Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Ερντογάν: Δεν θα ανεχθούμε ρωσικές βάσεις στη Συρία

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα παρατηρεί, απλά,  «τις στρατιωτικές προετοιμασίες» της Ρωσίας στα σύνορα Συρίας- Τουρκίας.
«Είπαμε εξ αρχής ότι δεν θα ανεχθούμε τη δημιουργία κάθε είδους στρατιωτικής βάσης που βρίσκονται σε περιοχές που εκτείνονται από τα ιρακινά σύνορα μέχρι τη Μεσόγειο Θάλασσα
(στη βόρεια Συρία)», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους, μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη, όπως σημειώνει το ρωσικό δημοσίευμα του ‘in24’.
«Συνεχίζουμε να ανησυχούμε για αυτό», πρόσθεσε σε απάντηση δημοσιευμάτων για ρωσική αποστολή 200 στρατιωτών στο Καμισλί, σημειώνοντας ότι ο ίδιος θα θέσει το θέμα  στις συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Το Καμισλί είναι μια κυρίως κουρδική πόλη, επίσης γνωστή ως κέντρο της ασσυριακής κοινότητας στη Συρία. Βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία, στην επαρχία Χασάκα.
Σημειώνεται ότι το βρετανικό συμφερόντων  Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Συρία ανέφερε ότι η Ρωσία έστειλε στρατεύματα και μηχανικούς για τη διαμόρφωση ενός παλαιού αεροδρομίου στην περιοχή.
«Η Τουρκία παρακολουθεί πολύ προσεχτικά όλες τις δραστηριότητες που γίνονται κοντά στα σύνορά της με τη Συρία», ανέφερε τουρκική κυβερνητική πηγή στο AFP που ζήτησε την ανωνυμία της.
Σύμφωνα, επίσης, με την τουρκική εφημερίδα στην αγγλική της έκδοση «Hurriyet Daily» ο τουρκικός στρατός άρχισε ήδη να ενισχύει την άμυνα με εκσκαφή ορυγμάτων στις παραμεθόριες με τη Συρία περιοχές.