Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Νέα επεισόδια στο σίριαλ «Πυθία» της ΕΥΠ

Η παρουσίαση του νέου εγγράφου, οι βομβιστικές επιθέσεις στην Αθήνα και ο άγνωστος «χειριστής» της ΕΛ.ΑΣ.
Σε ένα μακρόσυρτο σίριαλ χωρίς ουσιαστικά στοιχεία και με αμφισβητούμενες πληροφορίες έχει καταλήξει το περιώνυμο «Σχέδιο Πυθία». Πρόκειται για το «σχέδιο δολοφονίας», την περίοδο 2008-2009, του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
 Στην υπόθεση αναφέρθηκε προσφάτως ο διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης, ο οποίος μίλησε για αβάσιμες αναφορές και για καταλυτικό έγγραφο που είχε αποκρύψει η ΕΥΠ από τον αρμόδιο εισαγγελέα Δημήτρη Φούκα που ερευνούσε τη συγκεκριμένη ιστορία. Με στελέχη όμως της λεωφόρου Κατεχάκη και δικαστικούς λειτουργούς να εκφράζουν απορίες για την επαναφορά στο προσκήνιο της αμφιλεγόμενης αυτής υπόθεσης. Συμπληρώνοντας μάλιστα ότι ο «χειριστής» από την πλευρά της ΕΥΠ του φακέλου «Πυθία» είναι εν ενεργεία και έχει κρίσιμο ρόλο σε ευαίσθητα θέματα γύρω από το προσφυγικό ζήτημα...

Ο πληροφοριοδότης με τον κωδικό Θ.Σ.13

Το «Σχέδιο Πυθία» αποτυπώνεται σε ένα έγγραφο της ΕΥΠ τον Φεβρουάριο του 2009, στο οποίο μνημονευόταν ότι σε τουλάχιστον οκτώ περιπτώσεις στελέχη της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας (διάδοχος της ΚGΒ) φαίνεται να είχαν εντοπίσει παρακολουθήσεις, το 2008, της πρωθυπουργικής πομπής στο Ολυμπιακό Στάδιο, στην Αττική οδό, στην οδό Φανερωμένης στον Χολαργό, κοντά στο κτίριο της ΕΡΤ και αλλού. Επιπλέον οι ρώσοι μυστικοί πράκτορες φέρεται, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο συγκεκριμένο πληροφοριακό δελτίο, «να ακινητοποίησαν το Βαν των υπόπτων οι οποίοι διέφυγαν με μηχανές εντούρο. Μέσα σε αυτό βρέθηκαν χάρτες της Αθήνας στους οποίους είχαν "σημαδευτεί" περιοχές, εκρηκτική ύλη C-4, όπλα Τοκάρεφ και Καλάσνικοφ, υλικά καμουφλάζ, υλικά μακιγιάζ, τηλεχειριστήριο, καθώς και ξηρά τροφή και σοκολάτες»...
Ο λόγος της συγκεκριμένης παρακολούθησης και του «εγκληματικού σχεδίου» φέρεται να ήταν η στάση του τότε πρωθυπουργού σε θέματα ενεργειακής πολιτικής, στις καλές σχέσεις που είχαν αναπτυχθεί με τη Ρωσία κ.λπ.
Στο έγγραφο της ΕΥΠ του Φεβρουαρίου του 2009 συμπληρωνόταν σχετικά με την προέλευση του «Σχεδίου Πυθία» ότι «το πληροφοριακό αυτό δελτίο στην Υπηρεσία βασίστηκε σε συνεργάτη/πληροφοριοδότη, στον οποίο είχε δοθεί η κωδική ονομασία Θ.Σ.13, με φερόμενη αρχική πηγή αξιωματούχο της ρωσικής υπηρεσίας FSB».
Οπως προέκυψε αργότερα, ο «Θ.Σ.13» είναι ο 60χρονος χρηματιστής Θεόδωρος Σ. από τη Θεσσαλονίκη που φέρεται να είχε δραστηριότητα στη Ρωσία και να επικαλούνταν γνωριμία με πρώην αξιωματούχους της FSB, χωρίς όμως να έχουν διευκρινιστεί οι πηγές πληροφόρησής του και αν υπάρχει ουσιαστικό αντίκρισμα.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι τον συγκεκριμένο «πληροφοριοδότη» είχε εμφανίσει στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ένας έμπειρος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., που είχε αποσπασθεί τότε στο κλιμάκιο των μυστικών υπηρεσιών στη Θεσσαλονίκη. Αυτός ήταν ο «χειριστής» του «Θ.Σ.13».
Αργότερα, και επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, το συγκεκριμένο πρώην στέλεχος της ΕΥΠ είχε σημαντική θέση στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ενώ τώρα έχει βασικό ρόλο κυρίως στη διαχείριση του Μεταναστευτικού σε κρίσιμη περιοχή της χώρας.


