Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εξακολουθεί να τελεί ιερές ακολουθίες με συμμετοχή των πιστών εφαρμόζοντας τους απαραίτητους υγειονομικούς όρους



Η νομική διεύθυνση της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας θεωρεί ότι προσκρούει στο Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας

 η απαγόρευση της επισκέψεως σε μονάδες των θρησκευτικών οργανισμών της Αγίας Πετρουπόλεως από 28 Μαρτίου έως 5 Απριλίου, που θέσπισε ο Κυβερνήτης της πόλεως Αλέξανδρος Μπεγκλόφ στα πλαίσια της αντιμετωπίσεως της εξαπλώσεως του κορονοϊού. Η σχετική ανακοίνωση δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

"Το δικαίωμα του ανθρώπου και του πολίτη σε ελευθερία της συνειδήσεως και του θρησκεύειν μπορεί να περιορισθεί με σκοπό την προστασία της υγείας των πολιτών μόνον από τον ομοσπονδιακό νόμο (άρθ. 55, τμήμ. 3 του Συντάγματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, παρ. 2, άρθ. 3 του Ομοσπονδιακού νόμου «Περί ελευθερίας της συνειδήσεως και των θρησκευτικών σωματείων»). <...> Άλλες πράξεις των οργάνων της εξουσίας...δεν μπορούν να περιορίσουν την ελευθερία της συνειδήσεως και του θρησκεύειν, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος των πολιτών να επισκέπτονται τις θρησκευτικές μονάδες με σκοπό τη συμμετοχή στις ακολουθίες, διότι τέτοιες πράξεις δεν έχουν καθεστώς του ομοσπονδιακού νόμου», αναφέρει η ανακοίνωση.

Στις 26 Μαρτίου ο Μπεγκλόφ υπέγραψε απόφαση για τα μέτρα αντιμετωπίσεως της εξαπλώσεως του κορονοϊού την περίοδο των αργιών από 28 Μαρτίου έως 5 Απριλίου. Προβλέπουν δε ειδικότερα την απαγόρευση σε φυσικά πρόσωπα να επισκέπτονται τις μονάδες ή τους χώρους των θρησκευτικών οργανισμών, εξαιρουμένων των κληρικών και του προσωπικού.

Ωστόσο, σε όλη την επικράτεια της Ρωσίας συνεχίζονται οι ιερές ακολουθίες με συμμετοχή των πιστών και με εφαρμογή όλων των υγειονομικών όρων. Έκλεισαν μόνον ορισμένα μεγάλα προσκυνηματικά κέντρα όπου τυγχάνει αδύνατο να εφαρμοσθούν οι όροι εξαιτίας μεγάλης προσελεύσεως των πιστών. Σε μερικές επαρχίες οι ακολουθίες τελούνται στον αύλειο χώρο των ναών.

Ενωρίτερα, η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας υιοθέτησε τις οδηγίες του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου προς τους Προϊσταμένους των ενοριών και Καθηγουμένους των Ιερών Μονών της Ρωσικής Εκκλησίας, οι οποίες υπαγορεύουν την αποχή από τον ασπασμό του σταυρού μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας καθώς και την αυστηροποίηση των υγειονομικών όρων κατά την τέλεση των Μυστηρίων του Βαπτίσματος, της Θείας Μεταλήψεως και του Ευχελαίου. Συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας παρά τον Πατριάρχη με αρμοδιότητα το συντονισμό της δράσεως των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων την περίοδο της πανδημίας και την αλληλεπίδραση με τις αρχές. Στις 26 Μαρτίου η τελευταία προέβη σε ανάρτηση του σχολίου, σύμφωνα με το οποίο οι ποιμαντικές υποχρεώσεις των κληρικών θα εκπληρώνονται πλήρως.

Οι πιστοί ηλικίας άνω των 65 ετών συνιστώνται να απέχουν από τον εκκλησιασμό, ενώ οι εφημερεύοντες ιερείς θα τελούν κατ’οίκον τα μυστήρια που θα έχουν ανάγκη.

Μετάφραση του Βασιλείου Μεταφράστοφ

4/6/2020