Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, αντιλαμβάνονται και απαγορεύουν, το Skype, Gmail και Hotmail σαν ενα δούρειο ίππο για την Ρωσία.

To Kρεμλίνο απέρριψε την εισήγηση του Alexander Andreyechkin, επικεφαλής του τμήματος πληροφοριακής ασφάλειας και ειδικών επικοινωνιών της FSB, για ολική απαγόρευση πρόσβασης των Ρώσων χρηστών ίντερνετ στις δημοφιλείς υπηρεσίες Skype, Gmail και Hotmail. Ο Andreyechkin υποστήριξε σε κυβερνητική σύσκεψη ότι οι συγκεκριμένοι πάροχοι κρυπτογραφημένων επικοινωνιών αποτελούν “μεγάλης κλίμακας απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας” και πως πρέπει να απαγορευθεί η πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες με κρατική παρέμβαση.
Ο ίδιος θεωρεί πως σε αυτές τις υπηρεσίες χρησιμοποιείται λογισμικό από τρίτες προς τη Ρωσία δυνάμεις, σε servers εκτός της επικράτειάς της, συνεπώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει μέσω αυτών διαρροή πληροφοριών “κρίσιμων για την ασφάλεια της χώρας”. Είχε προηγηθεί τη περασμένη εβδομάδα κυβερνοεπίθεση σε ένα από τα δημοφιλέστερα ρωσικά blog και στην ιστοσελίδα της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Novaya Gazeta.
Το Κρεμλίνο σε δήλωσή του επισημαίνει ότι ο αξιωματούχος της FSB εξέφρασε προσωπικές απόψεις, ωστόσο ο εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού Vladimir Putin ισχυρίστηκε ότι η εισήγηση αυτή βασίζεται σε “τεκμηριωμένη θέση της υπηρεσίας”.