Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023

Ιράν: «Η Χεζμπολάχ θα προκαλέσει τεράστιο σεισμό στο Ισραήλ- Είμαστε όλοι με το δάχτυλο στη σκανδάλη»- Φατάχ: Ενώθηκαν οι παλαιστινιακές δυνάμεις!


O M.Nετανιάχου κατάφερε κάτι που μέχρι τώρα φάνταζε ακατόρθωτο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Όλες οι Παλαιστινιακές φράξιες ενώθηκαν εναντίον του Ισραήλ και πλέον ο κίνδυνος μιας νέας και χειρότερης Ιντιφάντα είναι ορατός.

Αν μάλιστα υλοποιηθεί και η νέα απειλή του Ιράν, η οποία επιβεβαιώνει το “πράσινο φως” που έχει δοθεί στη Χεζμπολάχ για εμπλοκή αν προχωρήσει η ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα, τότε η περιοχή είναι μπροστά σε μια γενικευμένη ανάφλεξη με εμπλοκή όλων των δρώντων!

Ο εκπρόσωπος και γραμματέας της Φατάχ στον Λίβανο, Φάθι Αμπού Αλ-Αρντάτ, είπε σε δηλώσεις του:

“Όλες οι Παλαιστινιακές φράξιες είναι σήμερα ενωμένες ενάντια στην κατοχή και αυτή η ενότητα θα φανεί και στα πεδία των μαχών.

Οι Στρατιωτικές Πτέρυγες της Χαμάς, Φατάχ, PIJ συμμετείχαν όλοι στην επιχείρηση στο Ισραήλ.

Οι Ταξιαρχίες Al-Qassam (η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς), οι Ταξιαρχίες Al-Aqsa (η στρατιωτική πτέρυγα της Fatah) και οι Ταξιαρχίες Al-Quds (η στρατιωτική πτέρυγα της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ) συμμετείχαν όλες στην εισβολή, την οποία περιέγραψε ως «εξυψωμένη αντίσταση».


Ιρανός ΥΠΕΞ: Συρία, Χεζμπολάχ, Ιράν είναι με το δάχτυλο στη σκανδάλη

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν υποστήριξε σήμερα από τη Βηρυτό ότι είναι ακόμη εφικτό να αποφευχθεί μια «γενικευμένη κρίση» στη Μέση Ανατολή, σχολιάζοντας τους φόβους για μια ανάφλεξη στην περιοχή μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισράηλ, στις 7 Οκτωβρίου.

«Υπάρχει ακόμη μια πολιτική ευκαιρία να αποφευχθεί μια γενικευμένη κρίση στην περιοχή», είπε ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, προειδοποιώντας όμως ότι «ίσως να είναι πολύ αργά τις επόμενες ώρες».

Στις δηλώσεις που έκανε από την πρεσβεία του Ιράν στη Βηρυτό, ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν επανέλαβε ότι οι σύμμαχοι του Ιράν (Συρία, Χεζμπολάχ, Ιράν), που ανεπισήμως αποκαλούνται «Άξονας της Αντίστασης», μπορεί να αντιδράσουν στην περίπτωση κλιμάκωσης των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα.

«Η αντίσταση (σ.σ. στο Ισραήλ) στα άλλα μέτωπα εξέτασε όλα τα πιθανά σενάρια, έχει το δάχτυλο στη σκανδάλη», προειδοποίησε.
Το Ισραήλ θα υποστεί «έναν τεράστιο σεισμό»

Eπιπλέον,ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις του στη Γάζα, προειδοποιώντας ότι ο πόλεμος μπορεί να επεκταθεί σε άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής εάν η Χεζμπολάχ συμμετάσχει στη μάχη και αυτό θα έκανε το Ισραήλ να υποστεί «έναν τεράστιο σεισμό».

Ο Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν είπε σε δημοσιογράφους στη Βηρυτό ότι η ομάδα της Χεζμπολάχ του Λιβάνου έχει λάβει όλα τα σενάρια ενός πολέμου υπόψη και το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις του στη Γάζα το συντομότερο δυνατό.

Το Ισραήλ θεωρεί τη Χεζμπολάχ την πιο σοβαρή άμεση απειλή του, εκτιμώντας ότι διαθέτει περίπου 150.000 ρουκέτες και πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων ακριβείας που μπορούν να χτυπήσουν οπουδήποτε στο Ισραήλ. Η ομάδα, η οποία έχει χιλιάδες μαχητές που συμμετείχαν στη 12χρονη σύγκρουση της Συρίας, διαθέτει επίσης διαφορετικούς τύπους στρατιωτικών drones.

