Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

Στην Ευρώπη της τεχνολογίας ακμάζει το βάναυσο εμπόριο ανηλίκων


 Ενα από τα μεγαλύτερα αγκάθια στα πλευρά της Ευρώπης, είναι η εκμετάλλευση παιδιών από συμμορίες ναρκωτικών και ομάδες του υποκόσμου, που τα προσεγγίζουν και τα μετατρέπουν σε βαποράκια και δολοφόνους. 

Τα παιδιά αυτά, βιώνουν την ίδια ψυχολογική και σωματική κακοποίηση με τα «παιδιά στρατιώτες» που εξαναγκάζονται να πολεμούν και να σκοτώνουν.

Όπως αναφέρει ο Guardian, το θέμα της παιδικής εκμετάλλευσης, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σειράς πρωτοβουλιών της ΕΕ με στόχο την πάταξη του εμπορίου κοκαΐνης κι άλλων ναρκωτικών που διακινείται από καρτέλ, στρατολογώντας μικρά παιδιά.

Η Ευρωπαία επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, που έχει ξεκινήσει τις δράσεις, υποστηρίζει ότι «πολλά παιδιά και νέοι στην Ευρώπη, παγιδεύονται σε ένα ολοένα και πιο ακμάζον και βάναυσο εμπόριο που είναι σήμερα μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την ασφάλεια της περιοχής.

«Τα παιδιά αυτά περιθωριοποιούνται για να γίνουν δολοφόνοι. Εντάσσονται στις συμμορίες ναρκωτικών και λειτουργούν όπως τα παιδιά στρατιώτες. Το εμπόριο ναρκωτικών που ενορχηστρώνεται από το οργανωμένο έγκλημα είναι μια από τις πιο σοβαρές απειλές για την ασφάλεια που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα καθώς η κατάσταση κλιμακώνεται» υποστήριξε η Γιόχανσον.

Τα πιο εύκολα θύματα...

Τα πιο εύκολα «θύματα» είναι παιδιά στα όρια της παραβατικότητας που συλλαμβάνονται για μικρο κλοπές ή εγκαταλείπουν νωρίς το σχολείο.

Ο Σουηδή επίτροπος ανέφερε ως παράδειγμα, τη σύλληψη την περασμένη εβδομάδα μιας 16χρονης που εμπλέκεται στη δολοφονία δύο γυναικών, 20 και 60 ετών μπροστά στα μάτια των παιδιών της οικογένειας.

Η αστυνομία όταν έφτασε στο προάστιο της Στοκχόλμης βρήκε την 16χρονη με ένα αυτόματο όπλο στα χέρια που ταυτοποιήθηκε ως το όπλο μιας άλλης δολοφονίας. και συνδέθηκε με άλλο φόνο.

«Αυτή είναι μόνο η τελευταία από μια σειρά δολοφονιών που διαπράχθηκαν από παιδιά», υπογραμμίζει η Γιόχανσον, αποκαλύπτοντας ότι η ΕΕ έχει βάλει στο στόχαστρο την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών που ξεκινά από τα λιμάνια της Ευρώπης, απ′ όπου συνήθως γίνονται οι εισαγωγές.

Το 2021, κατασχέθηκαν 303 τόνοι κοκαΐνης στην ΕΕ, πέντε φορές περισσότερο από ό,τι πριν από μια δεκαετία. Τα τρία τέταρτα όλων των κατασχέσεων έγιναν σε τρεις χώρες: στην Ολλανδία, στο Βέλγιο και στην Ισπανία.

Τα καρτέλ προσπαθούν να δωροδοκήσουν εταιρείες εφοδιασμού στα λιμάνια, τοπικούς αξιωματούχους ακόμη και πολιτικούς, για να μπορέσουν να παρακάμψουν τους ελέγχους και να περάσουν τους τόνους ναρκωτικών.

Το ναρκωτικό 50 φορές πιο θανατηφόρο από την ηρωίνη


Όμως το πρόβλημα των ναρκωτικών δεν περιορίζεται στην κοκαίνη. Η ΕΕ θέλει να αποφύγει μια επικίνδυνη παρτίδα ναρκωτικών στο έδαφος της όπως έγινε στις ΗΠΑ με την φαιντανύλη, η οποία πιστεύεται ότι προκάλεσε το θάνατο σε 100.000 τοξικομανείς καθώς είναι 50 φορές πιο ισχυρή από την ηρωίνη.

Η Johansson εκτιμά ότι η φαιντανύλη κυκλοφορεί και στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς η αστυνομία εντόπισε παράνομο εργαστήριο στη Λετονία απ όπου κατασχέθηκαν 5 κιλά της ουσίας.

Σύμφωνα με στοιχεία, το 50% όλων των ανθρωποκτονιών στην ΕΕ σχετίζονται πλέον με τη χρήση ναρκωτικών ενώ οι φόβοι αυξάνονται για τα συνθετικά ναρκωτικά που παράγονται σε τέτοια εργαστήρια.

Για το λόγο αυτό οι Βρυξέλλες θέλουν να αναπτύξουν ένα ευρωπαϊκό σύστημα προειδοποίησης για τα ναρκωτικά που διακινούνται στην Ευρώπη, ώστε να ενημερώνει γρήγορα τις εθνικές αρχές και τους χρήστες ναρκωτικών για επικίνδυνες νέες ουσίες που εισέρχονται στην αγορά.

Συνεργασίες με χώρες παραγωγούς

Η ΕΕ σχεδιάζει επίσης να συνεργαστεί με χώρες της Λατινικής και Κεντρικής Αμερικής για την ανταλλαγή πληροφοριών και στρατηγικών για την καταπολέμηση των δικτύων των εγκληματιών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι διαπραγματεύεται διεθνείς συμφωνίες με τον Ισημερινό, τη Βραζιλία, τη Βολιβία, το Περού και το Μεξικό για την ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων με την Europol.

Συνεργάζεται επίσης με τις ΗΠΑ σε μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τον υπουργό Εξωτερικών, Antony Blinken, για να αντιμετωπίσει την απειλή των συνθετικών ναρκωτικών και να κλείσει τα καταφύγια των καρτέλ.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/kartel-narkotikon-stratoloyoen-paidia-sten-eerope-metatrepontas-ta-se-stratiotes_gr_65313018e4b00565b6232703