Σάββατο 27 Μαΐου 2023

Βελιγράδι: Υπό βροχή η μεγαλειώδης συγκέντρωση της «Σερβίας της Ελπίδας»


Ο Στρατός της Σερβίας έχει τεθεί στο υψηλότερο επίπεδο πολεμικής ετοιμότητας
Δεν σκοπεύουμε να εξαφανιστούμε, αλλά να επιβιώσουμε.
Το μεγάλο εθνικό συλλαλητήριο «Σερβία της Ελπίδας» πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι, μπροστά από τη σερβική Βουλή χθες στις 7 μ.μ.


Ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός κόσμου είχε ήδη συγκεντρωθεί μπροστά στη Συνέλευση γύρω στις 6 το απόγευμα, όπως σημειώνουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Πολίτες από όλη τη Σερβία ήρθαν στο Βελιγράδι μετά από πρόσκληση του Σέρβου Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος δήλωσε ότι αυτή η συγκέντρωση πρέπει να δείξει εθνική ενότητα σε δύσκολες στιγμές για τη χώρα.


Υπολογίζεται ότι 200 χιλιάδες Σέρβων συμμετείχαν στη συγκέντρωση στο βροχερό Βελιγράδι.

Advertisements

REPORT THIS ADΑΠΟΡΡΗΤΟ

Ο Ίβιτσα Ντάτσιτς


Στη συγκέντρωση μίλησε, πριν από τον πρόεδρο της Σερβίας, ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς μίλησε για τις δύσκολες στιγμές που βρίσκεται η Σερβία.

Είπε χαρακτηριστικά:  

«Ήμασταν υπό τον τουρκικό ζυγό 500 χρόνια. Υποφέραμε τρομερά στον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη δεκαετία του 1990, είχαμε έναν εμφύλιο πόλεμο, την κατάληψη του Κοσσυφοπεδίου και των Μετόχια και βομβαρδισμούς».

«Δεν σκοπεύουμε να εξαφανιστούμε, αλλά να επιβιώσουμε. Και αν μείνουμε κάτω από μια δαμασκηνιά, αυτός ο ένας Σέρβος θα πολεμήσει με τους εχθρούς. Σήμερα ακούσατε ότι ο Κούρτι θέλει να καταλάβει τους σερβικούς δήμους με τη βία» – είπε ο Ντάτσιτς, ο οποίος διεκόπη από επιφωνήματα αγανάκτησης του πλήθους.

Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς: Η Σερβία είναι ανεξάρτητη


Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στην ομιλία του ευχαρίστησε όλους όσους στέκονται ακόμα στη βροχή μόνο και μόνο επειδή αγαπούν τόσο πολύ τη Σερβία τους.

«Πρέπει μόνο να σας πω, όταν είμαστε ενωμένοι και μαζί, κανείς δεν μπορεί να μας κάνει τίποτα. Οι φίλοι μου μίλησαν απόψε, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι μόνο μια ισχυρή και ενωμένη Σερβία μπορεί να αντιμετωπίσει αμέτρητα προβλήματα. Έχουμε πόλεμο στην Ουκρανία, πιέσεις στον λαό μας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, πολλά δεινά στη Δημοκρατία Σέρπσκα, και όταν τα αναλογιστείτε όλα αυτά, είναι σαφές πόση ενότητα χρειζόμαστε», είπε ο Βούτσιτς.

Ο Βούτσιτς στην ομιλία τόνισε την ανεξάρτητη πολιτική της Σερβίας


– Είμαι περήφανος για την ανεξάρτητη και ανεξάρτητη πολιτική που ακολουθεί η Σερβία. Είμαι περήφανος που ούτε πρεσβευτές ούτε άλλες χώρες κυβερνούν εδώ. Αυτή η χώρα διοικείται από τους ανθρώπους και εμείς παίρνουμε τις αποφάσεις μας. Και σε ποιους επιβάλλουμε κυρώσεις και σε ποιους όχι. Έτσι συμπεριφέρεται μια υπεύθυνη χώρα, και εμείς είμαστε η χώρα της Σερβίας, τόνισε ο Βούτσιτς.

Αποχωρεί από τη θέση του προέδρου του κόμματος

Ο Βούτσιτς ανακοίνωσε επίσης ότι αποχωρεί από τη θέση του προέδρου του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος, αλλά ότι θα παραμείνει μέλος αυτού του κόμματος.

Ο πρόεδρος επεσήμανε ότι επί 11 χρόνια υπηρέτησε σταθερά και πιστά το κράτος και τον λαό.

Χαιρετισμοί

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σέρπσκα, Μίλοραντ Ντόντικ.

Επίσης, μίλησε ο ειδικός καλεσμένος, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο.  Μίλησε στα σερβικά και αναφέρθηκε στις δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τόσο η Σερβία όσο και η Ουγγαρία.


The Hellenic Information Team