Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Ο Έλληνας σχεδιαστής του τελειότερου αισθητήρα (vid)

Πρόκειται για μια από τις πλέον εξελιγμένες διατάξεις αισθητήρα παρατήρησης στον κόσμο σήμερα και ο σχεδιαστής που την έχει δημιουργήσει είναι Έλληνας. Πρόκειται για τον Γιάννη Αντωνιάδη που εργάζεται για την εταιρεία BAe Systems.
Ο υπερ-αισθητήρας αυτός ονομάζεται διάταξη ARGUS και ουσιαστικά αποτελεί ένα αισθητήρα αισθητήρων. Το πρωτοποριακό αυτό σύμπλεγμα αποτελείται από αρκετές κάμερες υψηλής ευκρίνειας δίνοντας τη δυνατότητα καταγραφής σχεδόν 50 τετραγωνικών χιλιομέτρων εδάφους σε μια εικόνα από ύψος 17.500 ποδών.

Η εικόνα μπορεί να διαιρεθεί σε τουλάχιστον 65 επιμέρους παράθυρα όπου ο χειριστής της μπορεί να παρατηρήσει σε πραγματικό χρόνο με εξαιρετική ευκρίνεια και λεπτομέρεια κινήσεις πεζών, οχημάτων και οτιδήποτε άλλο μπορεί να κινείται και μάλιστα ο επεξεργαστής του συστήματος μπορεί να κατηγοριοποιεί μέσα σε χρωματισμένο πλαίσιο εάν πρόκειται για όχημα ή για πεζό.
Το σύστημα μεταφέρεται σε UAV –αποκαλείται Hummingbird- .το οποίο μπορεί να απογειώνεται και να προσγειώνεται κατακόρυφα VTOL-UAS (vertical take-off and landing unmanned aerial system) τα οποία έχει αναπτύξει η Boeing σε συνεργασία με τον αμερικανικό Στρατό.
Οι δυνατότητες του συστήματος είναι όντως εκπληκτικές με δυνατότητα αποθήκευσης πληροφοριών 1 εκατομμυρίου terabyte την ημέρα. Ήδη τρία τέτοια UAV έχουν αποσταλεί στο Αφγανιστάν όπου και δοκιμάστηκαν επι 1 χρόνο περίπου, πριν αναλάβουν «υπηρεσία» στις ΗΠΑ επιτηρώντας τους πολίτες…
Από την άλλη είναι γνωστό πως οι Έλληνες επιστήμονες διαπρέπουν στο εξωτερικό αφού στο εσωτερικό το κατεστημένο που λυμαίνεται τη χώρα εδώ και δεκαετίες έχει φροντίσει για την πλήρη αποδυνάμωσή της και την μετατροπή από χώρα που παράγει σε χώρα που καταναλώνει τα προϊόντα των ξένων. Και αυτό μέχρι πρότινος. Τώρα απλά έχει τοποθετηθεί στο «γύψο» της οικονομικής αναδιάρθρωσης και της αυστηρής δημοσιονομικής πολίτικης. Εάν υπήρχε αξιοπρέπεια σε αυτόν τον τόπο η χώρα θα μπορούσε να είχε πετύχει πολλά στις υψηλές τεχνολογίες. Παρόλα αυτά κάποιοι άλλοι φρόντισαν να μας μετατρέψουν σε χώρα της «βαριάς βιομηχανίας» του… τουρισμού. Ενδεχομένως μόνο για αυτό είμαστε άξιοι.