Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Μουσουλμάνοι έκαναν τα πανεπιστήμια ορμητήρια

Φλέγεται ξανά το Κάιρο -Συγκρούσεις φοιτητών- αστυνομίας, πληροφορίες για έναν νεκρό [εικόνες]
Χάος επικρατεί και πάλι στο Κάιρο, με συγκρούσεις μεταξύ φοιτητών και αστυνομικών. Κατά τη διάρκεια των αναταραχών πυρπολήθηκαν δύο κτίρια του πανεπιστημίου Αλ- Αζχάρ, ενώ η μία πλευρά κάνει λόγο για ένα νεκρό φοιτητή, κάτι που δεν επιβεβαιώνουν οι δυνάμεις ασφαλείας.

Η οργάνωση «Φοιτητές κατά του Πραξικοπήματος», που υποστηρίζουν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και τον ανατραπέντα πρόεδρο, Μοχάμεντ Μόρσι, δήλωσε στο Reuters πως ένα μέλος τους, ο Χάλεντ αλ Χαντάντ, έπεσε νεκρός. Σύμφωνα με νοσοκομειακή πηγή, την οποία επικαλείται το Γαλλικό πρακτορείο, ο 19χρονος φοιτητής σκοτώθηκε από σφαίρα την ώρα που η αστυνομία εισέβαλε στην Πανεπιστημιούπολη.
Αξιωματούχους του υπουργείου Υγείας έκανε λόγο για τραυματισμό τεσσάρων φοιτητών στα βίαια επεισόδια, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία συνελήφθησαν 60 φοιτητές υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων, οι οποίοι είχαν στην κατοχή τους κυνηγετικές καραμπίνες και βόμβες μολότοφ και ήθελαν να διακόψουν τις εξετάσεις του εξαμήνου, οι οποίες άρχιζαν το Σάββατο.
Η κρατική εφημερίδα Αλ-Αχράμ ανέφερε πως οι συγκρούσεις άρχισαν όταν δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν φοιτητές που υποστηρίζουν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και εμπόδιζαν τους συμφοιτητές τους να μπουν στα κτίρια του πανεπιστημίου για να δώσουν εξετάσεις. Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον της αστυνομίας και έβαλαν φωτιά σε ελαστικά για να αντιμετωπίσουν τα δακρυγόνα.
Η κρατική τηλεόραση έδειξε εικόνες στις οποίες στήλες μαύρου καπνού φαίνονται να υψώνονται από το κτίριο της Εμπορικής Σχολής και μετέδωσε πως "τρομοκράτες φοιτητές" έβαλαν επίσης φωτιά στο κτίριο της Γεωργικής Σχολής.
Το αλ-Αζχάρ, ένα κέντρο σουνιτικών ισλαμικών σπουδών με μεγάλο κύρος, είναι εδώ και μήνες θέατρο διαμαρτυριών εναντίον αυτού που οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι αποκαλούν «στρατιωτικό πραξικόπημα» το οποίο ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι έπειτα από ένα χρόνο στην εξουσία. Οι υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων έχουν στραφεί κατά της ηγεσίας του Αλ-Αζχάρ επειδή υποστήριξε το στρατό στην ανατροπή του Μόρσι.
Τα επεισόδια σημειώνονται έπειτα από μια ημέρα συγκρούσεων σε όλη τη χώρα, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι. Οι υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων βγήκαν την Παρασκευή στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης να χαρακτηρίσει την οργάνωση ως τρομοκρατική, κάτι που σημαίνει ότι οι ηγέτες της κινδυνεύουν ακόμη και με τη θανατική ποινή.


Πηγή: Φλέγεται ξανά το Κάιρο -Συγκρούσεις φοιτητών- αστυνομίας, πληροφορίες για έναν νεκρό [εικόνες] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/136748#ixzz2onDfBbSH