Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

Ορθόδοξοι δεσμοί Ρωσίας - Σερβίας


Μοραβίτσκι Αντώνιος: ''Οι σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών Ρωσίας & Σερβίας θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται''
«Η Σερβία σήμερα είναι μια χώρα, η οποία, μετά από όλα τα δύσκολα γεγονότα στην ιστορία της, βιώνει επιτυχή οικονομική ανάπτυξη, πρωτίστως χάρη στις προσπάθειες του προέδρου Αλεξάνδρου Βούτιτς, ο οποίος συνάπτει ευρείς διεθνείς σχέσεις. Αναπτύσσονται και οι αδελφικές μας σχέσεις με τη Ρωσία, με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία», επεσήμανε ο αντιπρόσωπος του Πατριάρχη Σερβίας παρά τω Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου, ο Επίσκοπος Μοραβίτσκι κ. Αντώνιος σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας.

Ο Θεοφιλέστατος ανέφερε ότι οι πρώτοι, που συνεχάρησαν τηλεφωνικώς τον κ. Πορφύριο αμέσως μετά την εκλογή του στον Πατριαρχικό Θρόνο της Σερβίας, ήταν ο Πατριάρχης Κύριλλος και ο πρόεδρος του ΤΕΕΣ του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας.

«Οι συγχαρητήριες αυτές προσρήσεις χαροποίησαν πολύ τον Πατριάρχη Πορφύριο, διότι αισθάνθηκε την μεγάλη υποστήριξη και αγάπη του μεγάλου σλαβικού λαού, της μεγάλης Ρωσίας», υπογράμμισε ο Επίσκοπος Αντώνιος.

Κλείνοντας ο Σέρβος Επίσκοπος τόνισε: «Φρονώ ότι και ο νεοεκλεγείς Πατριάρχης Πορφύριος θα συνεχίσει τις αδελφικές σχέσεις, που οι Σέρβοι Πατριάρχες εκ παραδόσεως διατηρούσαν με τη Ρωσική Εκκλησία, πορευόμενος εκείνες τις οδούς, τις οποίες επί αιώνες πορεύθηκαν οι λαοί μας, ο ρωσικός και ο σερβικός».