Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Tα Τουρκικά Φάντομ ''κλειδώθηκαν'' επί 15 δευτερόλεπτα από πυραυλικά συστήματα Patriot (Πάτριοτ)

Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ
Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης.
Για ''παρενόχληση'' και ''κλείδωμα'' (λοκάρισμα) από τα αντιαεροπορικά συστήματα  Patriot της Ελλάδας 4 μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-4E 2020  κάνει λόγο το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας,υποστηρίζοντας ότι τα αεροσκάφη της δήθεν εκτελούσαν εκπαιδευτική πτήση σε διεθνή χώρο του Αιγαίου. Η αλήθεια όμως είναι άλλη!
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έγινε από το  Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας - και μεταδόθηκε τη Τρίτη 24 Δεκεμβρίου μεταξύ των πρώτων ειδήσεων στην κρατική τηλεόραση- τα Τουρκικά Φάντομ ''κλειδώθηκαν'' επί 15 δευτερόλεπτα από πυραυλικά συστήματα Patriot (Πάτριοτ) της Ελλάδας - στο τουρκικό ρεπορτάζ γινόταν λόγος για εκπαιδευτική πτήση στα ...''διεθνή ύδατα'' του Αιγαίου).
Η υπέρπτηση


Βεβαίως τα πράγματα δεν είναι έτσι- για την ακρίβεια είναι εντελώς αντίθετα :Προφανώς οι Τούρκοι  αναφέρονται στην παράνομη-χωρίς σχέδιο πτήσης -  είσοδο  στο FIR Αθήνας  σχηματισμού 6 τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, αποτελούμενου από 4 F-4 (Φάντομ) και 2 F-16 την Δευτέρα (στις 15:14 ),μεταξύ Σάμου και Χίου. Όπως και στην εν συνεχεία  υπέρπτηση των 4 Φάντομ εκ των αεροσκαφών του σχηματισμού άνωθεν νήσου Ανθρωποφάγοι του νησιωτικού συμπλέγματος Φούρνων  που έγινε στα 2.600 πόδια ( στις 15:29) .Τελικά όλος ο σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών στις 15:33 Νότια Σάμου.

Όπως επιβάλουν οι διεθνείς κανόνες και τα σχέδια αεράμυνας της χώρας που εφαρμόζονται παγίως,το σύνολο των τουρκικών αεροσκαφών αναχαιτίσθηκαν και αναγνωρίσθηκαν, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Όλη η διαδικασία ανακοινώθηκε από χθες από το ΓΕΕΘΑ και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του - μάλιστα όπως παγίως κινήθηκαν όλες οι διαδικασίες για τις διπλωματικές ενέργειες.

9 παραβιάσεις

Αυτή λοιπόν την νόμιμη διαδικασία η Τουρκία, στο πλαίσιο της αναθεωρητικής και  διεκδικητικής της τακτικής που εφαρμόζει μονομερώς και ως προς τα Σχέδια Πτήσεων και ως προς το εύρος του εναέριο χώρου και με την ανιστόρητη και αβάσιμη θεωρία των ''γκρίζων ζωνών'', την χαρακτηρίζει ...παρενόχληση στον διεθνη χώρο του Αιγαίου.
 Να σημειωθεί ότι συνολικά την Δευτέρα τα 6 αυτά τουρκικά μαχητικά 'όπως και ένα CN-235 έκαναν δυο φορές παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και 9 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου- εμπλοκές δεν  υπήρξαν .

Στην ίδια είδηση μεταδόθηκε ότι  κινητικότητα υπήρξε και στα σύνορα με τη Συρία.Τουρκικά μαχητικά πολεμικά που περιπολούσαν στα νότια του Hatay, αναχαίτισαν ένα ελικόπτερο και τρία μαχητικά αεροσκάφη της Συρίας που προσέγγισαν τα σύνορα. Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης