Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Δράμας Παύλος "Ποιο βέβηλο χέρι θα αφαιρέσει τον Τίμιο Σταυρό από τη σημαία μας;"

Σε κλίμα κατάνυξης και παρουσία πλήθος πιστών από διάφορα μέρη της Ελλάδος, τελέσθηκε σήμερα ο πανηγυρικός εσπερινός επί τη εορτή του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου.Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, συμπροσευχομένων των Μητροπολιτών Νεαπόλεως κ. Βαρνάβα και Ύδρας κ. Εφραίμ.
Να αναφερθεί, ότι στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου φυλάσσεται η Αγία Κάρα του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου. Μετά το πέρας του πανηγυρικού εσπερινού, ο Μητροπολίτης Ύδρας κ. Εφραίμ μεταξύ άλλων τόνισε: «Ο Άγιος Κωνσταντίνος είναι το καύχημα της Ύδρας, και τον εορτάζουμε σήμερα στον πανίερο τούτο ναό της Φανερωμένης, ο οποίος αποτελεί τον ένδοξο χώρον της περιφήμου νήσου Ύδρας.
Σε τούτο το ναό πάρθηκαν όλες οι μεγάλες αποφάσεις, εδώ η Παναγία η Φανερωμένη ενίσχυσε όλους εκείνους τους θαλασσαετούς της Ύδρας, για να καταβάλλουν νικηφόρους αγώνας υπέρ της πατρίδος μας».
Επίσης ο κ. Εφραίμ τόνισε: «Σήμερα στη πανήγυρη μας προσήλθαν από μακρόθεν οι Άγιοι Αρχιερείς. Ο Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας είναι εκλεκτό στέλεχος της Εκκλησίας, από τους νέους αρχιερείς μας, με πολλές ελπίδες και πλούσιο ποιμαντικό έργο. Ο κ. Βαρνάβας κατάγεται από τις αλησμόνητες πατρίδες την Σμύρνη, και τον χαρακτηρίζει η αγάπη προς τον συνάνθρωπο».
«Ο χοροστατών Μητροπολίτης Δράμας Παύλος κατάγεται από τον Πόντο από τον Ποντιακό Ελληνισμό, που και μόνο στο άκουσμα του ριγούν οι καρδίες, οι μνήμες μας γιγαντώνονται. Ο Άγιος Δράμας είναι ερευνητής της ιστορίας του Πόντου και της Εκκλησιαστικής, είναι αυτός που καμαρώσαμε στη Παναγία την Σουμελά λυράρη και τραγουδιστή των ασμάτων του Πόντου. Τον βλέπουμε να στέκεται μπροστά μας ολόρθος και να μας θυμίζει πράγματι αυτούς τους γίγαντες που έζησαν και έδρασαν τότε», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Εφραίμ.

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος αναφέρθηκε εκτενώς στη προσωπικότητα του Αγίου Κωνσταντίνου, τονίζοντας ότι «η Ύδρα μπορεί να καυχάται για τον λαμπρό γόνο τους Άγιο Κωνσταντίνο, αλλά και για όλους εκείνους που θυσιάστηκαν κάτω από την σημαία του Σταυρού που σχηματίστηκε από το τίμιο αίμα των ηρώων του 1821 που μας εχάρησαν την ελευθερία μας».

«Διερωτώμαι άραγε ποιο βέβηλο χέρι θα αφαιρέσει από την σημαία μας τον τίμιο σταυρό; Αφού αυτό σχηματίστηκε από τους ίδιους του απελευθερωτάς της πατρίδας μας. Στο Σύνταγμα της Πατρίδος έθεσαν ως επικεφαλίδα την επίκληση της Αγίας Τριάδος», τόνισε με στεντόρεια φωνή ο Μητροπολίτης κ. Παύλος.

Τέλος, ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος συμπλήρωσε: «Αγαπητοί μου αδελφοί ζούμε σε πολύ δύσκολα χρόνια, που κλονίζεται η πίστις μας. Εμείς πρέπει να δώσουμε την μαρτυρία και την καλή ομολογία ώστε να γίνουμε αντάξια τέκνα των ηρώων και των Αγίων της πίστεως μας».