Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Θεσσαλονίκη - Τα παιδιά «μιλούν» για την ιστορία του ποντιακού Ελληνισμού


«Αυτά μας είπε η γιαγιά Σουμέλα και σκούπισε τα δάκρυα απ' το πρόσωπό της. Θυμήθηκε πόσο άδικα χάθηκε η οικογένειά της. Δεν θα τους ξεχάσει ποτέ, είπε με σκυμμένο το κεφάλι…».
Με τις μνήμες της γιαγιάς Σουμέλας από τον ξεριζωμό των Ποντίων, ως εργαλείο, η Κωνταντίνα Κυδωνιέως από την Πάρο, έγραψε ένα αφηγηματικό κείμενο για το οποίο απέσπασε το πρώτο βραβείο -στην κατηγορία των μαθητών γυμνασίου- στον 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για την Ιστορία των Ελλήνων του Πόντου.
Στον διαγωνισμό συμμετείχαν, επίσης, μαθητές Λυκείου και Δημοτικού. Οι πρώτοι κλήθηκαν να γράψουν ένα άρθρο με το ίδιο θέμα. Το 1ο βραβείο κέρδισε ο Ιωάννης Μακρόπουλος από το 4ο ΓΕΛ Ηλιούπολης.
Συγκινητικά ήταν και τα έργα των μαθητών του δημοτικού, οι οποίοι διαγωνίστηκαν με ζωγραφιές. Την πρώτη θέση σε αυτήν την κατηγορία πήρε η Ευστρατία Κιορίδου από το 8ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών.
«Είναι η πρώτη φορά που προχωρήσαμε σε έναν τέτοιο διαγωνισμό, προκειμένου να εισάγουμε ένα ξεχασμένο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας, αυτό του ποντιακού ελληνισμού, στα σχολεία», επισήμανε ο γγ της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Θεόφιλος Κωτσίδης και πρόσθεσε: «Η ανταπόκριση, για πρώτη φορά, ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική». Κατατέθηκαν στα γραφεία 368 συμμετοχές: 256 μαθητές δημοτικού με ζωγραφιές, 76 μαθητές γυμνασίου με αφηγηματικό κείμενο και 36 μαθητές λυκείου με άρθρα.
Τον διαγωνισμό προκήρυξε το Υπουργείο Παιδείας, ύστερα από πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε.) και του Ερευνητικού Κέντρου του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα.
Οι μαθητές τιμήθηκαν σε ειδική εκδήλωση, που έγινε στη Θεσσαλονίκη, στα γραφεία της Ευξείνου Λέσχης. Οι τρεις πρώτοι από κάθε κατηγορία έλαβαν χρηματικό βραβείο, ενώ οι δέκα καλύτεροι, έλαβαν ως έπαθλα βιβλία.

Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη ο δεύτερος διαγωνισμός, η συμμετοχή στον οποίο λήγει στις 30 Ιουνίου.