Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

«Δεν θα συμφιλιωθούμε με την τουρκική κατοχή»

Η φορτισμένη ομιλία του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου Γιαννάκη Ομήρου χθες στο Κοινοβούλιο
«Απόφασή μας είναι να μη συμφιλιωθούμε με την κατοχή της πατρίδας μας» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου Γιαννάκης Ομήρου απευθυνόμενος χθες στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων,
 έπειτα από πρόσκληση του προέδρου Νίκου Βούτση. Ο κ. Ομήρου εξέφρασε την αισιοδοξία ότι σύντομα κάποιος Κύπριος αξιωματούχος θα φέρει στη Βουλή των Ελλήνων το «χαρμόσυνο μήνυμα» ότι «η κατοχή πέθανε, η Κύπρος είναι ελεύθερη», ενώ αναφέρθηκε, εκτός από το Κυπριακό, στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και στο Προσφυγικό.
Ο πρόεδρος της Βουλής της Κύπρου, σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, με αναφορές στους κοινούς αγώνες Ελλαδιτών και Κυπρίων, απέτησε φόρο τιμής σε αυτούς που έπεσαν σε διαδηλώσεις ή στις μάχες του 1964 και του 1974. «Σαράντα δύο χρόνια μετά την εισβολή κηδεύουμε ακόμα αγνοουμένους που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ» είπε.
Σχετικά με το θέμα του φακέλου της Κύπρου και της διαφαινόμενης διάθεσης του κ. Βούτση να ανοίξει το αρχείο της Βουλής, ο κ. Ομήρου ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Βουλής για την απόφαση αυτή και ζήτησε να υπάρχει πλήρης πρόσβαση στο υλικό της επιτροπής για τον φάκελο της Κύπρου. «Εχουμε καθήκον να αναλύσουμε και να αξιοποιήσουμε νέα δεδομένα» είπε.