Τρίτη 16 Μαΐου 2023

Η Ρωσία είχε αναστείλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη το 2007, κατηγορώντας τα μέλη του ΝΑΤΟ ότι έχουν παραβιάσει επανειλημμένα τις διατάξεις της.

 
Η Ρωσία καταγγέλλει και επίσημα τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη

Κρατική Δούμα, η Κάτω Βουλή της Ρωσίας, υπερψήφισε σήμερα την καταγγελία της Συνθήκης για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE). Το σχετικό νομοσχέδιο υποβλήθηκε στην Κρατική Δούμα από τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, την περασμένη εβδομάδα.

Πριν από την ψηφοφορία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, Λεονίντ Σλούτσκι, σημείωσε ότι η CFE ισχύει μόνο στα χαρτιά εδώ και πολύ καιρό και επέμεινε ότι η καταγγελία της θα χρησιμεύσει μόνο στην ενίσχυση της ασφάλειας της Ρωσίας.

Η συμφωνία, που υπογράφηκε το 1990 από το ΝΑΤΟ και τις χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας είχε ως στόχο να θέσει όρια στον αριθμό των αρμάτων μάχης, των τεθωρακισμένων οχημάτων, του πυροβολικού, των ελικοπτέρων και των αεροσκαφών που σταθμεύουν στην Ευρώπη. Ο σκοπός ήταν να προκύψει μια σχετική στρατιωτική ισορροπία και να αποτραπεί η συγκέντρωση δυνάμεων που θα καθιστούσε δυνατή μια επίθεση τύπου «κεραυνοβόλου πολέμου».

Ωστόσο, η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη CFE το 2007, κατηγορώντας τα μέλη του ΝΑΤΟ ότι έχουν παραβιάσει επανειλημμένα τις διατάξεις της συμφωνίας και πως αρνήθηκαν να επικυρώσουν μια ενημερωμένη έκδοση της συνθήκης.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, ανέφερε χθες ότι η συνθήκη «έχει πάψει να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» και «δεν λειτουργεί πραγματικά εδώ και πολλά χρόνια», υποδηλώνοντας ότι η αποχώρηση της Ρωσίας δεν θα είχε κανένα αντίκτυπο στην περιφερειακή ασφάλεια, η οποία, είπε, έχει έχει ήδη υποστεί ζημιά από τις ενέργειες των χωρών που είναι ευθυγραμμισμένες με το ΝΑΤΟ.

Ο Ριάμπκοφ επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ, εν τω μεταξύ, συνέχισε να επεκτείνει τα σύνορά του, παρακάμπτοντας έτσι τους περιορισμούς που επιβάλλονται από το σύμφωνο. Σημείωσε ότι η Ρωσία το 2007 μόνο ανέστειλε τη συμμετοχή της, ελπίζοντας ότι μια μέρα θα μπορούσε να αποκατασταθεί η βιωσιμότητά της.

«Οι δυτικές χώρες είχαν παρπάνω από αρκετό χρόνο για να δείξουν κοινή λογική. Αλλά προτίμησαν να ακολουθήσουν τον δρόμο της περαιτέρω επέκτασης του ΝΑΤΟ και της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία», είπε ο Ριάμπκοφ.

Νωρίτερα φέτος, η Ρωσία ανέστειλε επίσης τη συμμετοχή της στη συμφωνία New START, διμερή συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη μείωση των πυρηνικών όπλων. Η Μόσχα εξήγησε τότε την κίνηση, παραπέμποντας στην άρνηση της Ουάσιγκτον να επιτρέψει τις ρωσικές επιθεωρήσεις στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις και στην εικαζόμενη χρήση του ουκρανικού στρατού για τη διεξαγωγή επιθέσεων κατά της στρατηγικής αεροπορίας της Ρωσίας.

Σήμερα ο Ριάμπκοφ επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να δημοσιεύσει στοιχεία για τον συνολικό αριθμό των κεφαλών της στο πλαίσιο της συμφωνίας START, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δημοσίευσαν πρόσφατα τις δικές τους. «η START έχει ανασταλεί», τόνισε.