Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Η τεχνολογία smartphones δεσμεύει την ελευθερία των πολιτών. Η καραντίνα προστατεύει αλλα φέρνει και τον απόλυτο εφιάλτη



Το νέο όπλο κατά του κορονοϊού, ετοιμάζεται από μια ομάδα Ευρωπαίων επιστημόνων και δεν είναι άλλο από μια απλή εφαρμογή.

Μια ομάδα Ευρωπαίων ειδικών δήλωσε την Τετάρτη ότι θα λανσάρουν σύντομα μια τεχνολογία για smartphones ώστε να βοηθήσουν στην ανίχνευση ατόμων που είχαν έρθει σε επαφή με άλλα άτομα που προσβλήθηκαν από κορονοϊό, βοηθώντας τις υγειονομικές αρχές να ενεργήσουν γρήγορα για να σταματήσουν την εξάπλωσή του.

Κορονοϊός: Εφαρμογή θα παρακολουθεί εάν οι ασθενείς στη Μόσχα τηρούν την καραντίνα
Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει, σύμφωνα με το Reuters, τη συλλογή δεδομένων μέσω smartphones που θα δείχνουν ποιο άτομο είχε έρθει σε στενή επαφή με τον ιό, έτσι ώστε να μπορούν οι αρχές να έλθουν σε επαφή με όσους βρίσκονται σε κίνδυνο.

Η ικανότητα εντοπισμού των ατόμων που κινδυνεύουν, με μεγαλύτερη ακρίβεια, θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποφυγή της καραντίνας ολόκληρων κοινοτήτων με ολέθρια οικονομικά αποτελέσματα.

Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, που ονομάζεται Πανευρωπαϊκή Ανίχνευση Εγγύτητας με Προστασία Προσωπικών Δεδομένων (PEPP-PT), βασίζεται στην επιτυχή χρήση των smartphones σε ορισμένες ασιατικές χώρες για την παρακολούθηση της εξάπλωσης του ιού και την επιβολή εντολών καραντίνας, μια μέθοδος που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι θα παραβίαζε τους αυστηρούς κανόνες προστασίας δεδομένων της ΕΕ.

Το PEPP-PT, που είναι αποτέλεσμα δουλειάς 130 ερευνητών από οκτώ χώρες, εκτιμάται ότι θα λάβει άδεια έως τις 7 Απριλίου.

Οι επιδημιολόγοι λένε ότι ο εντοπισμός των επαφών θα γίνει ένα σημαντικό όπλο για τη συγκράτηση μελλοντικών εξάρσεων του COVID-19, αφότου πρώτα η καραντίνα επιβραδύνει την ταχεία εξάπλωση του ιού.