Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Ο βιασμός της 14χρονης στην Θεσσαλονίκη είναι Μεσαίωνας. Προκαλείται (κυρίως) από την απουσία της εκκλησιαστικής ζωής


Ο βιασμός της 14χρονης στην Θεσσαλονίκη είναι Μεσαίωνας. Προκαλείται (κυρίως) από την απουσία της εκκλησιαστικής ζωής

 Ελευθέριος Ανδρώνης

Το φρικιαστικό γεγονός του βιασμού του 14χρονης μαθήτριας Γ’ Γυμνασίου σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην Περαία Θεσσαλονίκης από επτά συμμαθητές της, ηλικίας από 13 έως 17 ετών, μας υπενθυμίζει τα τεράστια κοινωνικά κενά που έχουν δημιουργηθεί στην Ελληνική πραγματικότητα του σήμερα.

Κενά τέτοια που δύνανται να εξελιχθούν σε ειδεχθή εγκλήματα όπως αυτό. Που ξεκινούν από δυσλειτουργικές οικογένειες και συνυπεύθυνους γονείς που δεν φρόντισαν να μάθουν στα παιδιά τους πως η ελευθερία είναι ένα αγαθό που πρέπει να χρησιμοποιείται με κοινωνική ευθύνη και όχι με ασύδοτη μανία.

Που δεν φρόντισαν να τους μάθουν τους λόγους εκείνους που ο άνθρωπος ξεχωρίζει από τα ζώα και πως όσο περισσότερο ομοιάζει με αυτά, τόσο γίνονται συμμέτοχοι σε κοινωνίες που θα ισχύει ο νόμος της ζούγκλας.

Που δεν έμαθαν στα παιδιά τους πως η αποτρόπαια δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, προήλθε από τέτοιες ακριβώς αηδιαστικές νοοτροπίες και πως ο δρόμος του «κάνω ό,τι γουστάρω» αργά ή γρήγορα οδηγεί στο χάος, στην καταστροφή, στο έγκλημα, ακόμα και στον φόνο.

Που δεν τους δίδαξαν πως δεν πρόκειται να τους κάνει ποτέ… άντρες η τυφλή ικανοποίηση των γενετήσιων ορμών τους και πως ο ανυπόκριτος σεβασμός στο γυναικείο φύλο είναι το άλφα και το ωμέγα για έναν ώριμο, απογαλακτισμένο, πολιτισμένο έφηβο που δεν συμπεριφέρεται σαν ένα κακομαθημένο κοινωνικό απολειφάδι.

Η νεολαία δεν μπορεί να ανατρέφεται με «δασκάλους»  των παιδιών το tik tok, το instagram και τα χαζοριάλιτι της τηλεόρασης. Είναι προφανές πως τα κενά που αφήνουν οι ανεπαρκείς γονείς, θα συμπληρωθούν από διαδικτυακές πλατφόρμες που εντός τους βασιλεύει η ελευθεριακότητα, η ψευτογκλαμουριά, η αθρόα προβολή της σάρκας και η fast-food πορνεία διαφόρων μορφών. Και ως γνωστόν με όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις.

Άλλα και η σύγχρονη ραπ/τραπ υποκουλτούρα που τόσο πολύ προωθείται στη νεολαία από το μιντιακό σύστημα, εμποτίζει ανεξέλεγκτα τους εφήβους με… αξίες όπως η πώληση και χρήση ναρκωτικών, το μίσος στον συνάνθρωπο, η ψυχαναγκαστική επίδειξη χρήματος και δόξας, η οπλοκατοχή και ασφαλώς η σεξιστική υποτίμηση του γυναίκας που αντιμετωπίζεται ως απαξιωμένο αντικείμενο ηδονής.

Και όταν δεν υπάρχουν τα κατάλληλα κοινωνικά αναχώματα γι αυτήν την καταστροφική πλύση εγκεφάλου, θα δρέψεις τους καρπούς που έσπειρες. Ολοκληρωτικό αμοραλισμό σπέρνεις; Αυτόν και θα θερίσεις…

Μιλώντας για κοινωνικά αναχώματα, είναι δεδομένη η σημασία της οικογένειας και του σχολείου για την πρόληψη τέτοιων φαινομένων, άλλα σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε και τον τεράστιο κοινωνικό ρόλο της Εκκλησίας.

Η οικογένεια, το σχολείο και η Εκκλησία είναι οι τρείς βασικοί συνδετικοί κρίκοι για την επίτευξη μιας ισορροπημένης αγωγής στα παιδιά μας, που τα βοηθά να εισέλθουν στον απαιτητικό στίβο της κοινωνίας, έχοντας μια υγιή κοινωνική συμπεριφορά.

Σε μια διεστραμμένη εποχή που η κατήχηση των παιδιών αντιμετωπίζεται από πολλούς με ειρωνεία και χλεύη, και τα κατηχητικά ως θύλακες μεσαιωνισμού, έρχονται κάτι τέτοια περιστατικά όπως το γεγονός στην Περαία, για να βάλουν τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.

Τέτοια εγκλήματα δείχνουν με εμφατικό τρόπο το που ελλοχεύει ο πραγματικός μεσαιωνισμός και ποιες κοινωνικές νοοτροπίες και μόδες, τον παράγουν και τον συντηρούν σαν ένα καρκίνωμα που οδηγείται σε ολοένα και μεγαλύτερες μεταστάσεις στον κοινωνικό ιστό της χώρας.

Η κοινωνική συμπεριφορά που διδάσκεται στην κατήχηση και την εκκλησιαστική ζωή, κινείται στο εντελώς αντίθετο άκρο με όλα αυτά που διαβρώνουν την νεολαία του σήμερα. Αυτά που μεταφέρουν στις παιδικές ψυχές οι κατηχητές και οι ιερείς στους ναούς, ως διδάγματα που απορρέουν από το Ευαγγέλιο, χτυπούν στην ρίζα τους όλα τα φαινόμενα κοινωνικής αποσταθεροποίησης που οδηγούν σε εγκλήματα.

Διδάσκεται η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, ο αλληλοσεβασμός, η ειλικρινής αγάπη προς τον πλησίον, η κοινωνική ευαισθητοποίηση προς τους αδύναμους, το απόλυτο σέβας στην ελευθερία του άλλου, η αποχή από ανήθικες συμπεριφορές, οι καταστροφικές συνέπειες της ματαιοδοξίας και της αποθέωσης της σάρκας, του χρήματος και της δόξας, η ταπεινότητα, η εγκράτεια, η πραγματική υπόσταση του έρωτα, η υπεραξία της οικογένειας, η πίστη στον Θεό ως ελπίδα στα προβλήματα της καθημερινότητας.

Από εκεί καταλαβαίνουμε και τι έγκλημα διαπράττουν όσοι… μεγάλοι και μικροί επιχειρούν να περιορίσουν με κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο τις ποιμαντικές δραστηριότητες της Εκκλησίας στην κοινωνία.

Προσπαθούν να απομακρύνουν τις οικογένειες και τα παιδιά από έναν πανίσχυρο πνευματικό και ψυχολογικό κυματοθραύστη που διαχρονικά αποκρούει τα καταστροφικά «κύματα» του νόμου της ζούγκλας.

Η υγιής παιδαγωγία που εγγυάται η στέγη της Εκκλησίας δεν είναι οπισθοδρομισμός. Η κατήχηση δεν είναι μεσαιωνισμός. Αυτό που έγινε στην Θεσσαλονίκη, αυτό είναι Μεσαίωνας…


sportime.gr,19/12/2020

http://aktines.blogspot.com/2020/12/14.html#more