Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Μουσουλμάνοι λεηλατούν τα νεκροταφεία σε όλη την Ελλάδα.

Ρήμαξαν τάφους για να πάρουν χάλκινα καντήλια και ανθοδοχεία Η λεία τους περίπου 205 κιλά χαλκού κατέληξαν σε μάντρα ανακύκλωσης προϊόντων σιδήρου
Ανάστατοι οι κάτοικοι σε Πάμφορο, Αρίσβη και Διώνη όπου σημειώθηκαν, μαζικές καταστροφές σε κοιμητήρια από ανθρώπους που είχαν βάλει στο στόχαστρο τα μεταλλικά διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα των χριστιανικών τάφων. Οι ζημιές είναι καθολικού χαρακτήρα αφού έσπασαν ότι υπήρχε προκειμένου με ταχύτητα να πάρουν αυτά που τους ενδιέφεραν αλλά να αποφύγουν και τα μάτια περίεργων που θα τους εντόπιζαν. Κινήθηκαν με επαγγελματισμό και ταχύτητα ενώ πλέον ολοένα και νέα χωριά γίνονται στόχος βανδάλων που στοχοποιούν τα νεκροταφεία διαταράσσοντας μια κοινωνία γαλήνης κι αναστατώνοντας τους οικείους τους που αναγκάζονται να ξαναμπούν στην διαδικασία να αποκαταστήσουν την εικόνα του τάφου προσφιλών τους προσώπων.
Η όλη ιστορία πάντως δεν θα είχε αίσιο τέλος όσον αφορά την σύλληψη των δραστών που είναι μουσουλμάνοι αν υπάλληλος σε μάντρα ανακύκλωσης προϊόντων σιδήρου δεν αντιλαμβανόταν ότι τα σπασμένα χάλκινα τεμάχια που παραδόθηκαν σε τσουβάλια δεν προερχόταν από καντήλια και άλλα είδη. Πρόκειται για τον Γιώργο Κοντόλια που όπως θα πει έχει μάθει να δουλεύει τίμια και όταν κατάλαβε τι συνέβαινε ειδοποίησε αμέσως το αφεντικό του και αποφάσισαν αμέσως να ενημερώσουν την αστυνομία όσον αφορά και την προέλευση του υλικού.

Ο Θανάσης Πανότας χειριστής από την Διώνη κατήγγειλε τις καταστροφές που σημειώθηκαν στο χωριό του. «Πήγα το Σάββατο το μεσημέρι για να ανάψω ένα καντηλάκι στο μνήμα του πατέρα μου και το θέαμα ήταν αποκρουστικό γιατί έγινε σε όλους τους τάφους που είχαν μεταλλικά καντηλάκια. Η μητέρα μου είναι πρόεδρος του συλλόγου γυναικών Διώνης ενημέρωσε την αστυνομία. Μάθαμε ότι συνελήφθησαν τα άτομα. Θέλησα να πάω να τα πάρω αλλά με ενημέρωσαν ότι άνθρωποι αυτοί που δεν έχουν ούτε ιερό, ούτε όσιο τα έσπασαν για να μην αναγνωρίζονται και να προωθηθούν πιο εύκολα στα χυτήρια» θα πει.

«Μόλις τα είδαμε καταλάβαμε ότι αυτά προέρχονται ή από εκκλησίες ή από νεκροταφεία. Εμείς δεν θέλουμε τέτοιες συναλλαγές με αυτούς τους ανθρώπους γι αυτό κι εμείς οι ίδιοι ειδοποιήσαμε την αστυνομία Φιλύρας που εύκολα εντόπισε τα άτομα». Στο μικρό γραφειάκι της ανακυκλωτικής ο άνθρωπος εκεί περνά πολλές ώρες προκειμένου να βγει το μεροκάματο. Υπάρχουν λογής λογής παλιοσίδερα. Εξατμίσεις, τρακαρισμένα αυτοκίνητα, θερμοσίφωνα, σωλήνες, ότι μπορεί να σκεφθεί κανείς. Οι συγκεκριμένοι του έφεραν τσουβάλια με 205 κιλά χαλκό και πήραν 410 ευρώ . Με το που άνοιξε τα τσουβάλια κατάλαβε τι προέλευσης ήταν και δεν θέλησε να εμπλακεί. «Δεν θέλουμε τέτοια χρήματα, από καντήλια και άλλα είδη εκκλησιαστικά ή νεκροταφείων. Εμείς δουλεύουμε τίμια». Σε δύο ιστούς εκεί στη μάντρα υλικών κυματίζουν η ελληνική σημαία και κάπως κατεστραμμένη από τους βοριάδες και η σημαία της Βεργίνας. «Μένουμε πολλές ώρες για να εξυπηρετήσουμε αλλά τα πράγματα δυσκολεύον. Τα σίδερα κατευθύνονται στα διάφορα χυτήρια για ανακύκλωση. Η δουλειά τους έχει πολλά απρόοπτα και απαιτεί υπομονή στις συναλλαγές με τους ρακοσυλλέκτες κι όσους φέρνουν παλιοσίδερα για να βγάλουν το δικό τους μεροκάματο. Παίρνει ο καθένας από ένα σαράβαλο αυτοκίνητο και μαζεύει σίδερα. Και να μαζεύει σίδερα καλά αλλά όχι και να κλέβουν. Το φορτηγό μας τώρα έφυγε να πάρει 300 τόνους σίδερα από την Θάσο όχι να έχουμε τέτοιες συναλλαγές» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στον χώρο της ανακυκλωτικής εταιρίας στην Αρίσβη ο Γιώργος Πανότας δείχνει στο «Χ» τα σπασμένα χάλκινα είδη όπως έφτασαν σε τσουβάλια για ανακύκλωση χαλκού. Μόνο μερικά από τα καντήλια ήταν στο σχήμα που παρέπεμπε και πρόδιδε την προέλευσή τους. Δεν θέλουμε τέτοια χρήματα εμείς παίρνουμε ποσότητες σίδερα από εργοστάσια απ΄ολη την Ελλάδα δεν θέλουμε τέτοιους τύπους να έρχονται» θα πει.
Πάντως δεν θα έφθανε η αστυνομία στα ίχνη των δραστών αν δεν ειδοποιούσε ο συγκεκριμένος υπάλληλος της μάντρας ανακυκλώσιμων μετάλλων και υλικών ότι κάποιοι του έφεραν 205 κιλά χαλκό. Πολλοί πάντως από τους ανθρώπους που έχουν δικούς τους νεκρούς στα κοιμητήρια δεν γνωρίζουν ίσως για την κλοπή και το σπάσιμο των μάρμαρων στους τάφους που θα κληθούν να αποκαταστήσουν. Οι κλέφτες προκειμένου να κερδίσουν το μέταλλο δεν σκέφτηκαν ούτε την βεβήλωση που προκαλούσαν στο χώρο των νεκροταφείων.

Ρεπορτάζ Μελαχροινή Μαρτίδου

ΠΗΓΗ