ. Ο Μέτε είπε : ¨ Εξ όσων αντιλαμβάνομαι μνημόνευση του Ατατούρκ είναι να τον αντιλαμβανόμαστε. Το να μνημονεύουμε και να αγαπούμε μεγάλες προσωπικότητες σαν τον Μουσταφά Κεμάλ, είναι το να συνεχίζουμε τις προσπάθειες του για την ανθρωπότητα. Αυτά που έκανε ο Μουσταφά Κεμάλ για την Τουρκική Δημοκρατία, όπως και αυτά που πολλοί μεγάλοι άνδρες έκαναν για την πατρίδα τους, πρέπει να αποτελούνε παράδειγμα για εμάς. Τον συντοπίτη μας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και τον μνημονεύουμε και τον αισθανόμαστε στις καρδιές μας. Όμως η μεγαλύτερη αγάπη είναι να δείχνουμε πως ακολουθούμε τα βήματα του, εργαζόμενοι για την Τουρκομουσουλμανική κοινότητα της Δυτικής Θράκης¨.

¨Αυτός ο άνθρωπος, στα παιδικά του χρόνια, λόγω των μεγάλων του επιτυχιών, οι δάσκαλοι του, του είχαν δώσει το όνομα ¨Κεμάλ¨.
Ο Μουφτής Κομοτηνής Ιμπραίμ Σερήφ, ανέφερε ότι έχουν συγκεντρωθεί για να μνημονεύσουν τον Ατατούρκ και ακόμη περισσότερο για να τον καταλάβουμε. Ο Σερήφ είπε : ¨ Αυτός ο άνθρωπος, στα παιδικά του χρόνια, λόγω των μεγάλων του επιτυχιών, οι δάσκαλοι του, του είχαν δώσει το όνομα ¨Κεμάλ¨. Από τότε και σε όλη του τη ζωή τον λεγόταν Μουσταφά Κεμάλ. Ο άνθρωπος αυτός που στα παιδικά του χρόνια ήταν ώριμος, άλλαξε και καθόρισε την μοίρα ενός έθνους. Όλος ο κόσμος αποδέχτηκε ως μια ανώτερη ικανότητα και επιτυχία όλα όσα έκανε ο Μουσταφά Κεμάλ στον κόσμο, στον πόλεμο της Ανεξαρτησίας και στο Τσανάκκαλε. Ώστε να μπορεί σήμερα το Τουρκικό έθνος να ζει ελεύθερα στα εδάφη που μας άφησε, και να εκφράζει ελεύθερα κάθε ιδέα. Η υψηλή του επίδοση ως αρχιστράτηγος, τον έφερε ως αρχηγό του Γενικού Επιτελείου στα σαράντα του, τη στιγμή που σήμερα οι άνθρωποι γίνονται αρχηγοί του Γενικού επιτελείου στα 60 τους¨.

Ο Ατατούρκ έγινε παράδειγμα για τον κόσμο, τα λόγια του αποτέλεσαν παράδειγμα για όλους και για τον κόσμο. Όπως το ¨Ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στον κόσμο¨.
Ο βουλευτής Αχμέτ Χατζηοσμάν ανέφερε πως έχουν συγκεντρωθεί εδώ για να μνημονεύσουν τον μεγάλο ηγέτη και ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Ατατούρκ, ο οποίος ήταν ένας ηγέτης υπόδειγμα για τον κόσμο, και συνεχίζει να είναι ένας άνθρωπος υπόδειγμα. Ο Χατζηοσμάν είπε : ¨ Ο Ατατούρκ έγινε παράδειγμα για τον κόσμο, τα λόγια του αποτέλεσαν παράδειγμα για όλους και για τον κόσμο. Όπως το ¨Ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στον κόσμο¨. Ο μεγάλος ηγέτης Ατατούρκ από χρόνια πριν είχε πει αυτά τα λόγια, καθώς επιθυμούσε τόσο την ειρήνη και την αδελφοσύνη στη χώρα, όσο και την διασφάλιση της ειρήνης στον κόσμο. Αυτόν τον άνθρωπο δεν υπάρχει περίπτωση να μην τον θυμηθείς, να μην τον χειροκροτήσεις. Αυτές οι φράσεις εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι τώρα. Τέτοιες φράσεις δείχνουν πόσο πολύτιμος και μεγάλος άνθρωπος ήταν.

Εάν δεν ζείτε κατά τον τρόπο που σκέφτεστε, μια μέρα αρχίζετε να σκέπτεστε κατά τον τρόπο που ζείτε!
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Τούρκων Δυτικής Θράκης Σαμί Τοραμάν είπε πως ο Ατατούρκ δεν μνημονεύεται, είναι ανάγκη να τον καταλάβουμε. Ο Τοραμάν είπε : ¨ Για να καταλάβουμε τον Ατατούρκ πρέπει να πιστέψουμε στις μεταρρυθμίσεις του. Και αυτό που πιστεύετε πρέπει και να το βιώνετε. Μα ποια πλευρά του Ατατούρκ να περιγράψουμε, που ο Μουσταφά Κεμάλ με την ειρήνη του και τον αγώνα του αποτελεί μια ολότητα. Εάν δεν ζείτε κατά τον τρόπο που σκέφτεστε, μια μέρα αρχίζετε να σκέπτεστε κατά τον τρόπο που ζείτε! Εμείς είμαστε ευτυχισμένοι που σκεφτόμαστε και ζούμε σαν τον Μουσταφά Κεμάλ¨.