Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Σμηναγός Στράλης, ένας απο τους καλύτερους Έλληνες πιλότους του κόσμου, 'μας έκανε να σηκώσουμε το κεφάλι ψηλά'!!!


 Τι είπε ο σμηναγός Σωτ. Στράλης μετά το show με το F-16 στην παρέλαση που "έκοψε" την ανάσα (Vids)
Κάθε του «βουτιά» κι ένα επιφώνημα θαυμασμού, ένα χαμόγελο ικανοποίησης από όλους όσοι παρακολουθούσαν ενεοί, από εδάφους, το F-16 με χειριστή τον σμηναγό Σωτήριο Στράλη να κάνει στροφές, roll τεσσάρων σημείων, high speed pass και άλλους εντυπωσιακούς ελιγμούς στον αέρα, μετά τη σημερινή παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
Σμηναγός Στράλης μετά την εντυπωσιακή επίδειξη F16: Την ώρα της πτήσης είμαι απομονωμένος. Δεν ακούω τον εθνικό ύμνο, αν και ξέρω ότι παίζει
Με περισσότερες από 1700 ώρες πτήσης, από τις οποίες οι 1300 είναι σε αεροσκάφη F-16 και με τον τίτλο του κορυφαίου πιλότου του ΝΑΤΟ το 2011,
ο Σμηναγός Στράλης, πιλότος της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «ΖΕΥΣ», επιδόθηκε σε έναν «άγριο χορό» στους αιθέρες για περισσότερα από 12 λεπτά.
«Έσκισε» στα δύο το λευκό από τα σύννεφα «σεντόνι» του ουρανού κι «ανάγκασε» τα βλέμματα όλων -ακόμη και του πρώτου πολίτη της χώρας, του Προέδρου της Δημοκρατίας- να παραμείνουν κολλημένα στα ατσάλινα φτερά του έως ότου χαθεί από τον ορίζοντα.
Λίγο πριν είχε φροντίσει, με ένα low speed pass -ένα πέρασμα σε χαμηλές ταχύτητες- την ώρα της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου, να αποδώσει, με τον δικό του τρόπο, φόρο τιμής στα εθνικά σύμβολα, τον Πρόεδρο, τους υπόλοιπους επισήμους και τον κόσμο. Αλλά και να προτρέψει, με μήνυμά του μέσα από το cockpit, τους Έλληνες να κρατήσουν το κεφάλι ψηλά! Ένα μήνυμα που, όπως εξηγεί, είναι όχι μόνο εκ μέρους του αλλά από όλη την Πολεμική Αεροπορία.
«Την ώρα της πτήσης είμαι απομονωμένος. Δεν ακούω αυτό που λέει ο narrator, δεν ακούω τις αντιδράσεις του κόσμου. Δεν ακούω τον εθνικό ύμνο, αν και ξέρω ότι παίζει. Κι αυτό είναι καλό γιατί εργάζομαι σε ένα περιβάλλον αποστειρωμένο, οπότε μπορώ να συγκεντρωθώ απόλυτα και να κάνω αυτά που πρέπει να κάνω με τη συγκεκριμένη σειρά. Η ικανοποίηση και η υπερηφάνεια έρχονται μετά την προσγείωση, όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με την αγάπη του κόσμου και βλέπεις ότι αυτό που κάνεις έχει ανταπόκριση» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σμηναγός Στράλης, λίγες ώρες μετά το show στη Θεσσαλονίκη.
Σε μια τέτοια πτήση ακόμη και το δευτερόλεπτο μετράει. «Εκείνη την ώρα είναι τόσο απαιτητικά τα πράγματα, που είμαι σε ένα ήσυχο cockpit και κάνω τους ελιγμούς με τη σειρά και τον τρόπο που πρέπει να τους κάνω, χωρίς να παραβιάσω τα ελάχιστα, γιατί είναι θέμα ασφάλειας. Κι όταν με το καλό τελειώνω το show, παίρνω μια βαθιά ανάσα και αρχίζω να συνειδητοποιώ τι γίνεται. Μέχρι τότε είμαι 100% εκεί» εξηγεί ο Σμηναγός.
Η σημερινή επίδειξη, όπως σημειώνει, πήγε πολύ καλά καθώς όλα ήταν προετοιμασμένα και σχεδιασμένα, ενώ βοήθησε -εν μέρει- και ο καιρός, αφού σε αντίθεση με πέρυσι που δεν επέτρεψε την εκτέλεση του show, φέτος έδωσε τη δυνατότητα στους Θεσσαλονικείς -και όχι μόνο- να απολαύσουν ένα υπερθέαμα στον ουρανό της πόλης.
«Ο καιρός δεν ήταν όπως θα θέλαμε, καθαρός, ώστε να κάνουμε το πλήρες πρόγραμμα της επίδειξης (high show), το οποίο περιλαμβάνει και κάποιους παραπάνω ελιγμούς -κατακόρυφες ανόδους, που είναι πιο εντυπωσιακές- αλλά είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι γιατί μπορέσαμε να κάνουμε το low show» τονίζει ο χειριστής του F16.
«Ο καιρός -διευκρινίζει- μας επηρεάζει, υπό την έννοια ότι ποτέ και για κανέναν λόγο ο ιπτάμενος δεν πρέπει να μπει μέσα στα σύννεφα ή να χάσει την οπτική με το έδαφος».
«Με το μυαλό πετάει το αεροπλάνο. Τα χέρια απλώς εκτελούν».
 
news247.gr