Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Συγχαρητήρια στην ομάδα ΔΙΑΣ, αλλα ο τυχαίος έλεγχος πρέπει να προβληματίζει τις αρχές και όλους τους Έλληνες

Συνελήφθη ο διαβόητος Τζιχαντιστής τρομοκράτης 'Μάξιμος' στην Αλεξανδρούπολη μαζί με συνεργό του
Είχε πλούσιο 'βιογραφικό' και είχε συλληφθεί το 2005 στο Σαράγεβο, με πλήθος οπλισμού και ζώνη εκρηκτικών, λίγο πριν εκτελέσει τρομοκρατικό χτύπημα. Ανήκε σε παρακλάδι της Αλ Κάιντα και μαζί με άλλους εκτόξευε απειλές εναντίον της Δύσης, ακόμα και εναντίον του Λευκού Οίκου στις ΗΠΑ
 
Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. έπεσε στην Αλεξανδρούπολη την περασμένη Πέμπτη, ύστερα από τυχαίο έλεγχο αντρών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. ο διαβόητος Τζιχαντιστής τρομοκράτης με την κωδική ονομασία «Μάξιμος» και ένας συνεργός του. Πρόκειται για τον 29χρονο σήμερα Mirsad Bectasevic, με καταγωγή από την Βοσνία και τον 20χρονο Amer Al Hasani, με καταγωγή επίσης από την Βοσνία.
 
AdTech Ad
Και οι δύο έφεραν σουηδικά διαβατήρια, αφού είναι Σουηδοί υπήκοοι και συνελήφθησαν λίγο πριν περάσουν στην Τουρκία, με τελικό προορισμό το Χαλιφάτο. Και οι δύο τους είχαν έρθει αεροπορικώς στην Αθήνα μέσω Στοκχόλμης, ενώ στη κατοχή τους είχαν δύο …ευμεγέθη μαχαίρια (χατζάρες).
Οι δύο Τζιχαντιστές συνελήφθησαν για παράνομη οπλοκατοχή, αλλά από τον έλεγχο των Αρχών προέκυψε το …πλούσιο ιστορικό ειδικά του Bectasevic. O 29χρονος Βόσνιος είχε συλληφθεί το 2005 στο Σαράγεβο με πλήθος οπλισμού και ζώνη εκρηκτικών, λίγο πριν εκτελέσει τρομοκρατικό χτύπημα. Ανήκε σε παρακλάδι της Αλ Κάιντα και μαζί με άλλους εκτόξευε απειλές εναντίον της Δύσης, ακόμα και εναντίον του Λευκού Οίκου στις ΗΠΑ.
Είχε κάνει ένα μικρό πέρασμα από την Μεγάλη Βρετανία πριν εντοπιστεί από τις βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίες και συλληφθεί, μαζί με άλλους τρεις Τζιχαντιστές, μέσα στην γιάφκα του στο Σαράγεβο, με την κατηγορία ότι ετοίμαζε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στον Λευκό Οίκο και στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον.
Κατά τη σύλληψή τους είχε βρεθεί βίντεο που σκόπευαν να «ανεβάσουν» στο διαδίκτυο και στο οποίο αναφέρονταν σε επιθέσεις που θα εκτελούσαν σε Πρεσβεία δυτικής χώρας στο Σαράγεβο και σε διάφορα αξιοθέατα σε χώρες στην Ευρώπη, για να τιμωρήσουν την επέμβαση της Δύσης σε Αφγανιστάν και Ιράκ.
Στην κατοχή του είχε βρεθεί βαρύς οπλισμός και ζώνη αυτοκτονίας με 18 κιλά εκρηκτικών, ενώ η MI5, που τον παρακολουθούσε επί σειρά ετών, γνώριζε ότι είχε επαφές με τον προηγούμενο ηγέτη της Αλ Κάιντα στην Βαγδάτη Αλ Ζαρκάουι, τον οποίο και είχε επισκεφθεί, ενώ είχε αναλάβει και ρόλο στρατολόγου για την Αλ Κάιντα στην Ευρώπη.
Το μεγαλύτερο μέρος της ποινής του (καταδικάστηκε το 2007 σε 15 έτη κάθειρξης) το εξέτισε στην Σουηδία, ως Σουηδός υπήκοος και κάνοντας χρήση των ευνοϊκών εκεί νομοθετικών ρυθμίσεων, αποφυλακίστηκε το 2011.
Ο Bectasevic και ο Al Hasani για τον οποίο δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία, πρόκειται να εξεταστούν, σύμφωνα με πληροφορίες και από κλιμάκια αντρών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής, σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί ο ρόλος τους και οι σκοποί τους, πάντα σε συνεργασία με άλλες Μυστικές Υπηρεσίες συμμαχικών χωρών.