Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

Η ΕΕ χρηματοδοτεί με 80 εκατομμύρια ευρώ τα ΕΑΣ για να κατασκευάσουν πυρομαχικά που θα σκοτώνουν Ρώσους


 Οι Βρυξέλλες θα διαθέσουν συνολικά 1 δισ. ευρώ για να εφοδιάσουν την Ουκρανία

H Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρηματοδοτήσει μέχρι και με 80 εκατομμύρια ευρώ τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα για να παράξουν πυρομαχικά τα οποία θα σταλθούν στην Ουκρανία και θα σκοτώσουν Ρώσους στρατιώτες.

Το ποσό αυτό θα προκύψει από την κατανομή ευρωπαϊκών κονδυλίων, στο πλαίσιο των κινήσεων που γίνονται για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, με βάση τις αυξημένες ανάγκες αμυντικού υλικού που προέκυψαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.


Πηγές αναφέρουν ότι η απόφαση για να «τρέξει» το συγκεκριμένο πρόγραμμα από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) έρχεται σε συνέχεια της επίσκεψης, την προηγούμενη Παρασκευή, στη χώρα μας του επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Τιερί Μπρετόν.Εφόσον μια τέτοια συμφωνία υλοποιηθεί, θα αποτελέσει μία ένεση ρευστότητας για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και το εργοστάσιο παραγωγής πυρομαχικών στο Λαύριο.


Είναι χαρακτηριστικό πως ο κύκλος εργασιών του ομίλου κατά το 2021, τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν δημοσιευμένα στοιχεία, διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 6 εκατομμυρίων ευρώ, με το μετά φόρων αποτέλεσμα να είναι ζημίες ύψους 85 εκατομμυρίων.


Αλλά και το 2020 ο κύκλος εργασιών, αν και υψηλότερος, βρισκόταν μόλις στα 16,4 εκατομμύρια, με επίσης ζημιογόνο (-129 εκατ.) χρήση.


Έτσι λοιπόν θα εξασφαλιστεί ένα έργο αξίας 60-80 εκατομμυρίων ευρώ μόνο που δεν θα είναι για να καλύψει τις ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά για να δημιουργηθεί περαιτέρω εχθρότητα με την Ρωσική Ομοσπονδία καθώς τα πυρομαχικά αυτά θα κοστίσουν σίγουρα ζωές Ρώσων.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Τιερί Μπρετόν βρέθηκε στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας άτυπης περιοδείας σε συνολικά έντεκα χώρες της Ε.Ε., που έγινε για να εξεταστούν και να αξιολογηθούν οι δυνατότητες αξιοποίησης υφιστάμενων εγκαταστάσεων αμυντικής βιομηχανίας για την ενίσχυση της παραγωγής πυρομαχικών, προκειμένου να συνεχιστεί η ενίσχυση της Ουκρανίας (με ότι αυτό κι αν σημαίνει για τις ευρωπαϊκές οικονομίες και τις ελλείψεις σε πυρομαχικά που έχουν οι ευρωπαϊκοί στρατοί).


Ο κ. Μπρετόν, συνοδεία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και τεχνικού κλιμακίου της Ε.Ε., επισκέφθηκε τα ΕΑΣ όπου έγινε παρουσίαση των παραγωγικών δυνατοτήτων της εταιρείας, ιδιαίτερα όσον αφορά την κατασκευή των βλημάτων 155 χιλιοστών.


Ακολούθως, η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ σε Υμηττό και Λαύριο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η μονάδα του Λαυρίου, όπου φαίνεται ότι η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία αξιολόγησε ότι συγκεντρώνονται οι προϋποθέσεις, ο συνδυασμός υποδομών και τεχνογνωσίας, για την παραγωγή των βλημάτων.


Όπως αναφέρει η ελληνική επιχείρηση, «το συγκρότημα στο Λαύριο Αττικής δραστηριοποιείται στη γόμωση και τη συναρμολόγηση πυρομαχικών μεσαίων και μεγάλων διαμετρημάτων, βομβών, αντιαρματικών και κεφαλών μάχης πυραύλων, στην παραγωγή εκτοξευτών και τη συναρμολόγηση αντιαρματικών και τέλος στην παραγωγή προωθητικών πυρίτιδων.


Έχει πιστοποιηθεί από το ΝΑΤΟ ως εγκατάσταση συναρμολόγησης, αποσυναρμολόγησης πυραύλων (MADF)» και είναι ένα από τα λιγοστά παγκοσμίως που φέρουν αυτή την πιστοποίηση.

Στις χθεσινές δηλώσεις του στις Βρυξέλλες, ο Τιερί Μπρετόν τόνισε ότι υπάρχουν δυνατότητες παραγωγής από πλευράς Ελλάδας και ότι είναι επείγουσα η ανάγκη ανανέωσης του εξοπλισμού της Ουκρανίας, καθώς και ότι υπάρχει διάθεση για συμμετοχή και συνεργασία από όλους – και από τη χώρα μας.


Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Διευκρίνισε, τέλος, ότι τα χρήματα θα δοθούν μέσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας.

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/geetha/i-ee-xrimatodotei-me-80-ekatommyria-eyro-ta-eas-gia-na-kataskeyasoun-pyromaxika-pou-tha-skotonoun-rosous/