Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

Έλληνες και Ρώσοι γιόρτασαν μαζί στη Μόσχα με τραγούδια και χορούς: «Ζήτω η ελληνορωσική φιλία»


Ευχές και χορούς αντάλλαξαν Έλληνες και Ρώσοι που γιόρτασαν μαζί στη Μόσχα. 
Μεταξύ άλλων ευχήθηκαν να τελειώσει γρήγορα η πανδημία και να συνεχίσουν να αναπτύσσονται οι διμερείς σχέσεις.

Φωτεινά πρόσωπα, λαμπερά χαμόγελα και ηχηρά γέλια, πλημμύρισαν, την αίθουσα τελετών του Κέντρου Κοινωνικής Ανάπτυξης του Δήμου Μόσχας, όπου Έλληνες και Ρώσοι πραγματοποίησαν κοινό εορτασμό για τα Χριστούγεννα. 

Η Ρωσία δεν βρίσκεται στο ίδιο καθεστώς καραντίνας με την Ελλάδα και πολλά καταστήματα λειτουργούν κανονικά ενώ τις τελευταίες μέρες πραγματοποιούνται εκδηλώσεις.

Ωστόσο, μπορεί λόγω της πανδημίας η προσέλευση να μην ήταν αντίστοιχη με αυτή περασμένων ετών όμως ακόμα και μέσω των νέων τεχνολογιών αρκετοί συμμετείχαν στο εορταστικό κλίμα με ζωντανές συνδέσεις.

Μεταξύ άλλων ευχήθηκαν να τελειώσει γρήγορα η πανδημία και να συνεχίσουν να αναπτύσσονται οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Ρωσίας.

© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : HELLENIC CULTURAL CENTER
Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού στη Μόσχα: Μπορεί η πανδημία να ενισχύσει τις ελληνορωσικές σχέσεις;

«Οι καρδιές μας γέμισαν με συναισθήματα γαλήνης, ενότητας, ελπίδας για ένα καλύτερο, πιο φωτεινό και πιο ειρηνικό αύριο. Αυτά είναι άλλωστε, τα μηνύματα των Χριστουγέννων» τόνισε μεταξύ άλλων στο Sputnik, η διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού, διδάκτωρ ιστορίας, Δώρα Γιαννίτση που διοργάνωσε τη βραδιά.

Παρά τη διαφορά στις εορταστικές ημέρες, του δωδεκαημέρου, καθώς οι Ρώσοι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα πιο μετά από τους Έλληνες και διαθέτουν παλιά και νέα πρωτοχρονιά περιηγήθηκαν όλοι μαζί στις ελληνικές ορθόδοξες παραδόσεις.

«Είχαμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε μία σφαιρική, πολύπλευρη, αφηγηματική, ιστορική, πολιτιστική, μουσικοχορευτική, γαστρονομική περιήγηση στις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις, ήθη και έθιμα της ορθόδοξης και ομόδοξης Ελλάδας, ολόκληρου του Ελληνικού Κόσμου, των νησιών και διαφόρων περιοχών της ηπειρωτικής χώρας, μέχρι τη Θράκη και τον Πόντο» πρόσθεσε.

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο δημοφιλής στη μοσχοβίτικη ομογένεια Έλληνας τραγουδιστής, που πρόσφατα συμμετείχε στο καλλιτεχνικό-διαγωνιστικό πρόγραμμα του πρώτου ομοσπονδιακού καναλιού της Ρωσίας Ιωάννης Κωφόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της εορταστικής εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη Χορωδία του Κ.Ε.Π. και το νέο συγκρότημα «Τρίτη Χορωδία», ενώ η εορταστική βραδιά εμπλουτίστηκε με γευσιγνωσία ελληνικών γλυκών.

«Από την εκδήλωσή δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί».
Ευχές

«Ευδαιμονία, υγεία, ευημερία, έμπνευση και πρόοδο είναι οι ευχές μου για τους απανταχού Έλληνες. Φώτιση σωματικό και ψυχικό σθένος. Ζήτω η φιλία Ελλάδας - Ρωσίας και συγχαρητήρια σε όσους στηρίζουν τον ενιαίο ελληνορωσικό κόσμο μας», αναφέρει η Δώρα Γιαννίτση.