Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Πειραιάς: Αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα Νικηταρά από τον Μαρινάκη

 
Στα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα της επανάστασης του 1821 Νικηταρά στον Πειραιά, προχώρησε ο Βαγγέλης Μαρινάκης.
Η προτομή στήθηκε στη μνήμη του πατέρα του, Μιλτιάδη Μαρινάκη. 
Τα αποκαλυπτήρια έγιναν σήμερα το μεσημέρι σε ειδική τελετή του Δήμου Πειραιά και της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιώς,  στον αύλειο χώρο του Γηροκομείου Πειραιώς (παραπλεύρως του Ι.Ν.Ευαγγελιστρίας, Γρηγορίου Λαμπράκη 41).
Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, τόνισε: «Είναι μεγάλη τιμή η δωρεά της προτομής του Νικηταρά, ήρωα της Επανάστασης του 1821, στη μνήμη του πατέρα μου, Μιλτιάδη Μαρινάκη, ενός ανθρώπου σφυρηλατημένου με τις διαχρονικές αρχές του ελληνισμού που έτρεφε ταυτόχρονα ανιδιοτελή αγάπη για τον Πειραιά. Αυτές τις αρχές υπηρέτησε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, γεγονός που συνιστά για εμένα προσωπικά μια ανεξάρτητη πηγή έμπνευσης για προσφορά στον τόπο μου και στην πατρίδα μου. Είναι σημαντικό στην εποχή της οικονομικής κρίσης, που παράλληλα εξελίχθηκε σε μια πρωτοφανή κρίση αξιών να μπορούμε να στρέψουμε το βλέμμα μας στην ένδοξη ιστορία μας και να αντλούμε δύναμη από τους αγωνιστές του ’21 που έδωσαν την ψυχή τους για τις αξίες, τα ιδανικά και υπερασπίστηκαν με αυταπάρνηση το δικαίωμα στην ελευθερία τους. Αυτήν την ιστορική μνήμη της πατρίδας και ιδιαίτερα τα κομμάτια εκείνα, τα οποία συνδέονται άρρηκτα με την πόλη μας θέλαμε να αναβιώσουμε από την πρώτη στιγμή που οι Πειραιώτες εμπιστεύτηκαν το όραμά μας πριν από πέντε χρόνια».
Από την ομιλία του Βαγγέλη Μαρινάκη δεν έλειψαν και οι αναφορές του στην κυβέρνηση. «Προκειμένου να αποπροσανατολίσει (σσ η κυβέρνηση) την κοινή γνώμη από τα άλυτα προβλήματα που έχει συσσωρεύσει, σπιλώνει την φήμη κάποιων εκ των επιφανέστερων Ελλήνων, με διαρκή και πολύπλευρη προσφορά στην ελληνική κοινωνία. Τους στοχοποιεί, «τιμωρώντας» τους για την θέση τους στον δημόσιο βίο, πετώντας τόνους λάσπης καθημερινά και προχωρώντας σε μια πρωτοφανή δολοφονία χαρακτήρων, με την βοήθεια πρόθυμων κρατικών λειτουργών». 
Ενώ στο κλείσιμο του χαιρετισμού του τόνισε ότι θα είναι και θα παραμείνει στο πλευρό του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη. «Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ τον κ. Μώραλη, το Δήμαρχο του Πειραιά, καθώς και τον Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ για την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας και την διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης. Ο Δήμαρχος καταβάλλει καθημερινά μία τεράστια προσπάθεια προκειμένου ο Πειραιάς να είναι μια βιώσιμη, πιο όμορφη και ανθρώπινη πόλη. Ήμουν, είμαι και θα είμαι στο πλευρό του για να συνεχίσουμε όλοι μαζί για τον Πειραιά που ονειρευόμαστε.Σας ευχαριστώ πολύ», κατέληξε. 
Πριν ξεκινήσει  την ομιλία του ο κ. Μαρινάκης, απευθυνόμενος στον  Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ και τον  Πρόεδρο του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821, κ. Κωνσταντίνο  Πλαπούτα,  σχετικά με αναφορά του δεύτερου για μια  ομάδα άκαπνων νομέων της εξουσίας που χωρίς αιδώ εκμεταλλευόμενοι τους αγώνες των επαναστατών έναντι οφίκιων, παρέδωσαν τη χώρα σε ξένες προστάτιδες δυνάμεις και δανεικά χρήματα, τόνισε:  «Δυστυχώς κ. Πλαπούτα για τους άκαπνους του 1840, οι οποίοι εξευτέλισαν και κακοποίησαν  τους ήρωές  μας που μάς προσέφεραν την ελευθερία μας μέχρι σήμερα, η ιστορία επαναλαμβάνεται και ζούμε παρόμοια φαινόμενα».    



Πηγή: Πειραιάς: Αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα Νικηταρά από τον Μαρινάκη | iefimerida.gr