Οι μαχητές της Χεζμπολάχ βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα κατά μήκος των συνόρων του Λιβάνου με το Ισραήλ μετά την επίθεση του περασμένου Σαββάτου από την μαχητική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς που άφησε νεκρούς εκατοντάδες Ισραηλινούς πολίτες και στρατιώτες.

Ο Amirabdollahian πρόσθεσε: «Θέλω να προειδοποιήσω τους εγκληματίες πολέμου και όσους υποστηρίζουν αυτήν την οντότητα πριν να είναι πολύ αργά να σταματήσουν τα εγκλήματα κατά των αμάχων στη Γάζα, γιατί μπορεί να είναι πολύ αργά σε λίγες ώρες».

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι θα έρθει σε επαφή με αξιωματούχους του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή επειδή «υπάρχει ακόμη ευκαιρία να εργαστούμε για μια πρωτοβουλία (για τον τερματισμό του πολέμου), αλλά μπορεί να είναι πολύ αργά αύριο».

Ο Amirabdollahian είπε ότι συνάντησε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Sayyed Hassan Nasrallah, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις συνθήκες της οργάνωσης στον Λίβανο.

«Γνωρίζω για τα σενάρια που έχει θέσει σε εφαρμογή η Χεζμπολάχ», είπε ο Amirabdollahian. «Οποιοδήποτε βήμα θα κάνει η αντίσταση (η Χεζμπολάχ) θα προκαλέσει τεράστιο σεισμό στη σιωνιστική οντότητα».

Το ιρανικό πρακτορείο Tasnim μετέδωσε ότι ο Αμπντολαχιάν συνομίλησε με τον Σάλεχ αλ Αρούρι, στέλεχος της Χαμάς και τον Ζιάντ αλ-Ναχάλα, τον ηγέτη του Ισλαμικού Τζιχάντ. Μετά τη Βηρυτό, ο Ιρανός υπουργός θα συνεχίσει την περιοδεία του στο Κατάρ.




Μάχες ισραηλινού Στρατού-Χεζμπολάχ

Κατά την διάρκεια της ημέρας σημειώνονται σφοδρές μάχες μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και Χεζμπολάχ με νεκρούς και τραυματίες.

Η Χεζμπολάχ έβαλε στο στόχαστρο της ισραηλινές θέσεις στη μεθόριο με τον Λίβανο τη στιγμή που κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ της λιβανέζικης, σιιτικής οργάνωσης και του Ισραήλ.



Στην ανακοίνωσή της, η Χεζμπολάχ αναφέρει ότι επιτέθηκε σε «σιωνιστικές θέσεις στα λιβανέζικα, κατεχόμενα Αγροκτήματα της Σεμπάα, με τηλεκατευθυνόμενου πυραύλους και όλμους».

Υποστηρίζει ότι τα πλήγματα αυτά ήταν «ακριβείας». Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου από την περιοχή αυτή είπε ότι άκουσε να πέφτουν οβίδες και είδε σύννεφα καπνού να υψώνονται.

Η IDF λέει ότι έπληξε έναν πυρήνα μαχητών στον Λίβανο που υποπτεύεται ότι σχεδίαζε να πραγματοποιήσει επίθεση με αντιαρματικούς πυραύλους (ATGM) κατά των δυνάμεων στην περιοχή.

Η Ισραηλινή Αμυντική Δύναμη ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε με πυροβολικό ορισμένες θέσεις της Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο μετά την εκτόξευση τουλάχιστον 30 βλημάτων όλμου και ενός αντιαρματικού πυραύλου προς μονάδες IDF κοντά στο όρος Dov.

“Κατά τη διάρκεια της επίθεση αυτής, μια ομάδας τρομοκρατών που προσπάθησε να περάσει στο βόρειο Ισραήλ εξοντώθηκε από ισραηλινά αεροσκάφη” ανέφερε ο IDF.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Χεζμπολάχ:

«Στις 15:15 σήμερα, ομάδες της Ισλαμικής Αντίστασης επιτέθηκαν σε ισραηλινές θέσεις στα κατεχόμενα αγροκτήματα Shebaa, στις περιοχές: Al-Radar, Ruwaisat Al-Alam, Al-Samaqa, Zibdin και Ramtha, με κατευθυνόμενους πυραύλους και όλμους οβίδες, προκαλώντας τους ακριβή και άμεσα χτυπήματα»

Δείτε βίντεο