Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Η συναγωγή αυτοπυρπολήθηκε για χάρη Εβραιοναζιστικής ανθελληνικής προβοκάτσια.


1933: Το Ράιχσταγκ στις φλόγες της ναζιστικής σκευωρίας.
2010: Η Συναγωγή στα Χανιά στις φλόγες της Εβραϊοναζιστικής σκευωρίας.
Ο «εμπρησμός του Ράιχσταγκ» θεωρείται από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις των μηχανισμών της αντίδρασης. Οι ίδιοι μηχανισμοί με την ίδια λογική ,οι ίδιοι έμμισθοι «εμπρηστές» κατέστρεψαν τελικά τη Συναγωγή στα Χανιά, μετά τη γενική δοκιμή, πριν 11 μέρες.
Στόχος ο «ρατσισμός και αντισημιτισμός» της ΕΝΟΧΗΣ ελληνικής Κοινωνίας για να περάσει το ΛΑΘΡΟΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.

.Ο εμπρησμός συνδέεται και με τις δηλώσεις και κινήσεις περί ανεξάρτητης Κρήτης.Ήδη οι εντεταλμένοι θρηνωδοί ομιλούν για 2.400 χρόνια εβραϊκής ζωής στο νησί.Η ουσία της προπαγάνδας και ο λόγος του εμπρησμού αποκαλύπτονται από τις δηλώσεις του γενικού διευθυντή της Συναγωγής, κ. Νίκου Σταυρουλάκη , στην Καθημερινή, ότι , «θα πρέπει να υπάρξει μαζική απάντηση από την κοινωνία των Χανίων απέναντι σε τέτοιου είδους πρακτικές».

«Η επίθεση αυτή δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν σημειωθεί και άλλα φαινόμενα που δείχνουν ότι πρόκειται για αντισημιτικές επιθέσεις» είπε ο κ. Σταυρουλάκης, υπενθυμίζοντας ότι τους τελευταίους μήνες καταγράφηκαν επιθέσεις σε Εβραϊκές Συναγωγές, νεκροταφεία και μνημεία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας όπως στη Λάρισα, στον Βόλο, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και την Αθήνα», είπε ο κ. Σταυρουλάκης που γνωρίζει περισσότερα από όσα λέει.

Το ρεπορτάζ της Καθημερινής
«Για δεύτερη φορά μέσα σε 11 μέρες η Εβραϊκή Συναγωγή, που στεγάζεται σε αναπαλαιωμένο κτίσμα στην παλιά πόλη των Χανίων, έγινε στόχος εμπρηστών. Οι δράστες μπήκαν από παρακείμενη οικία στη Συναγωγή αφού έσπασαν την ξύλινη πόρτα του 1ου ορόφου και με άγνωστο τρόπο προκάλεσαν πυρκαγιά, η οποία στην κυριολεξία κατέστρεψε ολοσχερώς το διώροφο κτίσμα» γράφει η «Καθημερινή».

«Παράλληλα έκανε στάχτη 2.500 σπάνια βιβλία και θρησκευτικά κειμήλια, δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές και 300 ψηφιακούς δίσκους, ενώ σημαντικές ζημιές υπέστη και ο κεντρικός λατρευτικός χώρος. «Εκθέτουν και ντροπιάζουν και έξω από τα όρια της χώρας της Κρήτης αυτές οι απανωτές απόπειρες εμπρησμού» αναφέρει σε δήλωσή του ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ., πρώην πρωθυπουργός κ. Κων. Μητσοτάκης. «Καλώ την κυβέρνηση και την ηγεσία της αστυνομίας να πράξουν ό,τι απαιτείται για να συλληφθούν και να δώσουν λόγο ενώπιον της δικαιοσύνης οι βάνδαλοι που προκαλούν και ζημιώνουν τον τόπο μας. Τα Χανιά δοκιμάζονται από αριθμητικά ασήμαντες, ξένες προς το αίσθημα του λαού μας, μειοψηφίες, οι οποίες δίνουν την εντύπωση ότι το κράτος έχει καταλυθεί. Είναι επιτέλους καιρός να δοθεί τέλος στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Οπως είπε στην «Κ» ο γενικός διευθυντής της Συναγωγής, κ. Νίκος Σταυρουλάκης, ό,τι απέμεινε από την εμπρηστική επίθεση μεταφέρθηκε σε άλλο χώρο και η κατεστραμμένη Συναγωγή έκλεισε. Πρόσθεσε δε ότι «θα πρέπει να υπάρξει μαζική απάντηση από την κοινωνία των Χανίων απέναντι σε τέτοιου είδους πρακτικές. «Η επίθεση αυτή δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν σημειωθεί και άλλα φαινόμενα που δείχνουν ότι πρόκειται για αντισημιτικές επιθέσεις» είπε ο κ. Σταυρουλάκης, υπενθυμίζοντας ότι τους τελευταίους μήνες καταγράφηκαν επιθέσεις σε Εβραϊκές Συναγωγές, νεκροταφεία και μνημεία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας όπως στη Λάρισα, στον Βόλο, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και την Αθήνα.

Η Συναγωγή των Χανίων είχε δεχθεί εμπρηστική επίθεση και στις 5 Ιανουαρίου. Οι δράστες, με εμπρηστικό μηχανισμό, είχαν προκαλέσει και πάλι σοβαρές υλικές ζημιές στο εσωτερικό του κτίσματος. Τότε είχαν καεί η ξύλινη οροφή, το πάτωμα, η εσωτερική σκάλα.

Η Συναγωγή των Χανίων είναι το μοναδικό ίχνος εβραϊκής παρουσίας στην Κρήτη μετά τα 2.400 χρόνια εβραϊκής ζωής στο νησί. Το 1999 είχε ολοκληρωθεί η αναστήλωσή της και είχε αρχίσει να λειτουργεί ως επισκέψιμο μνημείο πολιτισμού, κόσμημα αρχαιολογικό, αρχιτεκτονικό και συγχρόνως τόπος μνήμης για τους 265 Εβραίους των Χανίων που εκτοπίστηκαν από τους ναζί με πλοίο που βυθίστηκε.

Με ανακοίνωσή τους, τους εμπρησμούς στη Συναγωγή Χανίων καταδίκασαν οι κοινωνικοί και ιστορικοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών, που συμμετέχουν στη «Συνάντηση Κοινωνικής Ιστορίας για τη Δεκαετία του ’40».

Του Παντελη Xουλακη
kathimerini.gr