Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Μόσχα: Γάλλοι και Βέλγοι σχεδιάζουν προβοκάτσια με χημικά στη Συρία

 
 
Ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, αρμόδιος για το Κέντρο Συριακής Συμφιλίωσης, κατήγγειλε τη συμμετοχή Γάλλων και Βέλγων πρακτόρων στον σχεδιασμό προβοκάτσιας εναντίον της Ρωσίας και της Συρίας.
Προβοκάτσια με χημική επίθεση στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη του Ιντλίμπ ετοιμάζουν οι παράνομες, ένοπλες οργανώσεις της Συρίας, όπως κατήγγειλε ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, αρμόδιος για το Κέντρο Συριακής Συμφιλίωσης.
«Σύμφωνα με δεδομένα που αποκτήθηκαν από το Κέντρο Συμφιλίωσης, παράνομες ένοπλες οργανώσεις που δρουν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη του Ιντλίμπ, ετοιμάζουν προβοκάτσια για να κατηγορήσουν τις αεροπορικές δυνάμεις της Ρωσίας και τα κυβερνητικά στρατεύματα της Συρίας για τη χρήση δηλητηριωδών ουσιών εναντίον αμάχων» ανέφερε ο Βίκτορ Κουπσίτσιν, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Η επαρχία Ιντλίμπ στη Συρία.
© Sputnik / Iliya Pitalev

Και πρόσθεσε: «Για την οργάνωση της προβοκάτσιας, αντιπρόσωποι των γαλλικών και βελγικών μυστικών υπηρεσιών έχουν φθάσει στο Ιντλίμπ, πραγματοποιώντας συναντήσεις με τους επικεφαλής των τρομοκρατικών οργανώσεων "Hayat Tahrir al-Sham", "Hayat Tahrir al-Sham", όπως επίσης και με εκπροσώπους των "Λευκών Κρανών"».
Επιπλέον, Βέλγοι κατάσκοποι σκηνοθετούν βίντεο, χρησιμοποιώντας εικόνες από ρωσικούς βομβαρδισμούς σε θέσεις τρομοκρατών, το οποίο σχεδιάζουν να καταθέσουν ως απόδειξη της ρωσικής χημικής επίθεσης στη βορειοδυτική Συρία.
Σύμφωνα με τις ίδιες αποκαλύψεις, «για τη συμμετοχή στο "γύρισμα" των σκηνών, κάθε συμμετέχων θα λάβει το ποσό των 100 δολαρίων», ενώ δεν αποκλείεται οι «οργανωτές» να χρησιμοποιήσουν πραγματικές τοξικές ουσίες, προκειμένου να επιτύχουν μία αληθοφανή απεικόνιση.
Ο Κουπσίτσιν, άλλωστε, διευκρίνισε ότι πρόσφυγες και οικογένειες, οι οποίες κρατούνται από τους τρομοκράτες, θα μπορούσαν να αναγκαστούν να συμμετάσχουν στις σκηνοθετημένες επιθέσεις.
Η αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη αποτελεί το τελευταίο «καταφύγιο» τρομοκρατών και ένοπλων επαναστατών στη Συρία. Τον Σεπτέμβριο του 2018, Ρωσία και Τουρκία συμφώνησαν στη δημιουργία μίας ζώνης 9 έως 12 μιλίων, η οποία θα είναι «καθαρή» από βαρύ οπλισμό και μαχητές.
Παρ' όλα αυτά και παρά την πρόοδο ως προς την απόσυρση όπλων και μαχητών, οι παραβιάσεις της εκεχειρίας συνεχίζονται. Μάλιστα, τον Ιανουάριο, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι το Μέτωπο Νούσρα έχει καταλάβει το 70% των εδαφών της ζώνης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρομοκρατική οργάνωση που συνδέεται με τη Νούσρα σχεδίαζε χτύπημα σε ρωσική βάση στη Συρία
Υπενθυμίζεται ότι ​ο ρωσικός στρατός πραγματοποιεί τακτικά ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στα συριακά εδάφη, βοηθώντας τη Δαμασκό στην προσπάθεια επαναπατρισμού των προσφύγων. Όταν ο εμφύλιος πόλεμος βρισκόταν στην κορύφωσή του, η Ρωσία συνέδραμε τις συριακές αρχές και στην ένοπλη σύγκρουση, μέσω στρατιωτικής υποστήριξης.
Η πολεμική διαμάχη στην αραβική χώρα ξεκίνησε το 2011, όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις τέθηκαν αντιμέτωπες με πολυάριθμες αντιπολιτευόμενες και τρομοκρατικές ομάδες. Ο πόλεμος έχει προξενήσει μία άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση, καθώς εκατομμύρια άτομα αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν και να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς.
https://sputniknews.gr/kosmos/201903292793069-rosia-opla-tromokrates-idlib/