Κυριακή 21 Μαΐου 2023

Πριγκόζιν: Καταλάβαμε πλήρως το Μπαχμούτ – «Ζελένσκι φιλιά στον Μπάιντεν»

 
Ο επικεφαλής των μισθοφόρων της Βάγκνερ της Ρωσίας, ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο, 20 Μαΐου ότι έθεσε υπό πλήρη έλεγχο το Μπαχμούτ, πόλη που αποτέλεσε το επίκεντρο της πιο μακροχρόνιας και αιματηρής μάχης του πολέμου στην Ουκρανία, όπως σημειώνει το Reuters.

Ο Πριγκόζιν έκανε νωρίτερα γνωστό με σχετική ανάρτηση βίντεο στα social media, ότι οι δυνάμεις του ολοκλήρωσαν την κατάληψη της Μπαχμούτ.

Ωστόσο, ανεξάρτητες πηγές δεν έχουν επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό αυτό.

«Σήμερα (σ.σ. 20.05.2023), στις 12 το μεσημέρι, η Μπαχμούτ καταλήφθηκε πλήρως, πολεμώντας από σπίτι σε σπίτι», είπε, ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι οι δυνάμεις της «Wagner» θα αποσυρθούν από την πόλη στις 25 Μαΐου, προκειμένου να την παραδώσουν στον ρωσικό τακτικό στρατό, αλλά και για να ξεκουραστούν οι μαχητές του, ώστε σύντομα να ξεκινήσουν επανεκπαίδευση.

«Καταλάβαμε πλήρως ολόκληρη την πόλη, από σπίτι σε σπίτι», είπε.

Στο βάθος ακούγονταν εκρήξεις. Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τον ισχυρισμό.


Ο Πριγκόζιν επέκρινε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, οι οποίοι συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, όπου ο ουκρανικός πόλεμος έχει κυρίαρχη θέση στις συνομιλίες των ηγετών.

Απευθυνόμενος στον Ζελένσκι ο Πριγκόζιν είπε:

«Σήμερα όταν θα δεις τον Μπάιντεν φίλησέ τον στο μέτωπο και πες του γειά από εμένα».

Ο Πριγκόζιν επανέλαβε τους ισχυρισμούς του που έχει διατυπώσει πολλές φορές στο παρελθόν ότι οι δυνάμεις του υπέστησαν πολύ μεγαλύτερες απώλειες από ό,τι χρειαζόταν λόγω της ανεπαρκούς υποστήριξης και των προμηθειών πυρομαχικών από τον στρατό.


Εξαιτίας της ρωσικής γραφειοκρατίας και για τα «καπρίτσια» του Σοϊγκού και του επικεφαλής του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας Βαλέρι Γκεράσιμοφ «έχασαν τη ζωή τους πέντε φορές περισσότεροι στρατιώτες από ό,τι θα έπρεπε», είπε στο σημερινό βίντεο.

Διαψεύδουν οι Ουκρανοί

«Αυτό δεν αληθεύει. Οι μονάδες μας μάχονται στο Μπαχμούτ», είπε στο Reuters ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των ουκρανικών δυνάμεων Σέρχιι Τσερεβάτι μετά τις δηλώσεις του Πριγκόζιν.


Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ, δήλωσε ότι η κατάσταση στο Μπαχμούτ είναι κρίσιμη, με τα ουκρανικά στρατεύματα να διατηρούν άμυνα στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης.


«Σφοδρές μάχες στο Μπαχμούτ. Η κατάσταση είναι κρίσιμη», δήλωσε η ίδια στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.


«Μέχρι στιγμής, οι υπερασπιστές μας ελέγχουν κάποιες βιομηχανικές εγκαταστάσεις και υποδομές».

https://www.tribune.gr/world/news/article/856229/prigkozin-katalave-pliros-to-mpachmoyt-zelenski-filia-ston-mpainten.html