Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Στις 'τάξεις' του οικουμενισμού ο νέος πατριάρχης Σερβίας με φιλοαιρετικά συναισθήματα.


Θα θέλαμε να ρωτήσουμε με μεγάλη απορία, τον νέο πατριάρχη Σερβίας, ότι μέσα απο τις δυσκολίες που έχει περάσει και περνά, ο Σέρβικος λαός από τον τελευταίο πόλεμο, η μέριμνα του πατριαρχείου Σερβίας είναι πώς θα συμφιλιωθούν με την παπική εκκλησία; ellinonea.blogspot.com
Η εισαγωγή πειθαρχίας στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η πρώτη αποστολή του νέου Πατριάρχη Σερβίας, Ειρηναίου, εκτιμά ο δημοσιογράφος του σερβικού περιοδικού NIN, Γιόβαν Γιάνιτς.
Δεύτερη μεγάλη αποστολή του Πατριάρχη Σερβίας είναι η συμφιλίωση της ορθόδοξης και της καθολικής εκκλησίας, κάτι που αναμένεται να επιτευχθεί το 2013, όταν θα επισκεφθεί τη Σερβία ο Πάπας, για να λάβει μέρος σε διεθνή χριστιανική συνάντηση.
Ο δημοσιογράφος, ο οποίος έχει γράψει βιβλίο για τον εκλιπόντα Πατριάρχη Σερβίας, Παύλο, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό του Βελιγραδίου "B92", τόνισε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Νις, Ειρηναίος, ήταν η καλύτερη επιλογή για νέος Πατριάρχης.

«Πιστεύω ότι δεν ήταν υποψήφιος του κράτους και ότι οι κρατικές δομές μπορούν να είναι ικανοποιημένος επειδή έχουν έναν αξιόπιστο και πνευματικό άνθρωπο επικεφαλής της εκκλησίας, ο οποίος είναι έτοιμος να συνεργαστεί με το κράτος και να φροντίσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο θεσμών», σημείωσε ο κ. Γιάνιτς.
Ο Πατριάρχης Ειρηναίος θα στηρίξει την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτίμησε η αναλυτής σε θέματα θρησκειών, Ζίβιτσα Τούτσιτς.
Ο νέος επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Ειρηναίος είναι πιο φιλελεύθερος από τον εκλιπόντα Πατριάρχη Παύλο, αλλά θα υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις με πολύ πιο μικρά βήματα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου.
«Ο νέος Πατριάρχης ανήκει στη συντηρητική πτέρυγα της εκκλησίας, αλλά σε αντίθεση με τους εθνικιστές σκληροπυρηνικούς, είναι πιο ανοιχτός προς τους φιλελεύθερους επισκόπους», αναφέρεται σε δημοσίευμα της "Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ" (Suddeutsche Zeitung).
Η ίδια εκτίμηση διατυπώνεται σε σχόλιο της "Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ" (Frankfurter Allgemeine Zeitung) και αναφέρεται ότι, με το νέο Πατριάρχη χαίρονται όσοι ελπίζουν πως η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησιά θα απελευθερωθεί από τον εθνικισμό.