 

Τα κενά και η αμφισβήτηση


Με το «Σχέδιο Πυθία» ασχολήθηκε προ τετραετίας και ο έμπειρος εισαγγελέας Δημήτρης Φούκας που διερεύνησε στον ίδιο φάκελο και την εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση των υποκλοπών από τη CIA την περίοδο 2004-2005.
Ο κ. Ρουμπάτης λοιπόν ανέφερε προσφάτως ότι «υπήρχε έγγραφο του Μαρτίου του 2009 που είχε συντάξει η ΕΥΠ στο οποίο αναφερόταν ότι το σχέδιο Πυθία για τη δολοφονία το 2008 του τότε πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή δεν ευσταθούσε. Κι ότι αυτό το έγγραφο δεν στάλθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα κ. Δημ. Φούκα».
Ωστόσο στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη αλλά και δικαστικοί λειτουργοί που έχουν ενημερωθεί για την υπόθεση σημείωναν ότι «το σχέδιο Πυθία εναντίον του τότε πρωθυπουργού έχει τεράστια κενά και έχει αμφισβητηθεί από την αρχή, από όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Κανείς αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. ή αυτόπτης μάρτυρας δεν έχει επιβεβαιώσει τα περί καταδιώξεων, ευρημάτων σε βαν κ.λπ. Ουδείς γνώριζε και ούτε είχε αντιληφθεί οτιδήποτε. Ούτε η ρωσική πλευρά επιβεβαίωσε κάτι τέτοιο. Υπήρχαν κενά λογικής, ενώ ετεροχρονίζονταν γεγονότα. Ωστόσο πρέπει να αναφερθεί και ότι στο πρώτο έγγραφο της ΕΥΠ που ανέλυε το σχέδιο Πυθία, με βάση τις πληροφορίες του Θ.Σ.13, διατυπώνονταν, στο τέλος, εξαιρετικές αμφιβολίες. Αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι "στο σχέδιο Πυθία η αξιοπιστία της πηγής δεν δύναται να ελεγχθεί. Δεν αποκλείεται συνεπώς οι πληροφορίες αυτές στο σύνολό τους να εντάσσονται στο πλαίσιο επιχειρούμενης παραπληροφόρησης των κρατικών αρχών της χώρας μας με στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων". Ομως δεν είχαν υπάρξει αναφορές ότι πίσω από τον πληροφοριοδότη υπήρχαν ύποπτες οικονομικές συναλλαγές. Εξάλλου και ο κ. Φούκας που ερευνούσε την υπόθεση και γνώριζε όλες τις διαστάσεις της δεν παρασύρθηκε σε οτιδήποτε και δεν προχώρησε σε περαιτέρω δικαστικές ενέργειες. Αυτό τώρα που έσπευσε να μνημονεύσει η ΕΥΠ για απόκρυψη μεταγενέστερου εγγράφου - τον Μάρτιο του 2009 - όπου και πάλι εκφράζονταν οι προφανείς, ήδη γνωστές, αμφισβητήσεις για το "σχέδιο δολοφονίας" του κ. Καραμανλή δεν προσθέτει ουσιαστικά κάτι νεότερο».
Ωστόσο οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν «ο ρόλος του εν λόγω πληροφοριοδότη δεν είχε σταματήσει στις περιγραφές για τα συμβάντα του 2008. Υπήρχε και συνέχεια μετά το έγγραφο, του Μαρτίου του 2009, που παρουσίασε ο διοικητής της ΕΥΠ. Ο Θεόδωρος Σ. είχε αναφερθεί και στη βομβιστική επίθεση, στις 19 Μαρτίου 2009, της οργάνωσης "Λαϊκή Θέληση" με στόχο την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, στην οδό Κόνιαρη κοντά στο κτίριο της ΓΑΔΑ. Ο πληροφοριοδότης είχε αναφέρει τότε ότι στόχος δεν ήταν η ΚΕΔ λόγω της υπόθεσης Βατοπαιδίου αλλά η αυτοκινητοπομπή του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή που περνούσε μερικές φορές από αυτό το σημείο. Κι αυτά βεβαίως ήταν απολύτως ασαφή, θολά και δεν ακολουθούσαν κανέναν κανόνα της λογικής. Ακόμη, ο ίδιος πληροφοριοδότης φέρεται να είχε αναφερθεί στην ΕΥΠ, πάλι χωρίς διευκρινιστικά στοιχεία, για την επίθεση που πραγματοποίησε στις 12 Μαΐου 2009 ο "Επαναστατικός Αγώνας" σε υποκατάστημα της Eurobank στη λεωφόρο Βουλιαγμένης.
Επίσης εμφανιζόταν να έχει δώσει πληροφορίες για θερμό επεισόδιο στη Ρω - τον Ιούλιο του 2009 - το οποίο πάλι δεν επιβεβαιώθηκε αλλά και για τη γιάφκα της "Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς" που εντοπίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 στο Χαλάνδρι και το οποίο θεωρήθηκε εξαιρετικά σημαντικό εύρημα. Ομως και πάλι δεν είχε προσδιορισθεί αν ο Θ.Σ.13 είχε κάποια ουσιαστική, πρωτόλεια πληροφόρηση».