Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

«Ιερά» πυρά για την καύση των νεκρών

ΔΙΣ κατά Κουρουμπλή! Ο υπουργός είχε προαναγγείλει διάλογο με την Εκκλησία, αλλά αντέδρασε μονομερώς
Το ζήτημα της αποτέφρωσης των νεκρών, που τους τελευταίους μήνες έχει προκαλέσει πλήθος συζητήσεων, βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία συνήλθε υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.
 Σε ανακοίνωση που εξέδωσε με το πέρας της συνεδρίασης η Ιερά Σύνοδος υπογράμμισε: «Η Πολιτεία οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι η θρησκευτική ελευθερία ισχύει για όλους, επομένως νομοθετικά μέτρα προς όφελος όσων είναι άθεοι ή θρησκευτικά αδιάφοροι δεν μπορούν να επιβληθούν στην πλειοψηφούσα θρησκευτική κοινότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Η παραπάνω προτροπή της Ιεράς Συνόδου έρχεται ως απάντηση στον νόμο 4368/2016, σύμφωνα με τον οποίο οι κληρικοί είναι υποχρεωμένοι να τελούν θρησκευτική κηδεία ακόμα και σε όσους πιστούς επιλέγουν την καύση, παρότι αυτό απαγορεύεται από την Εκκλησία της Ελλάδος. Ειδικότερα, η Ιερά Σύνοδος ανέφερε ότι, παρότι ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε προαναγγείλει διάλογο με την Εκκλησία, τελικά την αγνόησε προχωρώντας σε μονομερείς ενέργειες.

«Με τον νέο νόμο νομοθετείται η υποχρεωτικότητα της δηλωθείσας επιθυμίας του νεκρού για τον τύπο τελετής της κηδείας του, αρκεί να μην προσκρούει στη δημόσια τάξη, στη δημόσια υγεία και στα χρηστά ήθη, ρυθμίζεται η χωροθέτηση αποτεφρωτηρίων ή τεφροφυλακείων μέσα σε κοιμητήρια (ακόμα και εάν ανήκουν κατά κυριότητα σε ενορίες) και επιτρέπεται η ελεύθερη διασπορά ανθρώπινης τέφρας στη θάλασσα ή σε υπαίθριους χώρους εκτός κατοικημένων περιοχών. Παρατηρείται ότι η επιλογή της χριστιανικής κήδευσης, εάν συνδυασθεί με την επιλογή της αποτεφρώσεως, προσκρούει στις παραδόσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας, περί των οποίων ο νομοθέτης σιωπά» επισημαίνεται από την Ιερά Σύνοδο, η οποία χαρακτηρίζει τις παραπάνω διατάξεις αντισυνταγματικές.
Επικοινωνία με το Μαξίμου (!) για το μπλόκο σε μητροπολίτες
Οι καταγγελίες του μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ σχετικά με τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι επισκέψεις του σε σχολεία της περιφέρειάς του συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) υπό τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. Η ΔΙΣ εξέφρασε τη δυσφορία της, ενώ αποφάσισε να υπάρξει άμεση επικοινωνία του Αρχιεπισκόπου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το θέμα. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες καθηγητές εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την άδεια που έδωσε το υπουργείο Παιδείας στον μητροπολίτη να επισκεφθεί σχολεία της περιοχής και να παρακολουθήσει τη διδασκαλία των θρησκευτικών. Από την πλευρά του, ο κ. Γαβριήλ εξέφρασε τη λύπη του, τονίζοντας ότι «εν έτει 2016, στην πατρίδα μας, οι κληρικοί θεωρούνται απόβλητοι». Επίσης, προ ημερών, παρότι μαθητές προσκάλεσαν στη Θεσσαλονίκη τον μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαο, οι καθηγητές, επικαλούμενοι οδηγίες του υπουργείου Παιδείας, του απαγόρευσαν (!) την επίσκεψη σε σχολείο.