Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Όλο και περισσότεροι Τούρκοι ζητούν άσυλο στη χώρα μας

Πιο πρόσφατη περίπτωση, η πρώην βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Λέιλα Μπιρλίκ

Ευκαιρίες να διαφύγουν στην Ελλάδα με κάθε τρόπο αναζητούν δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι πολίτες. 

 Μετά τη χορήγηση ασύλου στους οχτώ τούρκους αξιωματικούς, οι Τούρκοι αντιφρονούντες θεωρούν ότι το περιβάλλον στην Ελλάδα είναι απολύτως ευνοϊκό.

Πιο πρόσφατη περίπτωση, η πρώην βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Λέιλα Μπιρλίκ που πέρασε παράνομα στη χώρα μας την περασμένη Τετάρτη. Να σημειωθεί ότι η Λ. Μπιρλίκ συνελήφθη στις 4 Νοεμβρίου 2016, μαζί με άλλους 13 βουλευτές του HDP με την κατηγορία ότι είναι μέλος του ΡΚΚ (που στην Τουρκία χαρκτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση), ότι κάνει τρομοκρατική προπαγάνδα καθώς και ότι προχωρούσε σε παράνομες δραστηριότητες για λογαριασμό της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Η Μπιρλίκ βρισκόταν σε κατ» οίκον περιορισμό. Η διαφυγή της στην Ελλάδα προκάλεσε σωρεία δημοσιευμάτων που ανέφεραν την Ελλάδα ως καταφύγιο γκιουλενιστών και τρομοκρατών, για ακόμα μία φορά. Τα τουρκικά ΜΜΕ σημειώναν μάλιστα και την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που ανοίγει το δρόμο απόκτησης ταξιδιωτικών εγγράφων, κατ» αρχήν, για τον έναν από τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που επίσης έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, τη στιγμή που στην Τουρκία κατηγορούνται για ενεργή συμμετοχή στο πραξικόπημα.
Οι συνεχείς διώξεις από την κυβέρνηση Ερντογάν όπως είναι φυσικό έχουν αυξήσει δραματικά τον αριθμό των τούρκων πολιτών που επιχειρούν να διαφύγουν στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2018 ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα 1.839 Τούρκοι πολίτες, και περιμένουν την έκδοση του. Ο αριθμός αυτός έχει ξεπεράσει ήδη τον αριθμό των τούρκων πολιτών που ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας το 2017, ενώ ιδιαίτερα από τις τουρκικές εκλογές ο αριθμός αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Όλο και πιο ασφυκτική η κατάσταση στην Τουρκία
Η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία γίνεται όλο και πιο ασφυκτική μέρα με τη μέρα. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 δεκάδες χιλιάδες τούρκοι πολίτες βρέθηκαν στο στόχαστρο πολιτικών εκκαθαρίσεων, με το πρόσχημα ότι ανήκουν στον κύκλο των «γκιουλενιστών», του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ, ξεκίνησε ως συνοδοιπόρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και σήμερα θεωρείται ως ο μεγαλύτερος εχθρός του και ο ενορχηστρωτής κάθε προσπάθειας υπονόμευσης του τούρκου προέδρου. Και του αποτυχημένου πραξικοπήματος φυσικά.

Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας και η οξύτατη οικονομική κρίση που προκάλεσε στη χώρα, επιδείνωσε την κατάσταση με την κυβέρνηση Ερντογάν να επιχειρεί μέσω του εθνικισμού και των επιθέσεων σε «αντιπάλους» (υπαρκτούς και μη) να αντιστρέψει το κλίμα.