Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Καραμπάχ παντού! ''Εμπόλεμες'' οι περιοχές με αναμεμιγμένες εθνικότητες και θρησκείες



Σταθερά χτίζουν την «Μεγάλη Αλβανία», ή όπως οι Αλβανοί τη λένε τώρα, «Φυσική Αλβανία» («Shqipëria natyrale»).

«Η Αλβανία πυροδοτεί συγκρούσεις στη νότια Σερβία» 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Γκεντ Τσκάι είπε χθες ότι εκτός από το ταμείο για τη χρηματοδότηση της λεγόμενης «Κοιλάδας του Πρέσεβο» *, 

τα Τίρανα έχουν ήδη ξεκινήσει μια διπλωματική δράση για να διεθνοποιήσουν το πρόβλημα της κατάστασης των Αλβανών στο νότο της Σερβίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών τους χαρακτήρισε «την πιο καταπιεσμένη μειονότητα στην περιοχή» - ισχυρίζεται ότι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα: «αφαίρεση από τα μητρώα, πολιτικές δίκες λόγω της δημόσιας χρήσης εθνικών συμβόλων, καθημερινές διακρίσεις λόγω εθνικότητας και υπο-εκπροσώπηση σε κρατικούς θεσμούς»

Όλα αυτά, φυσικά, είναι ένα κατάφωρο ψέμα-γράφει το δημοσίευμα:

 Οι Αλβανοί διαγράφονται από τα μητρώα, όταν δεν ζουν πια στον τόπο εγγραφής τους για πολλά χρόνια (κάτι που αποτελεί συχνή πρακτική μεταξύ τους – όταν μεταναστεύουν μαζικά στην ΕΕ) – αυτό, άλλωστε, προβλέπεται από το νόμο.

 Ο δήμος Πρέσεβο είναι γεμάτος με αλβανικές σημαίες, η σερβική η αστυνομία εκεί κινείται κυρίως με θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (επιπλέον: τους έχει δοθεί εντολή ότι σε περίπτωση βιαιοπραγιών, είναι απαραίτητο να πυροβολήσουν δύο φορές στον αέρα), στο Μπουγιάνοβατς ζούνε μόνο 30% Αλβανοί (περισσότεροι είναι οι Σέρβοι με 36% και περίπου 32% Ρομά) - αλλά σχηματίζουν δημοτική αρχή  χωρίς Σέρβους. 

Το Βελιγράδι «καταπιέζει» τους Αλβανούς τόσο πολύ που επιδοτεί τους δήμους τους στο ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

 Έτσι, προφανώς τα Τίρανα προσπαθούν να υποκινήσουν τη σύγκρουση και την πρώιμη διεθνοποίησή - όπως συνέβη με το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.

Παρεμπιπτόντως, στην ίδια συνέντευξη, ο Αλβανός υπουργός μίλησε για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Πρίστινα σχετικά με την από κοινού χρήση των πρεσβειών και των προξενείων της Αλβανίας σε χώρες και πόλεις όπου δεν υπάρχει παρουσία της αυτοανακηρυγμένης «δημοκρατίας» ( στην Καμπέρα στην Αυστραλία, στο Μιλάνο στην Ιταλία, στο Μόναχο Γερμανίας,  στην Κοπεγχάγη Δανίας) ...

Τα Τίρανα πρόσφατα ανακοίνωσαν την κατάργηση των συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοποδίου, έτσι αργά αλλά σταθερά χτίζουν την «Μεγάλη Αλβανία», ή όπως οι Αλβανοί τη λένε τώρα, «Φυσική Αλβανία» («Shqipëria natyrale»).

Σημείωση του δημοσιεύματος:

* Η «Κοιλάδα του Πρέσεβο» είναι ένας λανθασμένος, προπαγανδιστικός (αλλά δημοφιλής στα μέσα ενημέρωσης) αλβανικός όρος για τ τρεις δήμους στη νότια Σερβία με αλβανικούς πληθυσμούς - Πρέσεβο, Μπουγιανόβατς και Μέντβετζα, στα σύνορα με την Αυτόνομη Επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου και τα Μετόχια. Γεωγραφικά, είναι κυρίως ορεινή περιοχή. Οι Αλβανοί αποτελούν την απόλυτη πλειοψηφία μόνο στον δήμο Πρέσεβο.

Балканская сплетница

The Hellenic Information Team

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος