Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

«Kαμπανάκι» αναλυτών: Αυτή είναι η μεγαλύτερη απειλή από το Ισλαμικό Κράτος

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το συμπέρασμα της κοινής έκθεσης δύο think tank με έδρα την Ουάσιγκτον, καθώς οι αναλυτές προειδοποιούν πως οι ΗΠΑ υποτιμούν επικίνδυνα μία οργάνωση τζιχαντιστών.
Αυτή, θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμη μεγαλύτερη απειλή, μακροπρόθεσμα, για την ασφάλεια της χώρας, από ό,τι το Ισλαμικό Κράτος, τονίζουν οι αναλυτές του Ινστιτούτου Μελετών Πολέμου και του American Enterprise Institute. Στα συμπεράσματα της έκθεσης συνέβαλε μία ομάδα εμπειρογνωμόνων, κάποιοι από τους οποίους είχαν εμπλακεί στο σχεδιασμό των επιχειρήσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2007.
Σύμφωνα με την έκθεση, το παρακλάδι της αλ-Κάιντα στη Συρία, η Τζαμπχάτ αλ-Νούσρα αποτελεί «μία από τις πιο σημαντικές απειλές μακροπρόθεσμα», σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη ομάδα τζιχαντιστών.
«Αυτό το παρακλάδι της αλ-Κάιντα έχει δημιουργήσει ένα εκτενές δίκτυο συνεργασιών με τοπικές ομάδες της αντιπολίτευσης, οι οποίες έχουν ενισχυθεί, είτε ανεξάρτητα, είτε με απόλυτη πίστη στη συγκεκριμένη οργάνωση», αναφέρει η έκθεση. «Η ήττα της και η καταστροφή της πρέπει να αποτελέσει μία από τις πρώτες προτεραιότητες οποιασδήποτε στρατηγικής για την προστασία των ΗΠΑ και της Ευρώπης από επιθέσεις της αλ Κάιντα», σημειώνει ακόμη.
Σε ό,τι αφορά τη Μέση Ανατολή, οι ΗΠΑ έχουν επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, την ώρα που η Τζαμπχάτ αλ-Νούσρα, ή Nusra Front, επεκτείνει την επιρροή της μέσω ομάδων που αντιτίθεται στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Οι μαχητές με τους οποίους συνεργάζονται οι ΗΠΑ στη Συρία έχουν την οδηγία να επικεντρωθούν στην καταπολέμηση του ISIS και να μην κάνουν επιθέσεις στα στρατεύματα του Ασαντ. Ομως, η έκθεση των αναλυτών επισημαίνει ότι η πτώση του Ασαντ είναι η πρώτη προτεραιότητα για πολλούς αντάρτες.
Σε αυτή την περίπτωση, θα συνεργαστούν με τις ομάδες που έχουν την καλύτερη χρηματοδότηση και καλύτερο εξοπλισμό, που τους επιτρέπει να έχουν την ελευθερία να πολεμήσουν τόσο το Ισλαμικό Κράτος  όσο και τον Ασαντ. Σε πολλές περιοχές, αυτή η ομάδα είναι η Τζαμπχάτ αλ-Νούσρα.
«Αυτή η ομάδα τζιχαντιστών έχει αποδυναμώσει την μετριοπαθή αντιπολίτευση και έχει διεισδύσει σε άλλες ομάδες Σουνιτών στη Συρία σε τέτοιο βαθμό, που αναμένεται να επωφεληθεί τα μέγιστα από την καταστροφή του ISIS και την πτώση του Ασαντ, ή τη μετάβαση του καθεστώτος», προειδοποιούν οι αναλυτές.
Το πιο πιθανό αποτέλεσμα, συνεχίζει η έκθεση, της σημερινής στρατηγικής στη Συρία- αν αυτή επιτύχει- είναι η de facto δημιουργία και ανακήρυξη ενός εμιράτου του Τζαμπχάτ αλ- Νούσρα στη Συρία, που έχει τη στήριξη ενός ευρέος φάσματος μαχητών που δεν ανήκουν στην αλ Κάιντα όπως και πληθυσμιακών ομάδων. Ετσι, προβλέπουν οι αναλυτές, αυτή η οργάνωση θα γίνει βασικό παρακλάδι του παγκόσμιου τρομοκρατικού δικτύου της αλ Κάιντα, το οποίο επικεντρώνεται σε επιθέσεις στη Δύση.
Μέχρι τώρα, φαίνεται πως η Τζαμπχάτ αλ Νούσρα ασχολείται κυρίως με τις μάχες στη Συρία. Ομως, αυτό μπορεί να αποτελεί μέρος μίας στρατηγικής, προκειμένου να αποφύγει την προσοχή της Δύσης. «Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι τόσο αποκλειστικά επικεντρωμένες στο Iσλαμικό Κράτος σημαίνει ότι αγνοούμε μία μεγάλη απειλή», τονίζει στο Business Insider η Κίμπερλικ Κάγκαν, πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελετών Πολέμου.
Υπάρχουν όμως και εμπειρογνώμονες που δεν συμφωνούν απόλυτα. Ο Φρεντ Χοφ, ο οποίος διετέλεσε σύμβουλος της Χίλαρι Κλίντον όταν εκείνη ήταν υπουργός Εξωτερικών, επίσης τονίζει ότι η Νούσρα έχει συγκεντρώσει πολλούς αντάρτες που μάχονται τον Ασαντ. Ομως, πιστεύει ότι αυτοί οι μαχητές δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επιχειρήσεις στο εξωτερικό.
Ομως, η Κάγκαν προειδοποιεί ότι οργανώσεις όπως η Νούσρα έχουν πρόθεση να επιτεθούν στη Δύση, άσχετα με το αν δρουν με αυτό το σκοπό αυτή τη στιγμή. «Οι ΗΠΑ υποτιμούν την Τζαμπχάτ αλ-Νούσρα γιατί η οργάνωση θέλει να υποτιμηθεί. Είμαστε τόσο συγκεντρωμένοι στο Ισλαμικό Κράτος που δεν βλέπουμε την επόμενη απειλή», δήλωσε.