Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

Η Pfizer παραδέχεται επίσημα την εμφάνιση μυοκαρδίτιδας σε όσους έχουν λάβει το εμβόλιο mRNA για τον COVID-19

Για πρώτη φορά η εταιρεία φαρμακευτικών Pfizer παραδέχεται πως to σκεύασμα mRNA BNT162b2 που παράγει για τον ιό COVID-19 σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στο καρδιακό σύστημα των ληπτών του εμβολίου.

Ύστερα από τρία και πλέον χρόνια και αμέτρητων καταγγελιών για ανεπιθύμητες ενέργειες η Pfizer αναγνωρίζει πως το εμβόλιό της μπορεί να προκαλέσει μυοκαρδίτιδα.

«Μυοκαρδίτιδα (φλεγμονή του καρδιακού μυός) και περικαρδίτιδα (φλεγμονή της επένδυσης έξω από την καρδιά) έχουν εμφανιστεί σε ορισμένα άτομα που έχουν λάβει εμβόλια mRNA COVID-19.

Η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα μετά από εμβόλια Pfizer-BioNTech για τον COVID-19 έχουν εμφανιστεί πιο συχνά σε έφηβους άνδρες ηλικίας 12 έως 17 ετών.

Στα περισσότερα από αυτά τα άτομα, τα συμπτώματα ξεκίνησαν μέσα σε λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι πολύ μικρή. Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν το παιδί σας έχει οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα μετά τη λήψη του εμβολίου, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των 2 εβδομάδων μετά τη λήψη μιας δόσης του εμβολίου:

Πόνος στο στήθος

Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή

Αισθήματα της καρδιάς που χτυπάει γρήγορα, φτερουγίζει ή χτυπάει

Πρόσθετα συμπτώματα, ιδιαίτερα στα παιδιά, μπορεί να περιλαμβάνουν:

λιποθυμία

Ασυνήθιστη και επίμονη ευερεθιστότητα

Ασυνήθιστη και επίμονη κακή σίτιση

Ασυνήθιστη και επίμονη κόπωση ή έλλειψη ενέργειας

Επίμονος εμετός

Επίμονος πόνος στην κοιλιά

Ασυνήθιστο και επίμονο δροσερό, χλωμό δέρμα»




Τι ανέφερε ο FDA το 2021

Στις 10-5-2021, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), αδειοδότησε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά του κορωνοϊού και για χορήγηση στις ηλικίες 12-15 ετών. Στη σχετική ανακοίνωσή του, ο FDA δήλωσε πως η έγκριση έγινε με βάση κλινικές μελέτες σε 2260 εφήβους, με περισσότερους από τους μισούς να έχουν παρακολουθηθεί για τουλάχιστον δύο μήνες μετά από τη δεύτερη δόση, και με καταγραφή 100% αποτελεσματικότητας κατά της λοίμωξης με κορωνοϊό.

Οι παρενέργειες που παρατηρήθηκαν ήταν παρόμοιες με αυτές στους 16 ετών και μεγαλύτερους, όπως πόνος στο σημείο της ένεσης ή πυρετός, και ο FDA διαβεβαίωσε ότι η έγκριση ήρθε μετά από μια αυστηρή και ενδελεχή ανασκόπηση όλων των διαθέσιμων δεδομένων.

Τέλος, σημειώθηκε ότι υπήρχε διαρκής φαρμακοεπαγρύπνηση, ώστε να εξασφαλιστεί ότι τυχόν ζητήματα ασφαλείας που θα προέκυπταν, θα διαγιγνώσκονταν και θα αντιμετωπίζονταν εγκαίρως.

Στη δική του εκλαϊκευμένη ανασκόπηση, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) σημείωσε ότι το εμβόλιο ήταν ασφαλές και αποτελεσματικό για τους εφήβους, και ότι οι παρενέργειες που θα μπορούσαν να προκύψουν ήταν οι αναμενόμενες, κρατούσαν το πολύ λίγες ημέρες, και αποτελούσαν σημάδι ότι ο οργανισμός του εφήβου ανέπτυσσε ανοσία μετά από τον εμβολιασμό: