Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Πολλά Ρίχτερ από τον Τσελέντη

«Αναμένουμε χτύπημα σε δύο περιοχές» δηλώνει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού και προειδοποιεί ότι η Ελλάδα είναι ανέτοιμη
Αναστάτωση προκαλεί στις τάξεις των σεισμολόγων ο «χορός» των Ρίχτερ στην Ιταλία,
καθώς μπορεί οι ειδικοί να διαβεβαιώνουν ότι οι ισχυροί σεισμοί στη γειτονική χώρα δεν πρόκειται να επηρεάσουν την Ελλάδα, την ίδια ώρα όμως δεν κρύβουν την ανησυχία τους για ένα μεγάλο χτύπημα του Εγκέλαδου μέσα στους ερχόμενους μήνες.

«Εχει περάσει καιρός από τότε που έγινε ένας μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα. Υπάρχουν περιοχές του ελλαδικού χώρου που έχουν μαζέψει μεγάλα ποσοστά σεισμικής ενέργειας. Είναι δύο περιοχές που τις παρακολουθούμε, είναι γνωστές και στους αρμοδίους. Δεν μιλάμε για αύριο ή μεθαύριο, μπορεί να γίνει ένας μεγάλος σεισμός έπειτα από έξι μήνες ή έναν χρόνο. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και, δυστυχώς, δεν είμαστε» ανέφερε ο πρόεδρος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Ακης Τσελέντης.
Οπως διευκρίνισε ο ίδιος, η πιθανότητα εκδήλωσης μιας ισχυρής σεισμικής δόνησης στη χώρα μας δεν πρέπει να συνδέεται με τους σεισμούς της Ιταλίας. «Η ακολουθία στην Ιταλία ολοκληρώθηκε. Είχαμε ένα μεγάλο ρήγμα που ενεργοποιήθηκε στις 24 Αυγούστου και έσπασε σε τρία κομμάτια. Κατηγορηματικά, δεν έχει καμία σχέση με τους σεισμούς που είχαμε στην Κέρκυρα ή στα Ιωάννινα. Η Ελλάδα όμως είναι μια σεισμογενής χώρα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν θα γίνει ποτέ Αφρική, όπου δεν σημειώνονται σεισμοί» είπε ο κ. Τσελέντης, ο οποίος τόνισε ότι η χώρα μας δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει έναν πολύ ισχυρό σεισμό.

«Υπάρχουν σχολεία στα οποία φαίνονται τα σίδερα. Στην Αθήνα έχουμε “κόκκινα” κτίρια που έγιναν “κίτρινα” και στη συνέχεια “πράσινα”. Κτίρια ερείπια, ρετουσαρισμένα απέξω» ανέφερε ο πρόεδρος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.