Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Ουδετερότητα με τάση συναίνεσης του Ισραήλ, απέναντι στην Τουρκία για τα ποιό ακριβά οικόπεδα του κόσμου!

«Η Κύπρος έχει περισσότερο πετρέλαιο από το Ισραήλ» [βίντεο]
Εκτός από φυσικό αέριο η Κύπρος διαθέτει και σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Χιούστον, ειδικό σε θέματα Φυσικού Αερίου, Μιχαλη Οικονομίδη ο οποίος ισχυρίζεται ότι η Κυπριακή ΑΟΖ διαθέτει μεγαλύτερα αποθέματα από αυτά του Ισραήλ.  Σε συνέντευξή του στην κυπριακή τηλεόραση ο κ. Οικονομίδης επικαλέστηκε πρόσφατε έρευνες σύμφωνα με τις οποίες το υπέδαφος της κυπριακής ΑΟΖ διαθέτει αποθέματα πετρελαίου που υπολογίζονται στα 3,7 δις βαρέλια.
Ο κ. Οικονομίδης εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία του για την ύπαρξη και μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ωστόσο υπογράμμισε πως το πετρέλαιο είναι πιο σημαντικό σε πρώτο στάδιο, γιατί αφενός είναι πιο εύκολο να τύχει εκμετάλλευσης και αφετέρου έχει μεγάλη ζήτηση από τις αγορές.
Πρόταση του ήταν η άμεση συγκρότηση Εθνικής Επιτροπής Πετρελαίου η οποία θα διαχειρίζεται τα θέματα ενέργειας, ενώ τόνισε πως πρώτη απόφαση της εν λόγω επιτροπής θα πρέπει να είναι η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και στην συνέχεια η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.
Ο καθηγητής υπογράμμισε πως αν η Κύπρος χειριστεί με σωστό τρόπο τα κοιτάσματα της, τότε θα φτάσει σε σημείο να έχει το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ευρώπη.


Πηγή: «Η Κύπρος έχει περισσότερο πετρέλαιο από το Ισραήλ» [βίντεο] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/27484#ixzz3HZOaolHI