Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Επικίνδυνα παιχνίδια από την ΕΕ - Ζητά από Ελλάδα και Κύπρο να κάνουν υποχωρήσεις υπέρ της Τουρκίας

Νέα, ωμή παρέμβαση της ΕΕ στην χώρα μας, αφού η Κομισιόν ζητά από την Ελλάδα, αλλά και από την Κύπρο, να κάνουν πίσω σε αρκετά θέματα που υπάρχουν με την Τουρκία ώστε η γείτονα χώρα να βοηθήσει την κατάσταση με το προσφυγικό...
Η Ευρωπαϊκή Ενωση, προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να κάμψει τις όποιες αντιστάσεις της Κύπρου και τον Νίκου Αναστασιάδη, που έκανε λόγο για βέτο, στο θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αφού σύμφωνα με το Reuters, οι Βρυξέλλες αναμένεται να ζητήσουν από Ελλάδα και Κύπρο, νέες παραχωρήσεις προς την Τουρκία.
Το βασικό είναι ότι ζητάνε από τις δύο χώρες και κυρίως από την Ελλάδα να κηρύξουν την Τουρκία ως τρίτη ασφαλή χώρα, κάτι που προκαλεί τις ενστάσεις πολλών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Όπως τονίζει το Reuters, κάτι τέτοιο θα επέτρεπε να επιταχυνθούν οι επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία. Ωστόσο, στο σχέδιο θα προβλέπεται ότι οι ελληνικές αρχές θα εξακολουθήσουν να εξετάζουν κατά περίπτωση τις αιτήσεις για παροχή ασύλου, όλων των προσφύγων που θα φτάνουν στα νησιά της χώρας, κατ΄ εφαρμογή των διεθνών συνθηκών.
Η συμφωνία προβλέπει πως για κάθε μετανάστη που επιστρέφεται στην Τουρκία, ένας πρόσφυγας θα προωθείται απευθείας από την Τουρκία στην Ευρώπη.
Την ίδια ώρα, η Κομισιόν θέλει να απελευθερωθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες εντός ΕΕ μέχρι τον Ιούλιο. Ωστόσο, «εμπόδιο» είναι οι σφοδρές αντιδράσεις της γαλλικής πλευρά, η οποία ζητά προηγουμένως να εκπληρωθούν 72 προϋποθέσεις από την Άγκυρα πριν επιτραπεί στα 80 εκατ. Τούρκων να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ.
Ακόμη, η Κομισιόν, προτείνει συμβιβαστικά να συμπεριληφθεί στο κείμενο συμφωνίας ο όρος εφαρμογής μιας «κρίσιμης μάζας» των προϋποθέσεων, όπως στο δικαστικό σύστημα, χωρίς να αναφέρεται ο ακριβής αριθμός.
Οι ηγέτες της ΕΕ ελπίζουν να συμφωνήσουν σε πολιτικό και νομικό επίπεδο για το προσφυγικό, στη νέα Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή.
http://www.briefingnews.gr/ethnika/epikindyna-paihnidia-apo-tin-ee-zita-apo-ellada-kai-kypro-na-kanoyn-ypohoriseis-yper-tis