Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

"Τιμωρία από τον Θεό το Τσερνόμπιλ"

Σε ιδιαίτερα σκληρές δηλώσεις προχώρησε ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλος, χαρακτηρίζοντας ως τιμωρία Θεού προς τους αμαρτωλούς το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι η θυσία τόσων ανθρώπων συνέβαλε στην εξιλέωση για τις αμαρτίες.
"Η πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ είναι μια τιμωρία από το Θεό που θα επιτρέψει στην ανθρωπότητα να εξιλεωθεί για τις αμαρτίες της", δήλωσε την Τετάρτη.
"Ο Κύριος θα μπορούσε να σταματήσει το χέρι του φορέα που ήταν υπεύθυνος για τον αντιδραστήρα, ο οποίος διέπραξε αυτό το τρομερό λάθος, αλλά το άφησε να συμβεί", δήλωσε ο Κύριλλος σε ομιλία του σε ένα μοναστήρι στο Κίεβο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.
"Πολλοί άνθρωποι μπορεί έτσι, με το θάνατό τους, να συνέβαλαν στην εξιλέωση από τις αμαρτίες", συνέχισε.
Ο Πατριάρχης, ο οποίος έκανε την Τρίτη λειτουργία στη ζώνη αποκλεισμού γύρω από την κατεστραμμένη μονάδα, εκτίμησε ότι η θεία βούληση ήταν "παρούσα" στην καταστροφή του Τσερνόμπιλ, η "καταστροφή του, έγινε μια μεγάλη ηθική πρόκληση για χιλιάδες ανθρώπους".

"Η τραγωδία του Τσερνόμπιλ έδειξε ότι η "ηθική ευθύνη" του ανθρώπου πρέπει "να αυξάνεται ταυτόχρονα με τη δύναμή του που συνδέεται με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών", υποστήριξε ακόμη ο Κύριλλος.

Ο αντιδραστήρας αριθμός 4 του Τσερνόμπιλ στο βόρειο τμήμα της Ουκρανίας, που τότε ήταν σοβιετική δημοκρατία, εξερράγη στις 26 Απριλίου του 1986, προκαλώντας τη χειρότερη πολιτική πυρηνική καταστροφή στην ιστορία.

Η έκρηξη σημειώθηκε κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής ασφάλειας μετά από σειρά λανθασμένων χειρισμών. Προκάλεσε την έκλυση ραδιενεργών στοιχείων έντασης ισοδύναμης με τουλάχιστον 200 βόμβες της Χιροσίμα, και μόλυνε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και τον καθαρισμό της περιοχής γύρω από τη μονάδα, η ΕΣΣΔ έστειλε μέσα σε τέσσερα χρόνια 600.000 "εκκαθαριστές" που εκτέθηκαν σε υψηλές δόσεις ακτινοβολίας με ελάχιστη προστασία.

Ακόμη και σήμερα, ο απολογισμός του Τσερνόμπιλ προκαλεί πάντα αμφισβητήσεις.
Η επιστημονική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τις επιπτώσεις της ραδιενεργού ακτινοβολίας αναγνωρίζει μόνον 31 νεκρούς, χειριστές μηχανημάτων και πυροσβέστες, που ο θάνατος τους αποδίδεται άμεσα στα αποτελέσματα της ακτινοβολίας, ενώ η Greenpeace κάνει λόγο για τουλάχιστον 100.000 νεκρούς από τη ραδιενεργό μόλυνση.

news247