Κυριακή 6 Μαΐου 2018

MKO διακινητές ανθρώπινων ψυχών

Μυτιλήνη: Τη Δευτέρα η δίκη μελών ξένων ΜΚΟ -Κατηγορούνται για μεταφορά μεταναστών στην Ελλάδα
Τη Δευτέρα θα δικαστούν στο μονομελές εφετείο κακουργημάτων βορείου Αιγαίου,
στη Μυτιλήνη, τα μέλη ξένων ΜΚΟ που κατηγορούνται για μεταφορά μεταναστών, από το εξωτερικό στην Ελλάδα.
Πρόκειται για τρεις Ισπανούς πυροσβέστες- διασώστες, μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης PROEM-AID και δύο Δανούς, αραβικής καταγωγής, μέλη της ΜΚΟ «Team Humanity».
Και οι πέντε δικάζονται για απόπειρα παράνομης μεταφοράς μεταναστών στην Ελλάδα τα ξημερώματα της 14ης Ιανουαρίου 2016. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο είχαν συλληφθεί από άνδρες του Λιμενικού Σώματος επιβαίνοντες σε ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος στη συνοριογραμμή Ελλάδας και Τουρκίας, επιχειρώντας να ρυμουλκήσουν βάρκες με πρόσφυγες χωρίς αυτές ή οι επιβαίνοντες σε αυτές να κινδυνεύουν.

Με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα οι τέσσερις από τους κατηγορουμένους αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση 5.000 ευρώ ο καθένας. Στον πέμπτο από τους κατηγορουμένους, το έναν από τους δυο Δανούς Αραβικής καταγωγής, ο οποίος είναι και ο ιδιοκτήτης του σκάφους με το οποίο οι πέντε επιχειρούσαν, απαγορεύθηκε η έξοδος από την Ελλάδα, ενώ αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 10.000 ευρώ.
Η δίκη έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον ιδιαίτερα στην Ισπανία μετά από κινητοποίηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης PROEM-AID που πραγματοποιεί ενημερωτική εκστρατεία κατά της «ποινικοποίησης του εθελοντισμού και της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας». Μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου οι τρεις Ισπανοί πυροσβέστες - διασώστες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν πριν ένα μήνα μετά από συνάντηση τους με τον υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας υποστήριξαν ότι ο Ισπανός υπουργός τους διαβεβαίωσε πως έχουν τη στήριξη του ενώ θα έχουν την υποστήριξη και της ισπανικής πρεσβείας στην Αθήνα στη διάρκεια της δίκης.