Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Εξισλαμισμός με την βία στην Ε.Ε

Οι φόβοι που προκάλεσαν οι ισλαμιστικές επιθέσεις στη Γαλλία και η συρροή μεταναστών είχαν ως αποτέλεσμα την υποχώρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη το 2015, υποστήριξε σήμερα η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch – HRW).
Αν οι προηγούμενες εκθέσεις αυτής της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικεντρώνονταν σε περιοχές όπου μαίνονταν συγκρούσεις, αυτή του 2015 εστιάζει στη μεταναστευτική κρίση και στα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Ευρώπη μετά τις επιθέσεις στη Γαλλία.
«Οι φόβοι τρομοκρατικών επιθέσεων και ο ενδεχόμενος αντίκτυπος μιας συρροής προσφύγων έχουν οδηγήσει σε αισθητή μείωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές», εκτιμά ο Κένεθ Ροθ, διευθυντής της οργάνωσης σε μια έκθεση που αριθμεί περισσότερες από 650 σελίδες και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, οι γάλλοι βουλευτές ενέκριναν έναν νόμο που παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες, διευρύνοντας το καθεστώς του περιορισμού κατ΄οίκον για οποιονδήποτε υπάρχουν σοβαροί λόγοι να σκεφθεί κανείς πως η συμπεριφορά του απειλεί την ασφάλεια και απλοποιώντας τη διαδικασία προφυλάκισης χωρίς να έχει περάσει από δικαστική αρχή.
Όμως τα μέτρα αυτά «εγείρουν ανησυχίες» όσον αφορά την ελευθερία της κυκλοφορίας, του συνέρχεσθαι και της έκφρασης, εκτιμά η HRW, η οποία ανησυχεί επίσης για τις μεθόδους της γαλλικής αστυνομίας που βασίζονται στην στοχοποίηση ατόμων με βάση την εξωτερική εμφάνιση (αδίκημα φυσιογνωμίας). «Η έλλειψη δικαστικού ελέγχου στην πραγματοποίηση αστυνομικών ελέγχων, συλλήψεων και κατ΄οίκον ερευνών, καθιστά ακόμη πιο πιθανούς τους ελέγχους νεαρών μουσουλμάνων ανδρών βάσει των εξωτειρκών τους χαρακτηριστικών», δηλώνει ο Ροθ.
Ο διευθυντής της HRW σημειώνει ακόμη μια «κατάφωρη ισλαμοφοβία και μια αναίσχυντη δαιμονοποίηση των προσφύγων» στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ εισηγήθηκε να κλείσουν τα σύνορα για τους μουσουλμάνους, αλλά και στην Ευρώπη, όπου βουλευτές φοβούνται πως τζιχαντιστές θα εισδύσουν μεταξύ των μεταναστών που φθάνουν από τη Συρία και το Αφγανιστάν.