Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Τι ευχήθηκε στους τζιχαντιστές...Μετά το πάσχα και πάλι κοντά σας, καλή σαρακοστή απο τον Πρόεδρο της Ρωσία

Πολιτική «ντρίμπλα» ή κίνηση ματ από τον Πούτιν στη Συρία;
Το γύρο του κόσμου κάνει η εντολή Πούτιν για αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Συρία, την ώρα που σε εξέλιξη βρίσκονται οι ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη.

Ο Ρώσος Πρόεδρος υπογράμμισε πως πέντε μήνες μετά την αρχική εμπλοκή της Μόσχας στη Συρία, οι στόχοι των ρωσικών επιχειρήσεων έχουν επιτευχθεί.
Ο Πούτιν ωστόσο φρόντισε να επισημάνει πως η ρωσική αεροπορική βάση και η ναυτική βάση στην Ταρσό θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, προσθέτοντας ότι και οι δύο πρέπει να προστατευθούν τόσο από ξηρά όσο και από θάλασσα.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Κρεμλίνο με τους υπουργούς Άμυνας και Εσωτερικών της Ρωσίας, ο Πούτιν γνωστοποίησε ότι η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων θα αρχίσει από σήμερα προσθέτοντας ότι έδωσε επίσης εντολή για την ενίσχυση του ρόλου της Μόσχας στην ειρηνευτική διαδικασία για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ για να τον ενημερώσει για τη ρωσική απόφαση.
Κατά τη συνομιλία δεν συζητήθηκε το μέλλον του Σύρου προέδρου στην ηγεσία της χώρας, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Ο Άσαντ δήλωσε στον πρόεδρο της Ρωσίας ότι «ελπίζει πως οι συνομιλίες της Γενεύης θα οδηγήσουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα», λέει το Κρεμλίνο, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου RIA.
Για την κίνησή του αυτή ο Βλ. Πούτιν ενημέρωσε τηλεφωνικά και τον Μπαράκ Ομπάμα, δίνοντας έμφαση στη συνεργασία ΗΠΑ -Ρωσίας για να περιφρουρηθεί η κατάπαυση του πυρός, ενώ και οι δύο τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης της διαδικασίας πολιτικής διευθέτησης του πολέμου στη Συρία.
Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «καλωσόρισε τη ρωσική κίνηση», υπογράμμισε ωστόσο ότι η βία συνεχίζεται σποραδικά και κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του να πιέσει το συριακό καθεστώς να σταματήσει επιθετικές ενέργειες που θα μπορούσαν να τερματίσουν την εύθραυστη εκεχειρία.
Κωπάζουν οι βομβαρδισμοί
Η Συρία και η Ρωσία συμφώνησαν στον περιορισμό των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων στη Συρία, αφού αυτές συνέβαλαν στις στρατιωτικές επιτυχίες των συριακών δυνάμεων, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η συριακή προεδρία.
Στο κείμενο της ανακοίνωσης αναφέρεται ότι ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας στην κίνηση αυτή, η οποία συνάδει «με τη διατήρηση του τερματισμού των εχθροπραξιών και με την κατάσταση επί του πεδίου».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η Ρωσία δεσμεύθηκε να συνεχίσει να υποστηρίζει τη Συρία στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».
Η κίνηση αυτή του Ρώσου προέδρου ενδεχομένως να συνδέεται με τις συζητήσεις που διεξάγονται στη Γενεύη μεταξύ του Μπασάρ Αλ Άσαντ και της συριακής αντιπολίτευσης μετά από πρωτοβουλία του ΟΗΕ.
Χαιρετίζει η αντιπολίτευση και αναμένει
Η συριακή αντιπολίτευση χαιρέτισε τη ρωσική ανακοίνωση δηλώνοντας ότι μια σοβαρή κίνηση αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων θα ασκήσει πίεση επί της ηγεσίας της Δαμασκού και θα δώσει θετική ώθηση στις ειρηνευτικές συνομιλίες.
«Εάν υπάρξει σοβαρότητα στην εφαρμογή της απόσυρσης, αυτό θα δώσει θετική ώθηση στις συνομιλίες», δήλωσε ο Σαλίμ αλ-Μουσλάτ, εκπρόσωπος της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγμάτευσης.
«Εάν πρόκειται για σοβαρό βήμα, θα αποτελέσει σημαντικό στοιχείο πίεσης επί του καθεστώτος διότι η ρωσική υποστήριξη διατήρησε το καθεστώς. Η κατάσταση θα αλλάξει σημαντικά εξαιτίας αυτού», πρόσθεσε.
O βρετανικός Guardian μεταδίδει πως πηγές της συριακής αντιπολίτευσης δηλώνουν πως δεν έχουν πληροφόρηση για το σχέδιο του Πούτιν και θα περιμένουν να δουν εάν τα νέα θα είναι καλά ή εάν πρόκειται για πολιτικό ελιγμό του Ρώσου προέδρου.
tribune.gr