Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Έξυπνη τορπίλη MADE IN GREECE [BINTEO]

Μια εξαιρετικά ασυνήθιστη πτυχιακή εργασία παρουσίασαν δύο φοιτητές του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, σχεδίασαν και κατασκεύασαν μια τορπίλη και μάλιστα με εξελιγμένα τεχνικά χαρακτηριστικά,
που όχι μόνο θα μπορεί να πλήττει τον στόχο της αλλά και να παραπλανά τα αμυντικά συστήματα του εχθρού!
Η «έξυπνη» τορπίλη ονομάζεται ST14 (Smart Torpedo 2014) και αποτελεί αποτέλεσμα της δουλειάς του Παναγιώτη Ρίζου και της Νικολέττας Μιχαηλίδου.
Οι δύο φοιτητές του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ ΑΜΘ είχαν την έμπνευση να υλοποιήσουν ένα τόσο περίπλοκο όπλο στο πλαίσιο της πανεπιστημιακής τους εργασίας, υπό την επίβλεψη του καθηγητή, δρα Δημήτρη Πογαρίδη. Και οχι μόνο το ξεκίνησαν αλλά κατάφεραν να το ολοκληρώσουν μόνοι τους, χωρίς τεχνική ή οικονομική βοήθεια.
Σύμφωνα με τους δημιουργούς της, η «έξυπνη» τορπίλη ενσωματώνει δύο καινοτομίες που την καθιστούν ξεχωριστή. Αφενός διαθέτει δύο τρόπους λειτουργίας, την ενσύρματη και την αυτόματη. Αφετέρου, φέρει πάνω της μια δεύτερη, μικρότερη τορπίλη, που εκτοξεύεται κατ' επιλογή του χειριστή και έχει ως αποκλειστικό σκοπό την παραπλάνηση και εξουδετέρωση των μέτρων άμυνας του υποβρύχιου-στόχου.
«Στην περίπτωση ενσύρματης καθοδήγησης, ο χειρισμός της τορπίλης γίνεται από το κέντρο ελέγχου στο οποίο βρίσκονται τοποθετημένοι ειδικοί διακόπτες ενεργοποίησης του συστήματος, αυτοπυροδότησης της τορπίλης, κάμερας, φακού, επιλογής τρόπου λειτουργίας και joysticks» εξηγεί ο Παναγιώτης και προσθέτει:
«Η καινοτομία δεν είναι μόνο λειτουργική αλλά και κατασκευαστική, αφού η κύρια μεγάλου μήκους και διαμέτρου τορπίλη εκτοξεύει τη δεύτερη μικρότερη τορπίλη για να παραπλανήσει το αμυντικό σύστημα του στόχου.
 
 Η μικρότερη τορπίλη εκτοξεύεται έπειτα από εντολή του χειριστή, αφού προηγουμένως έχει αντιληφθεί στα ακουστικά του την ύπαρξη συγκεκριμένου ήχου του αντιπάλου sonar. Η μικρή αυτή τορπίλη φέρει πομπό ήχου και στατικού μαγνητικού πεδίου, ώστε να ανιχνευθεί λανθασμένα από τους αισθητήρες της αντίπαλης τορπίλης και να την καταστρέψει. Ετσι εμείς έχουμε κερδίσει χρόνο και η μεγάλη τορπίλη χτυπά τον αντίπαλο στόχο».
Η αυτόματη λειτουργία εκτελείται με τη βοήθεια ενός μικροελεγκτή, που ονομάζεται Arduino.
 
 «Στην περίπτωση της αυτόματης καθοδήγησης ο μικροελεγκτής ενεργοποιεί την προπέλα ενώ το πρόγραμμα είναι σε θέση να ελέγχει τέσσερις αισθητήρες ήχου ευρισκόμενους στον κώνο μάχης όπου, ανάλογα με το σημείο εντοπισμού του ήχου, ενεργοποιούνται τα πτερύγια ή το πηδάλιο της τορπίλης έτσι ώστε να μπορεί να στρέφεται προς την αντίστοιχη κατεύθυνση».
Ενα εξάμηνο δούλευαν τον σχεδιασμό
«Στην Ελλάδα γενικά είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα και πόσο μάλλον στην αμυντική βιομηχανία. Σκεφτήκαμε λοιπόν να δοκιμάσουμε ένα τέτοιο εγχείρημα ώστε να χαράξει τον δικό του δρόμο δρόμο. Το ξέρουμε ότι είναι πολύ δύσκολο αλλά προσπαθούμε» σημειώνει ο Παναγιώτης αναφερόμενος στη σύλληψη της αρχικής ιδέας.
Ενα επιπλέον κίνητρο για τον ίδιο είναι το γεγονός ότι ενδιαφέρεται να ασχοληθεί γενικότερα με αντίστοιχα συστήματα. «Εγώ προσωπικά θέλω να συνεχίσω το μεταπτυχιακό μου και το διδακτορικό μου πάνω στα αμυντικά συστήματα. Αυτός ήταν ένας ακόμη λόγος για να επιλέξω αυτή την ιδέα ως πτυχιακή εργασία».
Ο σχεδιασμός και η κατασκευή της ST14 διήρκησε ένα εξάμηνο. Αρχικά ο Παναγιώτης και η Νικολέττα μελέτησαν τη διεθνή βιβλιογραφία σε σχέση με όπλα ανθυποβρυχιακού πολέμου και ειδικά με τορπίλες. Ακολούθησε πολύ δουλειά, με τρισδιάστατα μοντέλα σε κομπιούτερ, υπολογισμούς κλπ. Παρά τις δυσκολίες, οι δύο φοιτητές έφτασαν ως το τέλος και η «έξυπνη» τορπίλη τους – που φυσικά δεν φέρει καμία γόμωση- θα παρουσιαστεί επίσημα στο ερχόμενο Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής i2fest 2014, που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στο ΤΕΙ ΑΜΘ. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ νέων τεχνολογιών που σκοπεύει να αναδείξει τη δυναμική της βιομηχανίας της πληροφορίας και των σημαντικών επιδράσεων της στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή.

http://www.espressonews.gr