Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Ναρκωτικά και αλκοόλ μέσα στα στρατόπεδα! Η αμέλεια αυτού του προβλήματος, είναι σχέδιο εξόντωσης της άμυνας της χώρας.


Σύμφωνα με έρευνα του Γενικού Επιτελείου Στρατού που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, σχεδόν ένας στους δέκα στρατιώτες απάντησε πως τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του έχει κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών, και ένας στους πέντε υποστηρίζει πως κάπνισε μαριχουάνα ή χασίς.
Εξίσου εύκολη όμως φαίνεται να είναι και η πρόσβαση στα ναρκωτικά καθώς ένας στους τέσσερις νέους πιστεύει ότι μπορεί μέσα σε 24 ώρες να προμηθευτεί χασίς, πάνω από ένας στους δέκα υποστηρίζει πως μπορεί μέσα σε μία μέρα να βρει ηρωίνη και κοκαΐνη, 8,33% θεωρεί ότι στο χρονικό αυτό διάστημα μπορεί να προμηθευτεί έκσταση και 5,46% αμφεταμίνες.
Εύκολη είναι και η εύρεση ναρκωτικών ουσιών και μέσα στη Μονάδα, όπως υποστηρίζει το 9,68% των οπλιτών, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία (68,39%) υποστηρίζει πως είναι εύκολο να βρεθούν ναρκωτικά εκτός στρατοπέδου.

Η έρευνα που έγινε σε δείγμα 450 και πλέον στελεχών και στρατιωτών, σε εθελοντική βάση και φυσικά με πλήρη ανωνυμία από τη Διεύθυνση έρευνας και πληροφορικής του Στρατού Ξηράς, εντάσσεται στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των προσπαθειών του ΓΕΣ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων χρήσης ναρκωτικών και αλκοόλ μέσα και έξω από το στρατόπεδο, αλλά και στη μείωση του καπνίσματος.

Σύμφωνα με την έρευνα ένας στους δύο αρχίζει να καταναλώνει αλκοόλ από την ηλικία των 13-15 χρόνων, ενώ στα 16 με 17 αρχίζουν να μεθούν και να καπνίζουν.

Το 43,10%, δοκίμασε μπίρα σε ηλικία 13-15 χρονών, ενώ στην ίδια ηλικία δοκίμασε για πρώτη φορά κρασί το 41,38%. Στην ηλικία των 16-17 χρόνων το 37,64% δοκίμασε δυνατό οινοπνευματώδες ποτό, το 29,89% μέθυσε για πρώτη φορά και το 23,55% κάπνισε τσιγάρο για πρώτη φορά. Η ηλικία που άρχισαν να καπνίζουν οι περισσότεροι (29,31%) ήταν από 13 έως 16 ετών.

Οινοπνευματώδη ποτά καταναλώνει δύο με τρεις φορές την εβδομάδα ποσοστό 32,85%. Ποτέ δεν πίνει 5-6 ποτήρια οινοπνευματωδών ποτών κατά την έξοδό του ποσοστό 29,89%. Ποτέ δεν έχει μεθύσει τους τελευταίους δώδεκα μήνες ποσοστό 53,45%, ενώ ποσοστό 31,32% έχει μεθύσει μία με δύο φορές.

Τα στοιχεία δείχνουν ακόμη ότι κατά τη διάρκεια των έξι τελευταίων μηνών οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 26,44% οδήγησαν από μία με δύο φορές αυτοκίνητο ή μηχανή αφού προηγουμένως είχαν πιει πάνω από 3 ποτήρια οινοπνευματώδες ποτό.

Επίσης οδήγησαν πάνω από μία - δύο φορές αυτοκίνητο ή μηχανή αφού προηγουμένως είχαν πιει πάνω από 6 ποτήρια οινοπνευματώδες ποτό ποσοστό 19,25%. Ποσοστό 2,87% οδήγησε μία με δύο φορές τους τελευταίους 12 μήνες έχοντας κάνει χρήση ναρκωτικών.

Ελλείπεις φαίνεται να είναι και η ενημέρωση για τη νομοθεσία σχετικά με τα ναρκωτικά καθώς στην ερώτηση αν ο νόμος απαγορεύει τη χρήση χασίς, θετικά απάντησε το 72,41%, ενώ στην ερώτηση εάν ο νόμος απαγορεύει την κατοχή χασίς για προσωπική χρήση, το ποσοστό αυτό έπεσε στο 66,95%.

Μέτρια επικίνδυνο εκτιμούν οι ερωτηθέντες ότι είναι να καπνίζει κάποιος ένα ή περισσότερα πακέτα τσιγάρα ημερησίως (ποσοστό 32,47%,), να πίνει 5 ή περισσότερα ποτά το Σαββατοκύριακο (36,21%), πολύ επικίνδυνο να καπνίζει περιστασιακά μαριχουάνα ή χασίς (47,41%), να καπνίζει τακτικά μαριχουάνα ή χασίς (65,23%), να δοκιμάζει έκσταση (57,47%), κοκαΐνη ή κρακ (66,67%) ή να κάνει χρήση κοκαΐνης και κρακ (90,78%).

Τέλος, το 65% των στρατιωτικών υποστηρίζει πως αν υπήρχε καλύτερη επάνδρωση των Μονάδων το πρόβλημα των ναρκωτικών θα αντιμετωπιζόταν με μεγαλύτερη ευκολία. Επιπλέον, αν ένα στρατόπεδο έχει πλήρη επάνδρωση, τότε το στρατιωτικό προσωπικό δεν ταλαιπωρείται κάνοντας περισσότερες σκοπιές και υπηρεσίες, παράγοντας που μπορεί να ωθήσει στρατιώτες αλλά και στελέχη στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, όπως εκτιμά το 34% των ερωτηθέντων στρατιωτών.