Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

"Πόλεμος" στην Τουρκία - Το PKK προειδοποιεί - ΒΙΝΤΕΟ

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) προειδοποίησε ότι θα εντείνει τον αγώνα του κατά των τουρκικών αρχών,
όπως δήλωσε ένας από τους διοικητές του σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, μετά τις συλλήψεις βουλευτών του φιλοκουρδικού αντιπολιτευόμενου κόμματος HDP.

Ο Μουράτ Καραγιλάν, εκ των κορυφαίων στελεχών του PKK, σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media αναφέρει  ότι είναι "πολύ σημαντικό" ο κουρδικός λαός να αντιδράσεις στις συλλήψεις των βουλευτών του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών.
Αστυνομικοί διεξήγαγαν έρευνες στα σπίτια και συνέλαβαν τους συμπροέδρους του HDP καθώς και άλλους δέκα βουλευτές του κόμματος επειδή αρνήθηκαν να καταθέσουν σε μια έρευνα σχετικά με την "τρομοκρατική προπαγάνδα".
Το
PKK θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Οι τουρκικές αρχές διέταξαν σήμερα την προφυλάκιση των συμπροέδρων του φιλοκουρδικού αντιπολιτευόμενου Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) εν αναμονή της δίκης τους, δήλωσαν δικαστικοί αξιωματούχοι, αφού προηγουμένως είχαν τεθεί υπό κράτηση στο πλαίσιο έρευνας που σχετίζεται με την τρομοκρατία.

Το δικαστήριο του Ντιγιάρμπκιρ αποφάσισε την προφυλάκιση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς και της Φιγκέν Γιουκσεντάγ, συμπροέδρων του HDP, καθώς και τριών άλλων βουλευτών του σχηματισμού αυτού, που είχαν τεθεί υπό κράτηση την περασμένη νύκτα. Οι ενέργειες αυτές των τουρκικών αρχών καταδικάσθηκαν από την ΕΕ, ευρωπαίους ηγέτες και οργανώσεις για τα δικαιώματα.

«Την περασμένη νύκτα, ο διωγμός τον οποίο διεξάγει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του κόμματός μας έφθασε σε νέα ύψη με τη σύλληψη των συμπροέδρων μας Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεντάγ», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), προσθέτοντας πως «αυτό σηματοδοτεί το τέλος της δημοκρατίας στην Τουρκία».

Εξάλλου τουρκικό δικαστήριο προφυλάκισε σήμερα τον κούρδο βουλευτή Ιντρίς Μπαλουκέν εν αναμονή της δίκης του σε σχέση με μια έρευνα που σχετίζεται με την τρομοκρατία, δήλωσε εκπρόσωπος του HDP.
Ο Μπαλουκέν ήταν μεταξύ των ηγετών και των βουλευτών του κόμματος που συνελήφθησαν σήμερα, όμως είναι ο πρώτος απ' αυτούς που προφυλακίζεται επισήμως από το δικαστήριο.