Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Θέλουν να εμβολιάσουν με 3η δόση όλους τους Έλληνες: Δεν έχει δώσει άδεια κανείς! - Ανεμβολίαστοι όσοι έκαναν 2 δόσεις


Την 1η Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιασμό με τρίτη δόση για συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, παρόλα αυτά οι τρίτες δόσεις αναμένεται να χορηγηθούν σε ολόκληρο τον πληθυσμό.

Σε αυτό το ενδεχόμενο αναφέρθηκε ο καθηγητής και εκπρόσωπος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Δεν το αποκλείω» είπε συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Μαγιορκίνης, σημειώνοντας ότι αυτό «θα εξαρτηθεί και από την πιθανότητα έλευσης νέου μεταλλαγμένου στελέχους».
Ο ίδιος εξέφρασε, πάντως, την πιθανότητα ότι θα χρειαστεί επαναληπτική δόση, η οποία θα γίνεται πιθανότατα με εμβόλιο mRNA.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε και σε εμβόλιο που σχεδιάζει η Pfizer για τα στελέχη Άλφα και Δέλτα, το οποίο -εξήγησε- συνιστά ένα «ανανεωμένο εμβόλιο» για επαναληπτική δόση, όπως εφαρμόζεται στην περίπτωση της γρίπης.

Σχολιάζοντας τα όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά για το ενδεχόμενο να εμφανιστεί στο μέλλον μια παραλλαγή του κορωνοϊού η οποία θα είναι ανθεκτική στα εμβόλια, ο κ. Μαγιορκίνης δεν απέκλεισε το σενάριο, τονίζοντας ότι «όπως μας εξέπληξε η μετάλλαξη Δέλτα, μπορεί να μας εκπλήξει και κάποια άλλη μετάλλαξη», αν και χαρακτήρισε «απίθανο» να οδηγηθούμε πίσω στο σημείο μηδέν και ότι δεν αναμένεται να συμβεί μέσα στο επόμενο 6μηνο - 8μηνο.

Και εδώ τίθεται το ερώτημα.


Ποιος έδωσε έγκριση για τρίτη δόση; Η απάντηση είναι... κανείς!


Play Video

Ο ΕΜΑ στην σύστασή του που κατέληξε σε απόφαση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας υπό όρους, αναφέρει ξεκάθαρα (για το σκεύασμα της Pfizer - Comirnaty) ότι χορηγείται σε 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 3 εβδομάδων. Δεν υπάρχει καμία αναφορά σε 3η δόση. Δείτε εδώ αναλυτικά.

Ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, ιατρός και συνεργάτης-ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, για να εξηγήσει τη διαφορά αναφέρει το παράδειγμα του Infanrix hexa, ένα εγκεκριμένο εμβόλιο για διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, ηπατίτιδα Β, πολυομυελίτιδα και αιμόφιλο, όπου αναφέρεται ξεκάθαρα το δοσολογικό σχήμα. Δείτε εδώ αναλυτικά.

Παράλληλα καταγγέλλει πως στις 16 Αυγούστου έστειλε στον ΕΜΑ 6 ερωτήματα σχετικά με την 3η δόση. Ερωτήματα για την επέκταση της άδειας για 3η δόση (που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή), και για τα κριτήρια και δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας (που είναι ελλιπή, πρακτικά ανύπαρκτα).

Να σημειώσουμε εδώ πως ο ΕΟΦ θα μπορούσε να δώσει από μόνος του άδεια για τρίτη δόση, ακόμα και αν δεν υπήρχε η σχετική άδεια από τον ΕΜΑ, όμως κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πολλά ερωτήματα, καθώς εδώ και ένα χρόνο ο ΕΟΦ αρνείται να δώσει έγκριση για τα μονοκλωνικά αντισώματα, γιατί δεν υπάρχει σχετική έγκριση από τον ΕΜΑ.

Το ερώτημα είναι εάν υπάρξουν παρενέργειες από την τρίτη δόση ποιος θα κληθεί να τις πληρώσει; Πάλι η κυβέρνηση θα απαντάει με εισαγγελικές παρεμβάσεις προς όσους ζητούν την καταγραφή των περιστατικών;

Ανεμβολίαστοι όσοι έχουν κάνει τις δύο δόσεις;

«Ένα πολύ σημαντικό σημείο το οποίο το κοινό πρέπει να μάθει, ωστόσο οι περισσότεροι αποτυγχάνουν να κατανοήσουν.

Οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι, όσο παράδοξο κι αν φαντάζει αυτό, είναι εκείνοι που έλαβαν τις 2 δόσεις αλλά όχι ακόμη την 3η.

Και γιατί; Επειδή περιφέρονται τριγύρω πιστεύοντας πως είναι προστατευμένοι χάρη στις 2 δόσεις που ήδη έλαβαν.

Αδυνατούν να κατανοήσουν ότι η (ανοσία απ’ τη) 2η δόση έχει φθίνει ενάντια στη Δέλτα!

Συνεπώς είναι υψίστης σημασίας να λάβουν την 3η δόση (αναμνηστική)», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ. Ενώ την ίδια ώρα τα ισραηλινά ΜΜΕ εξετάζουν να δίνεται το «πράσινο πάσο» μόνο σε όσους έχουν κάνει και την τρίτη δόση.

Να τονίσουμε πως η Ελλάδα δείχνει να ακολουθεί το Ισραήλ, οπότε δεν είναι απίθανο σε λίγους μήνες να δούμε κάτι παρόμοιο και εδώ.