Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

θα προσκυνήσεις ή θα χρεοκοπήσεις, το Δυτικό δόγμα χτυπά την Τουρκία

«διαδικασια χρεοκοπίας που έχει ήδη ξεκινήσει»
Ξένος Τύπος: Η Τουρκία δεν θα αποφύγει την χρεοκοπία
Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο για το σκοτεινό μέλλον της τουρκικής οικονομίας και την δυσπιστία των επενδυτών για τον Ερντογάν.

Για «διαδικασια χρεοκοπίας που έχει ήδη ξεκινήσει» κάνει λόγο γερμανός οικονομολόγος στην εφημερίδα Neue Zurcher Zeitung,
 οι πληροφορίες λένε οτι στην συναντησή τους στο Λονδίνο, οι ξένοι επενδυτές έπαθαν σόκ με τα σχέδια του Τούρκου Προέδρου, ενώ το Bloomberg σημειώνει ότι οι ξένοι επενδυτές κεφαλαίων εμφανίζονται όλο και πιο αρνητικοί στο ενδεχόμενο μίας νέας εκλογικής νίκης Ερντογάν.
«O Eρντογάν δεν θα αργήσει να επιβάλει capital controls και να επιδιώξει ανάπτυξη με χαμηλά επιτόκια, πράγμα που σημαίνει de facto χρεοκοπία., αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg.Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης έχουν μεγάλη έκθεση στην Τουρκία και θα πρέπει να προστατευτούν».
Μάλιστα το πρακτορείο Bloomberg σημειώνει ότι είναι η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που οι δυτικοί επενδυτές δεν είναι καθόλου θετικοί με την προοπτική μιας νέας εκλογικής νίκης του Ταγίπ Ερντογάν. Οι ρευστοποιήσεις στο τουρκικό χρηματιστήριο έχουν αυξηθεί ενόψει των εκλογών και η ισοτιμία της λίρας καταγράφει ιστορικά χαμηλά. Την ίδια στιγμή και οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν πάρει την ανηφόρα, γεγονός που δείχνει την δυσπιστία των επενδυτών ,με τα σχέδια Ερντογάν για την οικονομία..
Εκείνοι που κάποτε ήταν ενθουσιασμένοι με τον πραγματισμό του Ερντογαν στα οικονομικά, πλέον φοβούνται ότι η εμμονή του στην ανάπτυξη, υπονομεύει την προοπτική της τουρκικής οικονομίας. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν υποχωρεί από την εφαρμογή λαϊκιστικών πολιτικών που αρέσουν στους ψηφοφόρους. Ετσι η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε μεν ταχύτερα ακόμα και απο την Κινεζική οικονομία το 2017, αλλά οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης, δεν είναι ούτε υγιείς, ούτε βιώσιμοι.
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την Αγκυρα ήρθαν να εντείνουν τις ανησυχίες. Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η νομισματική πολιτική είναι υπερβολικά χαλαρή, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών δεν είναι βιώσιμο και η αποστροφή του Eρντογαν για τα υψηλά επιτόκια εμποδίζει την κεντρική τράπεζα να τιθασεύει τον διψήφιο πληθωρισμό. Η αβεβαιότητα δεν αφορά μόνο την οικονομία. Η Τουρκία έχει απομακρυνθεί από τους παραδοσιακούς Δυτικούς συμμάχους της, παραμένει υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης και η αυταρχική διακυβέρνηση του Ερντογάν, τον αποξενώνει από την Γερμανία και τις ΗΠΑ. Ημόνη ελπίδα είναι να αλλάξει πορεία η κυβέρνηση του Ερντογαν, προσθέτει το Bloomberg, αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα.


Πηγή: Ξένος Τύπος: Η Τουρκία δεν θα αποφύγει την χρεοκοπία | iefimerida.gr